Mazda 3 - A logikus választás
Németországban élek, itt vettem az autót egy környékbeli Mazda kereskedőnél. Az autó a szalonban tesztautóként szolgált, 4000 km volt benne a vételkor, fél évesen. Az elmúlt 4 hónap alatt 5000 km-t tettem meg vele. Ennyi tapasztalat alapján még nem vonnék le messzemenő következtetéseket az autóról, viszont a jelenlegi viszonyt leírnám:
Életem első autója, viszont szakmámból kifolyólag is sok autót vezettem már (Daciától M8 BMW-ig). A Mazda logikus választásnak tűnt, mert sok jót olvastam a megbízhatóságáról, illetve jobban szimpatizálok a nagyobb űrtartalmú motorokkal. A kinézete nekem nagyon bejön, letisztult, nincsenek rajta kamu giccses díszek, krómozott műkipufogó vagy légbeömlő. Illetve jó áron árulják őket, rengeteg alapfelszereltséggel a német autómárkákhoz képest.
Kezdeném a motor teljesítményével. 150 LE. A mai világban ez már nem számít soknak, illetve árnyalja a képet, hogy a szívó motor jellegéből adódóan a nyomaték magasabb fordulatszámon jön meg. De én ezt szeretem. Pörgetni kell, kettőt visszakapcsolni ha főúton gyorsan előzni akarok és kész. Van benne potenciál, csak el kell fogadni a tényt, hogy a váltókar nem ok nélkül van az autóban. :) Ami egyébként precízen jár, jó érzés kezelni. Autópályán a 180 Km/h-s sebességet simán kezeli az autó, viszont 160 fölött azért már erősebb a szélzaj. Én 221 Km/h-s végsebességet értem el vele (ahogy láttam a Skyactiv-X verzióval is ennyit mentek, úgyhogy lehet le van elektorikusan korlátozva), viszont 200 fölött azért már nem az igazi a gyorsulás. :) Használatom kb 25% város, 25% főút, 50% autópálya (160-180-as tempó). A fogyasztás a fedélzeti számítógép szerint 6.9L.
Egyébként nagyon szeretem vezetni, jó a kezelhetőség, jól érzem magam benne, a beltérben puha anyagok vannak, jó a tapintásuk, letisztult beltér. Engem a sötét színek nem zavarnak belül, picit talán így egyhangú, de ízlések és pofonok. A hátsó ajtó ablakai tényleg kicsik, városban a kis ívben való kanyaroknál nehezebb kiszűrni a bicajosokat, de nem vészes.
Az autómban van még Bose hangfal, ami egész jól szól, de nem egyenértékű egy stúdió fejhallgató hangzásával. Van még 360fokos kamera, ami sokat segít a városban való parkolásnál. A holttér figyelő is jól működik, hasznos, a HUD-on is megjeleníti, ha vannak melletted, így tényleg csak előre kell koncentrálnod.
Ami negatív tapasztalat, az talán a gyári navigáció és a sebességkorlátozás tábla felismerő funkció. A gyári navi nyilván nem annyira naprakész, mint egy google maps, viszont amikor több út keresztezi egymást, pár másodperce meg szokott hülyülni, nem tudja, melyik úton tartasz. Illetve 1-2 alkalommal ajánlott már értelmetlenül hosszú útvonalat. Emellett hiába van android auto a kocsiban, sajnos a HUD már nem tudja használni a telefonos navit, csak a gyári navigáció esetén jelzi ki az útvonalat, a kanyarodási irányt.
A táblafelismerő pedig kb. az esetek 50%-ában működik. Kiváló látási viszonyok között sem képes sokszor felismerni a táblákat. Ez picit zavaró, de én azért sikeresen túl tette már magam ezen.
Összességében én egyelőre nagyon elégedett vagyok. Ár / érték arányban egy jól összerakott, dinamikus, jól kezelhető, extrákkal teli autót kaptam. Nem húz úgy mint egy BMW, de 180-as utazósebesség még a német autópályára is elég. Mindemellett pedig a fogyasztása is rendben van. A kocsit azoknak ajánlanám, akiknek bejön a letisztult forma, akik szeretnek élményvezetni, mindamellett viszont a mindennapi használat, a kedvező fogyasztás is fontos.
A beszámolót majd frissítem, pár év múlva azért részletesebb képet kapok majd a tényleges megbízhatóságról is, de remélhetőleg minden a terv szerint rendben lesz.
- Egyelőre semmi, remélem nem is fog. De majd frissítem a bejegyzést évente.
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 2021 |
Kényelem | (8) | Használati időtartam | év |