Támadj csak z?ccséges, támadj!!!
Jó dolog a Samara, melyet méltánytalanul alulértékel az autóstársadalom. Mikor hozzánkerült, olyan állapotban volt, mintha most gördült volna ki a gyártósorról. Se egy rozsdapötty, se semmi. Aláfeküdtem és azt hittem nem hiszek a szememnek annyira korekt volt. Mentünk vele egy kört, aztán gyorsan aláirattam a tulajjal az adásvételit, nehogy meggondolja magát. 380-ért nagyon jó vétel volt. Két évig szinte semmi gondunk nem volt a kocsival ment, mint a golyó, országúton 6 litert evett stabil 110-nél és nagyon megbízható volt. Pedig igavonó-teherhordó-bulibajáró gépnek használtuk, és annyira azért nem is kíméltük. Pár tanulságos eset:
1. Kapott az élett?l rendesen. Ki a fene figyelt olyanra például, hogy vezérm?szíj? Aztán egyszer csak leállt az autó menet közben - mint kiderült elszakadt a vezérm?szíj és agyonverte a szelepeket, meg mindent, amit lehetett. Hirtelen eszembe ötlött haverom hasonló esetben fizetett 300 ezres számlája. Aztán cakk-pakk fizettem 26 ezer forintot, azóta is megy.
2. Egyszer buliba mentünk, de indulásnál belémtolatott oldalról egy idióta Suzukis. Be is nyomta az ajtóm, nem lehetett kinyitni. Rossz ómen volt, de azért a buliba még elmentünk vele. Éjjel kett? körül gondoltam kimegyek a kocsiba egy kicsit beszélgetni a "barátn?mmel". benn ülünk, amikor egy részeg úriember a z?ccséges mercijével vagy negyvennel izomból belémtolat, és az álló autót (benne velünk) elkezdi tolni izomból. Húzom a kéziféket, de így is neki vág egy ott parkoló Xsarának, és még így is tol vagy három métert. Megláttam a csúnyán összetört Xsarát a visszapillantóban, és elkönyveltem, hogy az enyém is hasonló lehet kívülr?l. Aztán mégsem - csupán az els? rendszámkeretem (!!!) törött el. Olyan masszív, er?s lökhárítót, mint ami a Samarán van, még nem láttam más kocsin.
3. Az unokatesóm tanult vezetni, így odaadtam neki az udvaron egy körre. persze telibekapta az ipari fúrógépet, ami olyan nehéz és masszív vas, hogy vagy tízenöten kellettünk, mire leemeltük a teherautóról. Mondanom sem kell, a vas benyomódott, a Samarának semmi baja.
4. Szintén buliba mentünk (hova máshová) mikor elkaptunk egy növendék szarvastehenet. Iszonyatosat csattant, majd valahogy befordult az autó alá, mi pedig vonszoltuk még vagy 100 métert. Na jó, motorháztet? cserét kellett beiktatni, meg egy picit megegyengetni az elejét, de még ezzel is tovább tudtunk menni!!! Múltkor láttam egy Swiftet, annál hasonló esetben a motor az utastérben kötött ki...
Szóval nem rossz autó ez, f?leg azért a pénzért, amibe kerül, csak meg kell tanulni együtt élni az apró ny?gjeivel, és ha még egy kicsit gondozzuk is, meghálálja. A vége felé már sok gondja volt, de még akkor is mindenhonnan hazavitt.
Szerettem na.
- Hát ja. Amikor Pinocchio arról álmodott, hogy egyszer majd igazi kisfiú lesz, valami ilyesmir?l álmodhatnak a Ladák is. Mármint, hogy igazi autók lesznek, mindenféle olyan kis apró bosszantó baki nélkül, ami itt bizony mindennapos. Kézben marad az ablakteker? hetente egyszer? Vegyél egyszerre 10-et pár fillérért és 1 perc alatt lecseréled. Csörög-zörög a m?szerfal, meg minden létez? beltéri elem? A motor meg a futóm? által kiadott hangok úgyis elnyomják ezt a kellemetlenséget. Letörik a f?tésszabályzó (aminél átmenet nem létezik, vagy kazánként funkcionál, vagy pedig sehogy), kit érdekel?
Keresztapámék maszek m?helye. Mit mondjak, szakmailag nem a tökély, de alkatrészáron meg lett oldva minden. Amúgy miután elkezd?dtek a problémák, szinte hetente lehetett volna vinni a kocsit, csak nem volt kedvem minden vacak kis nyavalyával odaállítani, így lassan már mindent meg tudtunk oldani otthon, MI MAGUNK is. Na ezt csinálja meg valaki egy nyugati kocsinál!!!
Na ez lennék jómagam. Csak azért is tízes!
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 1990 |
Előző autója? | – | Következő autója? | Seat Ibiza 1.4 MPI |