Szerelem
Hogyan került hozzám? 19 évesen, garázsból, kicsit karcosan, makulátlan belsővel, és le sem írom hány kilométerrel - szemtelenül kevés. Talán Ő az egyedüli CVT-s Lancia Y10 hazánkban. A hangulata magával ragadó, igényes megoldások mindenhol színben és minőségben egyaránt: tengerkék plüss betétek, fekete műszerfal, fehér tetőkárpit. Elfogultan azt mondom a legszebb kisautó a mai napig - természetesen az új ypsilonok azért megszorongatják. Napfénytető, elektromos ablakok és központi zár, mindez 1989-ből, kisautó kategóriában. A rugózás a mostani kisautókéval össze sem vethető: kényelmes, nem dobál, mégis fekszi az utat (viszonyítási alap: Yaris 2005, Punto: 2004). A váltója fokozatmentes automata, lehet utálni, imádni - én az utóbbiak táborába tartozom. Ha kell iszonyat alacsony fordulaton tartja a fordulatot 80km/h-nál is, ha pedig erő kell, lehet hallgatni az 1,1-es FIRE motor hátszőr-állító hangját. Az orgánuma nem egy egyéjszakás kaland, aki hallotta sokáig nem felejti - talán a legszebb kisköbcis motorhang, amit hallottam. Gurgula, üvöltés, bluggyogás, mormogás. All in one. Városi használatban piros lámpánál a mai napig okoz meglepetést a maga 56 ló biztosította erejével. Ugye, ugye az a kínos másodperc, mire megvan a kettes, meg aztán turbólyuk, miegymás - addig nálam csak konstans húzás, többnyire el. A város végét jelző táblánál persze véget ér a győzelmi mámor, marad a csendes kúszás. Vége valahol 150 körül van, én 144-ig próbáltam egyszer, de azt is csak kiváncsiságból. Mai tömegautókból átülve mosoly, mosoly és mosoly.
A végére pedig: minden hiedelemmel és urbánus legendával szemben nincs korrózió.
- eddig semmi
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 1989 |