Szuper családi járgány
Jelentős kedvezménnyel, egy Granta beszámításával vettem 1 éve. A Grantával is meg voltam elégedve (ld. Ár-érték bajnok c. értékelés), de ebbe a modellbe egy tesztvezetés után azonnal beleszerettem. Szalonautó volt, amit a YouTube-on Ideális telekjáró címen meg lehet tekinteni - ahogy a kocsi oldalán a számos apró és az egyik felnin a nagyobb karcolást is. Illetve még néhány apró festéklepattogzást is. Csókoltatom a "tesztelőt",szívesen elbeszélgetnék vele ezekről.
Az autó külseje szerintem kifejezetten csinos, modern, egyáltalán nem megosztó. Sokan odajönnek a legkülönbözőbb helyeken, érdeklődnek, és mindenkinek tetszik. Fehér színű, amin jól mutatnak a fekete műanyagok. A Granta esetlenségéből semmit nem örökölt.
A belső tér tágas, az ülések kifejezetten kényelmesek, elöl-hátul van ülésfűtés. A lábtér hátul is tágas, 4 fő számára a lehajtható könyöklővel hosszú távon is kényelmes. Ehhez hozzájárul a csendes futás is, a hangszigetelés kiváló. A rugózás inkább lágy, ez a hazai utakon nem hátrány.
A csomagtartó kombihoz illően tágas és jól variálható. A padló alatti 2 rekesz alatt még egy teljes értékű pótkerék is van, négyévszakos gumival(!), valamint egy szerszámtároló rekesz is.
A felszereltsége ezen az árszinten parádés. Nem akarom most ezeket egyesével felsorolni, a lada.hu-n megtalálható. Minden extra magától értetődően hibátlanul működik.
A motor egy oldschool 1,6-os, 106 lóerős. A mindennapi közlekedés során ez bőven elegendő, de senki ne akarjon az aszfalt királya lenni. Az Oroszországban kapható 1,8-assal biztos fickósabb, de ezt az okos EU-ba nem hozták be (ahogy eddig az új 1,5-ös motorral és rendes automata váltóval szerelt változatot sem). Autópályán 135-re állított tempomattal 3500-at forog a motor, és innen még könnyedén gyorsul. Az átlagfogyasztás nálam 8,5 liter, igaz én szeretek dinamikusan vezetni. Az úttartás átlagos, lehet tempósan haladni a kocsival. Olajcsere 15e km-enként vagy évente kívánatos.
Összefoglalva ez egy tetszetős, kényelmes és rengeteg extrával felszerelt autó. Aki 5M környékén keres új autót, mindenképpen próbálja ki, az nem kerül semmibe.
- Semmi
Lada Csorna