Kis gőzMazdony
Vagy fél éve vettük az autót egy 3 éves Honda Jazz mellé. Igazáből a páromnak kerestünk autót, aki korábban egy Marutin tanult vezetni (3 éves sikertörténet volt a kis jószág,de végül el kellett adni mielőtt elporladt volna a szélben).
Szerettem volna klímás autót neki is, meg lehetőleg valami olyat amit szeretni is lehet, amiben van valami spiritusz, amire jó ránézni és persze ami nem romlik el ...
Ja és persze bele kellett volna férnie 400 ezer körüli max árba.
Hát nem találtunk megfelelőt, amit szerettem volna (bakancs Micra ) abból drágák voltak a klímások , és a kompromisszumként megtekintett pár darab klímás régi Swift meg zombi volt ebben az árkategóriában.
Végül azt mondtam, női nem női, nézünk nagyobb autókat is mert azokból egész jók vannak ilyen árban... így került képbe ez a 323 F.
Mit is mondhatnék, hamar megalkudtunk rá, olyan nagyon át sem néztem... Poros motortér, teljesen jó motorhang, kicsit megrángattam jobbról balról, nem tapasztaltam semmi gondot így rácsaptunk.
Négyszáz párezerért mit is kaptunk vele ?
Körbe kicsit ütöttkopott, apró sérülésekkel teliszórt, pár helyen rügyező, elöl hátul korábban már karambolos javításon átesett kasznit (komoly rohadás nélkül, rendes alvázvédelemmel), szervokormányt, 4 tárcsaféket, klímát, Mp3-s CD-t, 4 villanyablakot, elektromos tolótetőt,elektromos tükröket,alufelnit ,plusz téli garnitúrát, márkás riasztót, váltózárat... és mind mind hibátlanul működik !
Szerintem korrekt lista.
Az első pár tíz kilométer után már döntöttem is : kiszállok a Jazzből az asszony javára!
A Mazdi jobban húzott 4. 5. ben ( bár mondjuk a kis 1.2-s Honda sztem harmadikban kipörgetve odaveri egy 80-130 sprintben, de kapcsolgatások nélkül ez kellemesebben vezethető), jobban fékezett és jobban fordult, ráadásul a sportos üléspozíció is jobban tetszett !
Nem éreztem úgy a Jazzből átülve ebben a 15 éves autóban, hogy most aztán valami visszalépés történt volna, sőt!...
A nőnek persze azt mondtam, hogy nem neki való a Mazdi, mert nem látni ki belőle hátra... :-) (ez mondjuk igaz)
Azóta járok vele, mint kiderült a hűtő lyukas volt, pár ezresért befoltoztattam, meg kicsinykét eszi az olajat, de ismerek olyan Opelost, aki boldogan elcserélné velem ezt a 7 dl / 2000 km értéket...
Ja, még egy törött spirálrugót és két gumi fékcsövet kellett cserélnem, ezeket a vizsga előtt végeztem el.
Ezeken kívül más baja nem volt az eltelt 7000 km alatt.
Teljesen elégedett vagyok vele, egy teljesen megbízható, takarékos (6.5 - 8 literig, nyár,tél elővárosi forgalomban..), sportos , szép autóra tettem szert a személyében, amelynek még a csomagtartója is használható méretű.
Egyetlen dologban érzem hátrányát a Jazzhez képest, ez pedig a motorzaj...hangszigetelésben sokkal gyengébb, így hosszú távra még mindig a Hondát használjuk.
Ettől függetlenül megtartom sokáig, ennek jegyében nemsokára kap egy lakatolást teljes fényezéssel, majd valamikor a közeli jövőben egy teljes futómű és fékfelújítást és egy garnitúra szelepszár szimmeringet...Reményeim szerint ezek után még sok évig fogom örömmel vezetni nap mint nap.
- Kilyukadt a hűtő
SK. :-)
Fenntartási költség | (5) | Évjárat | 1994 |
Teljesítmény | (7) | Km vásárláskor | 220000 |
Előző autója? | Jazz | Következő autója? | Nem készülök másra... ha mégis, akkor talán egy E30-as |
Verdikt | (6.8/10) |