Autók » Kia » Sorento (2020)

Sorento 230 HEV Gold

Romboló :)

2020-ban kerestem autót, 7 ülésest. Előtte is Kiám volt (Carens) szerettük, de nagyon vérszegény volt az 1.6 GDI motorral. Amikor megláttam a katalógusban, tudtam, hogy az új Sorento lesz a következő. Összesen 2 db volt már csak az országban az öntöltő hibridből (HEV), a KIA Zakarnál tudtuk megvenni sötétszürke színben.
Az autó elképesztően jó és nagyon jól is néz ki. Az átvétel után még napokig fedeztem fel, miket tud. Ami a legmegdöbbentőbb, az a fogyasztása (városban 3-4 liter (!), autópályán 7-8) és az erő, amit a hybrid motor produkál. 130-nál még lazán gyorsít 170-ig, a villanymotornak köszönhetően mindenhol elég nyomatékos. A benzin és villanymotor között észrevételnül váltogat, hangot szinte csak totál gázon hallani az utastérben, ahogy az 1.6T motor felből. Amúgy nagyon halk. Nyáron vittünk autópályán 5db biciklit a tetőcsomagtartón, na akkor felment a fogyasztás 9 literre. De így is simán ment 140-et.
A sávtartó kiváló, a távolságtartó tempomat zseniális, az önvezetése is majdnem tökéletes, de ha nem fogom a kormányt, akkor nagyon hamar hisztizik. Városi dugóban magátol tud araszolni, szól, ha elindul a sor, gombnyomásra követi, ilyenkor a benzinmotor be sem kapcsol.
A helykínálat remek, ülések kényelmesek, csomagtér furgon méretű. Sajnos a csomagtartó rudat és rolót nem lehet a raktér aljába rejteni, mert ott van az akksi, de azért rögzítési pontok vannak. A középső üléseket a csomagtartó felől gombnyomással le lehet engedni, ami nagyon hasznos. A parkolás a kameráknak köszönhetően nagyon könnyű. A tolatóhang viszont nagyon hangos, este elég zavaró lehet a környéken :)
Az ülések kényelmével nekem nincs bajom, a Carensben nem tudtam deréktámasz nélkül utazni, és állandóan megfájdult a derekam, a Sorentóban kipihenten érkezem, még 6-8 órás utak után is. Ülésfűtés, kormányfűtés remek.
A klíma jól működik ugyan, de a befúvó rostélyokat alig lehet úgy beállítani, hogy megfelelő legyen. Azért nem lehetetlen.
Kihangosító nagyon szuper, Android Auto kábeles, de tökéletesen működik. A hangszórók nem rosszak, de jónak sem mondanám. A harmadik sor ülései elég nagyok, bár azt csak a gyerekek használják. Szeretik, ott is van USB port, meg pohártartó, meg saját klíma.
Első kötelező szervízen vagyok túl, még olcsóbb is volt, mint a Carnes esetében.
Nagyon szeretjük, nem fog elkerülni egyhamar 

- Semmi

KIA Zakar. profik, gyorsak, olcsók, kedvesek

Fenntartási költség (9) Évjárat 2020
Megbízhatóság (10) Vezetett km 20000
Előző autója? Carens Következő autója?
Verdikt (9.7/10)

Kia Sorento 2020