Tartalomhoz a forma
Kicsit talán elfogult vagyok ha japán autókról van szó, pláne a Mazda nagyon közel áll a szívemhez. Ezt az autót 4 évesen vettük, 2 millió forintért. Természetesen egy-két alkatrészt ki kellett cseréltetni (lengéscsillapítók, szilentek, stabilizátorok) - de ezeket nem számítom hibának, hiszen magyar utakon közlekedve ez természetes. Motorikusan tökéletes, 100LE... ehhez mérten fürge, de nem egy vadállat. Gyorsulása kb. 11 sec, végsebesség 180km/h. Városi fogyasztása stagna 9 l /100km, ami egy 1.6-osnál szerintem teljesen átlagos. A kuplung kezelését kezdetben szokni kellett, fent fog és elég érzékeny, kicsit kisebb gázadásnál hajlamos a lefulladásra. A motor elég nagy fordulaton jár, ez ilyen, nem számítom hibának - bár lehetne sokkal csendesebb is. (Max. nyomatékot 3700-as fordulatnál éri el, de autópályán 4-5e-et is forog). Az utastér kényelmes, igényes anyagokból rakták össze. A váltó pontos, kényelmes vele kapcsolgatni. A kormányt élvezet tekerni, puha mint a vaj. Menet közben stabil, még a sportosabban vett kanyarokban is. A fékek (elöl-hátul tárcsa) nagyon jól fognak, ami sajnos a kategória néhány nagynevű képviselőjéről nem mondható el.
Egyetlen negatív elem a klíma: nagy nyári melegben maximum fokozaton kell járatni a kívánt hőmérséklet eléréséhez.
Sajnos ennyi idősen már a sárhányóknál kezd rozsdásodni, ennek mondjuk nem örülök. De a vezetési élmény kárpótol!
Egyszóval annak ajánlom, aki dinamikusan vezethető, fürge autót keres, de nem igénye a sportosság. Ehhez mérten átlagos/nyugodtabb vezetőknél szinte alacsonynak mondható fogyasztást és megbízhatóságot várhatunk el tőle.
- Kopogásérzékelő szenzor
Mazda Óbuda - senkinek nem ajánlom, hatalms lehúzás ami ott folyik.
Ismerős által ajálott szerelő - korrekt, pontos, precíz.
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 2001 |
Előző autója? | – | Következő autója? | Mazda 3 |