Autók » Lada » Niva (1976)

Niva 1,6

Beach Niva

1992
1,6
5 sebességes

Az autót 2004-ben vettem. Frissen felújított, fényezett állapotban, újbóli forgalomba helyezéssel. Azért ilyet választottam, mert hobbiaim miatt gyakran járok földutakon, adott esetben hegyekre, dombokra is fel kell jutnom. A döntésem előtt a Suzuki Samurai-t is nézegettem, de mivel hasonló képességűek és fenntartásúak voltak, a nagyobb tér miatt döntöttem a Niva mellett. A fogyasztását kizárólag a vásárlás után, a hazaúton mértem, kíváncsiságból, országúton, terepgumival, 90 km/óránál 10,5 litert fogyasztott.

Elég furcsa volt a gyári terep gumi. A menettulajdonságait leginkább egy tevéhez hasonlíthatnám, illeg-billeg, velük a kocsi. Rövid idő után beszereztem egy garnitúra Vitara felnit és arra 195/65/r15-ös téli gumikat tettem. Ekkor vált Beach Nivává az autó. Ezekkel lényegesen jobbak lettek az aszfaltos képességei a kocsinak, külső szemlélők szerint jobban is nézett ki az alacsonyabb, szélesebb gumikon. Mivel csak ritkán használtam terepen, és akkor is csak földutakon, nem jelentett problémát. A gumiszervizek és egyéb szakértők által hangoztatott gumielkenődés nem jelentett gondot a Niva alacsony kanyarsebessége miatt. Nyáron is ezt a gumit használtam. Az eladáskor, 30 e km után is legalább 80-90%-osak voltak a gumik.

Kételkedve hallgattam, de leírom: Idén tavasszal Szlovákiában voltam egy bányafotózáson a kocsival és a bányagondnok körbevitt a területen. Felmentünk a kőbánya tetejére is egy több napos esőzés után átázott földúton (még mindig a téli utcai gumi a kocsin). Nem kellett semmi varázslatot kapcsolnom, csak mentünk. A gondnok azt mondta, hogy itt a tulaj a nemíromlemilyennyugatiszuper terepjárójával meg se próbál felmenni. Szerintem nem volt semmi abban a földútban, talán kicsit sáros volt. Mire felértünk eltömődtek a gumik, de mentünk.

Az autót télen, hóban vezetni megdöbbentő érzés. Soha nem mertem kipróbálni a határait, olyan magas sebességgel lehetett vele repeszteni. Gyakran jártam ki esténként vezetni vagy a közeli repülőtérre rodeózni. Leírhatatlan élmény.

Szintén a vétel után nem sokára lecseréltem a gyár csont kormányt az új vastagabb, puhább borítású Niva kormányra. Ukrajnából rendelve gyári csomagolásban 9 e ft volt.

Már a vásárláskor sérültek voltak az első ülések, ezeket Swift ülésekre cseréltem.

Kétszer hagyott cserben a kocsi.
Ja és harmadszorra egy hóolvadásos napon nagy sebességgel belementem egy alvázig érő csatornába. Ott ragadtam. Vagy is vesztegeltem. Kb 10 percet. Majd némi száradás után újra beindult a motor és tovább mentem.

Az autót leggyakrabban közúton vezettem, gyakran családi utazásokra is ezt használtuk. A csomagtere elég szűkös volt 1 hetes nyaralásokra.
Igazából azért adtam el, mert a három gyerekülés nem fért el benne hátul, a kerékjárati dobok miatt, és ha előre tettem a 3. gyerekülést, hátul középen a párom sem fért el.

Azóta is siratom, mert a vevő egy szuper állapotú, karbantartott kocsit vett (sajnos nagyon nyomott áron), ami igazi élményautózást nyújtott.

- Kopó alkatrészek.
- Egyszer a gázbowden becsatlakozásánál lévő kicsi műanyag elem tört el. Szerencsére volt a kocsiban egy kicsi drót, így ki tudtam küszöbölni a problémát és még a hétvégi programunkat is végig csináltuk, egy kb 100 km-es vidéki utazással. Utána természetesen bekerült a kocsiba egy ilyen apróalkatrész-készlet.
- Másodszor a rotor égett szét. Úgy emlékszem ez Ladás gyerekbetegség, és még Takibácsi is megmondta a Szomszédokban, hogy ez és pipa legyen a kocsiban. Volt. Egy csavarhúzóval kicseréltem.
- Elektromos problémák: szivargyújtó nem működött, az ablakmosóval voltak gondjaim.
- A terepváltó tartófülei évente egyszer eltörtek. Ilyenkor zörögve járt induláskor, de ment.

Fenntartási költség (4) Évjárat 1992
Előző autója? Trabant 601 special Következő autója? Fiat Ulysse