Örök érték
2006-ban vásároltam egy forró júliusi napon.Előző nap lemaradtam egy hazánkban igen ritka 2106-os 1600-as Ladáról,és hirtelen felindulásomban másnap megvásároltam főszereplőnket,a piros ezeröcsit Balatonfüreden. 80 ezerért vásároltam-tartalékalkatrészekkel-ami egy ilyen elegáns autóért szerintem nem drága.A gép viszonylag egyben volt-másképp el sem hoztam volna-de azért sok olyan dolog volt, amit rögtön cserélni kellett(pl.első sárvédőt, küszöböket).Komolyabb céljaim voltak vele,szerettem volna rá OT-rendszámot,de sajnos az anyagiak máskáppen alakulása ebben megakadályozott.A külsejét-belsejét azért szépen rendbe tettem,a nem egész beletett 4000 km, és a 40 hónap alatt 400-500 ezer forintot költöttem a gépre.Mindenben az eredetiségre törekedtem,és ez gyakran nem volt olcsó.Magáról a LADÁRÓL:szerettem a hangját,azt a gyönyörű, klasszikus ,férfias Lada-hangot,amelytől a mai napig is libabőrőzni kezdek.Klassz volt a hihetetlenül rugalmas motorja;elképesztő,de negyedikben,30 km/óránál nem rángatott, hanrm simán gurult az autó.A fogyasztása is megállt 8 liter körül;mindig mosolygok azokon,akik szerint a Lada egy négy keréken guruló zabagép.Nem így van, az ép AC-pumpa, a jól beállított karburátor és gyújtás csodákra képes.A műszerezettsége mai szemmel nézve is pazar , kevés mostani autóban van pl.olajnyomásmérő.Kényelmes könyöklői, gazdag krómozottsága, hátsó kihajtható kartámasza is luxusszámba mentek akkoriban.Ha akármerre autóztam vele, mindenki megbámulta az öreg Ladát,szerintem a Ladák az emberek 90 százalékából nosztalgiát váltanak ki.Egyébként remekül gyorsult,könnyedén tartotta a 120-130-as utazót, a zajszintje viszont mai szemmel már igencsak magas volt.Aztán négy együtt töltött esztendő után elváltak útjaink;szerettem volna egy korszerűbb gépet,ami meg is valósult egy hazánkban rendkívül ritka Lada Baltic 1.5 GL formájában.
- AC-pumpa,gömbfej,kardán,vezérmű-fogaskerék
Ismerős