Jó munkatárs
Az autót az ára, felszereltség, fenntartási költsége és a formaterve miatt választottam, bár most utólag bele gondolva vehettem volna a nagyobb felszereltségűt is, de akkor sokallottam érte a 4 mill. forint fölötti árat. Azért annyit mégsem ér. Mert nekem csak a hátsó elektromos ablakok(sajnos a hátsó ablaktekerők annyira érzékenyek ha valaki csak egy kicsit is véletlenül hozzá ér már egy pár mm-t le is csusszant az ablak, ez csak télen gond mert azonnal párásodik az autó utastere), az esőérzékelős ablaktörlő, a bőrkormány, váltógomb hiányzik. Sajnos a Kia-nál nem lehet csak úgy ezeket össze pakolni magamnak egy csomagba, ahhoz meg kell vásárolni a nagyobb felszereltségű gépjárművet. Csupa olyan fölösleges dolgokkal amit én nem tartok fontosnak, ezen a téren szerintem még azért rá kell gyúrniuk.
A Kia előtt VW polot 1,2 TSI akartam vásárolni ott mégis csak rugalmasabbak az extra felszereltség terén, az össze állításban és 4 mill. alatt meg is kaptam volna az áhított autót. Végül ezért tettem le róla mert a fenntartási költsége nem lett volna nagyon olcsó és a beltere is igen csak szűk a Rio-hoz képest.
A Rio futóműve az "fantasztikus" ezt nagyon szeretem, a fékek is profik, kényelem elől-hátul megfelelő, bár a C oszlopot nagyon lecsapták ezért szinte minden magasságú embernek egy kicsit kényelmetlen a ki és be szállás. A csomagtartó mérete nem az-az Óóó.. de nagy, de megfelelő.
Az autót túlnyomórészt városban használom itt igen csak fürgének bizonyul, és hetente van benne 1-2 alkalommal egy rövid Autobhan szakasz is. A motor vérszegény még egy 1,4-hez képest is, én ezt a (109 LE) nem igazán érzem. A 4-es fokozatig jó aztán felejtős a dolog.(Tudom ez csak 1,4-s), én szinte eddig csak 1,4-s motorral szerelt autókat vezettem és igen van ezek között is különbség. Ez a motor egyáltalán nem szereti ha hajszolják inkább a nyugodt és komótosabb üzem módot szereti.A váltója megfelelően pontos bár igen hosszú úton jár. Apropó fogyasztás. Sokkalom egy kicsit a fogyasztását amit városban, külterületen és vegyesben is produkál. Ami a prospektusban áll az finoman fogalmazva nem fedi a valóságot. Az elektronikája egy nagyon picit gagyi, nálam ez ott nyilvánul meg, amikor az első szélvédőt szeretném lepucolni a szélvédő mosófolyadék rá spriccelését követően, három törlés után az ablaktörlő lapát nem áll vissza teljes végállásba attól valamivel föntebb. Ilyenkor egy rövidet rányomok és minden rendben van, és ezt a dolgot sem mindig csinálja.
Az anyagminőséggel nincs nagy bajom, ebben a kategóriában a műanyagok minősége gusztusos az összeszerelés is igen pontos (az Olaszok nyugodtan járhatnának hozzájuk tanulni), nem nyekereg nem zörög semmi a beltérben még rekkenő hőségben és nagy hidegben sem. Egyedül csak a kulcson a nyitó és záró kapcsolót borító gumi tört meg, de azok csúnyán azért ezt így közel 3,5 év környékén nem igazán kellene.
Összességében véve szeretem az autót minden apró-cseprő gondjával együtt, nem volt rossz választás, a minden napi használatra szorgalmasan teszi a dolgát és meg bízhatóan.
- A belső világítás elől(vásárlás kezdetétől probléma volt vele), de ezt garanciában cserélték. - (0 € fizettem). - A bal oldali hátsó lámpaburát kellett ki cserélni, ezt az éves szerviznél említettem meg a szakszerviznek. Mivel az utolsó évtelén nagyon csúnyán be párásodott, és nem akart ki száradni így a szakszerviz javasolta a cserét. Természetesen ez is garanciában. - (szintén 0 a végösszeg).
Első évben. Jászplasztik, Jászberény (Náluk is vásároltam az autót).Az én tapasztalatom szerint nincs velük semmi baj, korrektek és a kuncsaftokhoz is teljesen normális a hozzá állásuk.
A második és harmadik évben. Már Németországban történt meg az autó szervizelése.Szintén Kia márkakereskedés és szakszerviz.Itt lettek ki cserélve garanciában a fent megemlített kettő elem is.A szerviz itt is korrekt akár csak Magyarországon.Itt a szerviz költségek egy kicsivel drágábbak mint otthon de nagy eltérés nincs a kettő között.
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 2012 |
Előző autója? | Polo | Következő autója? | Cee'd |