Autók » Kia » XCeed (2019)

XCeed 1.4 - T-GDI DCT Platinum + ADA + Luxus

Ezért ne hallgass az újságírók véleményére

5 éves VW Golf Variant 2.0 TDI highline eladása miatt néztem új Benzines Automata váltós autót kissé SUV beütéssel. Először VW T-Roc párti voltam, azonban miután beültem egy tesztautóba eldöntöttem, hogy ezért nemhogy 10, de még 7 milliót sem adnék, annyira puritán a beltere és anyagminősége.
Ekkor láttam egy XCeed hirdetést, jelentkeztem tesztvezetésre, és hát azonnal meggyőzött amit tapasztaltam.
Nyilván rengeteg tesztet elolvastam megnéztem, többek közt a kedves sörtesztelő TC kolléga írását is, és nem igazán értem miért ír valaki egy SUV vagy CCUV autóról tesztet, ha utálja a komplett kategóriát (úgy hogy egy igénytelen tehenet hajt), hogyna írhatna objektíven? Na mindegy, lényeg, hogy a 4centivel emelt hasmagasság nagyon kényelmessé teszi a beszállást. A VW-ben utáltam, hogy annyira mélyen ült az ember, ami már nem volt kényelmes. Ha már kényelem. A Golf-ban prémium sport ülés volt, viszont az XCeedbe ülve érzem mennyire nem volt az nekem való. Egyszerűen kicsi volt, pedig átlagos fizikai adottságokkal rendelkezem (185/90). Az XCeed ülése kifogástalan, jó az oldaltartása, hihetetlen gyors az ülésfűtése. Egyetlen negatívumként az autó rugózását hozták fel példaként, egyesek szerint túl kemény. Hát.. ha valaki ült már Golf7 highline-ba, azután igazán fogja értékelni az XCeed futóművét, mennyire puhán simán veszi az utakat, kormányzása pontos és nagyon könnyű.
A megrendelt autót 1.4 turbo benzines motorral, 7sebeséges DCT váltóval érkezett. A motor kellően erős a majd 1,4 tonna súlyhoz, a váltót azért meg kell szokni hozzá. Normál módban, ha ki kell ugrani valamilyen szituációban nem mindig a partner benne, 1 másodpercet gondolkodik általában. Viszont ha számol ezzel a sofőr ezen kívül más negatívum nincs vele, rettentő finoman és csendesen teszi a dolgát. Az autó ADA csomaggal felszerelt, teljesség igénye nélkül: Holttér érzékelő, hátsó keresztforgalom figyelő, Adaptív tempomat, kettes szintű önvezetés (sávtartás + gyorsítás-megállás). Azért is kértem ezeket a funkciókat, mert napi szinten kell végig araszolnom a budai rakparton, munka után hihetetlen menő csak bekapcsolni az adaptív tempomatot sávtartással, és gyakorlatilag pihenni a Margit híd Rákóczi híd távot. Szintén a kedvenc újságíróm fikázta a JBL hangrendszert.. Komolyan nem értem ezeket az embereket, mi az ami nekik jó? Szerintem hihetetlen jó hangzással, dinamikus (mellkas remegtető) méllyel, kellően tiszta magas hangokkal szól, abszolút megérte az árát. Elektromos csomagtérajtó szintén egy hihetetlen jó funkció.
Azért is választottam a Platinum csomagot, mert már digit műszerfalt akartam, szerintem irtózatosan feldobja a cockpit hangulatát. Tény, hogy nem lehet rá kitenni a térképet, de a VW sem tudja a Google maps vagy Waze navigációt megjeleníteni, másrészt pedig ki használ manapság offline térképet? Szóval ha bárki más fogja tudni Waze-t kirakni a kormány mögé, akkor már gyenge lesz, addig viszont szerintem veri a VW óracsoportot, sokkal kontrasztosabb, tisztább képet produkál.
Összefoglalva, eddig abszolút nem bántam meg, hogy átültem VW-ből KIA-ba, egyértelműen felnőtt a feladathoz.
Fogyasztás vegyes távon 7.5-8 liter között mozog.

- -

Fenntartási költség (8) Évjárat 2019
Kényelem (9) Használati időtartam év
Előző autója? Golf 7 Variant - Highline 2.0 TDI Következő autója?
Verdikt (9.1/10)

Kia XCeed 2019 (2019)