Autók » Mazda » 3 (2003-2008)

3 1,6CD CE

Sportos, egyben kényelmes

Autóvásárlás előtt 2006 őszén sokat mérlegeltem az általam elérhető alsó középkategóriából melyik diesel motoros autót válasszam. Csak olyan modellek jöttek szóba, melyek formára eleve tetszett, így a Ford Focus, Honda Civic, Seat Leon, Skoda Octavia, és persze a Mazda 3. A magas ár szempontjából a diesel Honda Civic sajnos rögtön kiesett. A Leon ugyan olcsóbb a Civicnél, de a márkahírnév, műszaki színvonal, felszereltség is sokkal szerényebb, ennek ellenére viszont (a VW konszern hatását érzékelve) elég drágának tűnt. Az 1,9D Octavia olyan zajos volt, mint egy traktor, valamint a Leonnál említettek itt is érvényesek. Tehát maradt a Ford Focus és a Mazda 3. Külső-belső formára, megbízhatóságra egyértelműen nálam a Mazda a nyerő, viszont ugyan azért a pénzért, a Ford egy 2 literes 136 Le Diesel Focust adott volna. A józanésznél maradva végül a 110 Le Sedan Mazda 3-at választottam.
A Mazda 3 4 ajtós változatban szerintem sokkal jobban sikerült, sokkal sportosabb, mint a ferde hátú (sportnak nevezett) testvére. Szinte 100%-ig elégedett vagyok vele, egy-két nyekergést-nyikorgást leszámítva, ami rendszerint előbb-utóbb magától megszűnt. 1,6 Diesel autóm átlag 5,5 litert fogyaszt, miközben a hétköznapi vezetőnek bőven elegendő dinamikát ad. Persze ennek az a feltétele, hogy a fordulat ne legyen 1500 alatt, mert ott iszonyúan turbólyukas. 2000-3000-es fordulat között nagyon jól megy, és a fogyasztás sem szabadul el. (Természetesen a 2 literes diesel Focus plusz erejét nem lehet letagadni, gyorsulásban érezhetően többet tudott, de ennek megfelelően fogyasztása is pár decivel több.) A Mazda belül is sportos, kényelmes, tágas, csak a csomagtér ajtaja egy kicsit szűk. Minden kezelőszerv jól kézre esik, kivéve a kézifékkar. Kormányra, fékekre, lengéscsillapítókra, sebességváltóra, sem lehet panasz, egyszerűen ideálisan működnek. Egyszóval: jó választás volt.

- Szerencsére semmi.

Auto Focus

Fenntartási költség (6) Évjárat 2006
Előző autója? Thalia Következő autója? Még nem tudom.
Verdikt (7.1/10)

Mazda 3 2003 (2003)