Megbízható 1500-ös
Ez az az autó amire minden körülmény között számítani lehet. Az autót 2002-ben vettem, és kb 40000 km-ig semmi gondom nem volt az autóval. A fogyasztás baráti volt 7,5 l/100 km. Egy ráér?s napomon kipróbáltam, mennyire tudom levinni a fogyasztást. Az eredmény meglep? volt, 5,96 l/ 100km. Azért az hozzátartozik, hogy ez országúton kamionok mögött átlag 85-90 km/h tempó mellett sikerült produkálnom. Ezt a fogyasztást mégegyszer már nem sikerült elérnem, mert óhatatlan hogy ne menjek bele 1-2 el?zésbe. Országúton normális vezetési körülmények közt lehet tartani a 7 l körüli fogyasztást. Autópályán a magasabb tempó miatt (120-130 km/h) ez szintén megn?, de akkor sem megy 8 l fölé, köszönhet?en az 5. fokozatnak
Aztán eljött az ami minden autónál egyszer eljön, kijöttek rajta a kisebb kopási problémák. Ennek az autónak az az el?nye, hogy az alkatrészárai nagyon minimálisak, és könnyen beszerezhet?ek. S ha az ember tudja mi romlott el, pillanatok alatt javítható a probléma akár sajátkez?leg is.
A karosszéria egy igen gyenge pontja az autónak, ezért arra nagyon oda kell figyelni. Ezért is jó ha például a kerékjárati m?anyag dobok bennt vannak, mert így sokszorosára növelhet? az élettartam. A küszöbök és az alja sajnos szintén hajlamosak a rohadásra, de ezen is segíteni lehet egy jó vastag és több rétegben felkent alvázvéd?vel.
Ez az autó igénytelen, és számítani lehet rá bármikor, legyen dermeszt? hideg kinnt, vagy egy budapesti csúcsforgalom egy forró nyári napon. Igaz ekkor nekem 5x annyit jár a ventillátorom mint a többi autónak.
Történt egyszer, hogy hideg motorral nekiindultam a Tátra emelked?inek, és nem igazán kultiválta hogy kb. 20 mp járatás után padlógázt nyomtam neki egy igen tiszteletre méltó emelked?nek. Ellszállt a 3. hengerem (itthon derült ki, hogy szétrobbant egy gy?r?). Ennek ellenére - igaz kisebb teljesítménnyel - , gond nélkül el tudtam jönni vele még 350-400 km-t, s?t másnap még utánfutói kellett húzni! A fogyasztás igaz megn?tt, de a lényeg hogy nem kellett otthagynom, vagy autóment?t hívnom. Itthon nekiestem a motornak és a rossz hengerben dugattyút cserélve a többi hengert újragy?r?zve a javítás 12000 Ft-ban állt meg.
Nagyon meg tudja hálálni a tör?dést, igaz ehhez nem árt ha az ember azért ért egy keveset hozzá, és már a hiba kezdetén meg tudja oldani a problémát, mert nem szabad várni vele.
Kb. 1 hónapja (2005 év végén) az alapjáratom teljesen megsz?nt, csak szívatóval ment az autó álló helyzetben. A fogyasztásom is megn?tt ezáltal. Ezt a problémát a karbi megpucolásával és az elöregedett alkatrészek kicserélésével rögtön sikerült megoldanom. Azóta a fogyasztásom is visszaállt az eredeti értékre, vegyes fogyasztásban most 7,6 litert sikerült elérnem.
Ezt az autót semmi esetre nem cserélném le, mert legrosszabb esetben is egy komplett motorgenerál maximum 80000.- Ft lesz.
Hosszabb utaim:
Mo.-Ausztria-Svájc-Fr.ország-Németo.-Ausztria-Mo. (~3800 km)
Horvát tengerpart (Zadar) (~1700 km)
Lengyelország (többször is) (~900 km)
Igazából a szokásos olajcserén és légsz?r?cserén kívül 2 évenként a m?szaki vizsgára igényel kisebb felkészítést, azon kívül csak tankolom, és a többi autóhoz képest a kicsit magasabb fogyasztásért kárpotól hogy nem kell a több milliós vételárat kifizetni, és a magas szervízköltségekt?l sem kell tartanom.
Amit megyek vele éves szinten: kb. 15000 km. Ameddig ennél többet nem kell mennem, nekem ez az autó meg fog maradni.
S végezetül, rászántam magam egy komplett motorgenerálra (bár nem volt feltétlen szükséges még), s a vége 90000.- Ft lett (2006. jan. ez anyagár+blokkfúrás+komplett hengerfejmunka, a többi munka, saját és ismer?s). Remélem 80-90 ezer km-ig nem kell foglalkoznom vele motorikusan. A gyújtást kicseréltem teljesen elektronikusra a megbízhatóság növelése miatt. Most bárova el mernék indulni vele!
- h?t?gomba (többször is) 4-500 Ft/db
- f?t?ventillátor 2500 Ft
- termosztát (vételnél már rossz volt) 2500 Ft
- Gyújtáskapcsoló 3000 Ft
- 1 henger (saját hibából) 12000 Ft
- fékbetét garnitúra ~max. 5000 Ft
- f?tengelyszimering 500Ft+sok munka:)
a szerel?kr?l inkább semmit... Többségük azt is kifizetteti ami nem is rossz rajta. Sajnos tapasztaltam:(
Amit én csinálok abban bízom. Ismer?st?l tanács meg max egy kis segítség. S ha leáll, legalább tudom (sejtem:) hol a hiba.
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 1993 |
Előző autója? | lada 21011 | Következő autója? | – |