Autók » Mazda » 323, 323f V (1994-1998)

323, 323f V 1.5 Sedan

Funky, de füstöl és rohad

Első autó kellett. Lehetőleg megbízható, 350 ezer forintnál nem drágább, jól felszerelt és nem baj ha nem túl gyakori. Nyilván nem jött össze - vagy legalábbis csak rövidtávon a fenti feltételekkel. Maradjunk abban hogy okkal nem fut belőle sok és okkal szívás ilyet tartani. :D Persze, h nettó ráfizetés volt a sztori. Szóval vettem egy ABS-szel, 2 légzsákkal, klímával szerelt, központi záras, 4 el. ablakos, el. tükrös, el. napfénytetős, ködlámpás csodát. Meg sem fordult a fejemben, hogy én találom meg az igazgyöngyöt a szeméttelepen, eleve készültem szívásokra, a végére viszont tényleg elérte a fájdalomküszöböt.

Vásárlás után a szokásos folyadékok, szűrők, betétek stb. cseréje, plusz mivel a vétel előtt sokat állt, a letapadt termosztát miatt egyből felforrt a hűtővíz. Hazaúton persze.
Egyéb szívások is voltak vele, pl. szar minőségű / ócskán feltett, mindenféle papírok nélküli fóliák voltak az ablakon, úh azt kukáztam, de szerencsére leszedéskor a hátsó ablakról a fűtőszál is jött le vele, így bontóból egy másik hátsó szélvédőt kellett keríteni.
Kp-i zár távirányítója szétesett a kezemben, abból is kapott újat.
Volt kis lakatolás, futómű-állítás, új fékcsövek, fékhenger, fékpofa...
Klímát csak tölteni kellett.

Pár hónappal később aztán a két első féltengely cseréje következett, a füstölés miatt pedig szelepszár szimmering csere + egyszer durván megpakoltuk a csomagtartóját és kiszakadt a bal hátsó gátló. Hiába, a kasztni nem volt már túl acélos, na.
Nyárra be volt tervezve egy nagyobb lakatolás is, de a továbbra sem múló füstölés (hidegindításkor, főleg hűvös időben fél percig úgy füstölt, hogy egy bontószökevény IFA is megirigyelte volna) és a drága, ám végleges megoldást így sem garantáló lakatosmunka veszélye miatt, valamint a meglehetősen nehézkes alkatrész-ellátás okán elváltak útjaink kb háromnegyed év után. Egy autószerelő-segéd vette meg, mondta, h ő majd elbíbelődik vele a szabadidejében.

Így lett egy közlekedő edényem - kurblis ablakkal...

- Konkrétan csak kevés dolog romlott el, cserélni, karbantartani viszont annál több mindent kellett. - - ami elromlott: - - - termosztát - - kp-i zár távirányító - - amit cserélni kellett: - - hátsó szélvédő, - - első féltengelyek - - vezérműszíj és görgők - - fékhenger, fékpofa, fékcsövek - - szelepszár szimering - - lakatolás

Fenntartási költség (4) Évjárat 1995
Előző autója? Következő autója? Astra G