Autók » Kia » Magentis (2005)

Magentis 2.0 crdi EX Premium Plus

Meglehetősen kóreai, de kiváló autó

Az autó megvásárlása impulzus szerűen történt. Családi autót kerestünk, amiben öten kényelmesen elférhetünk. Jelentős kedvezménnyel sikerült megvenni az autót, ezért az árért nagyon jó vétel volt. Olvastam több tesztet is róla, két fő hibát hoztak fel: 1. magas ár, 2. túl puha rogózás. Az ár ugye a kedvezmény miatt nem volt gond, és nekem a puha rugózással sincsen igazán problémám, mivel elég rossz utakon járok. (a 4-es főút Püspökladány-Debrecen között. Aki járt már arra, tudja milyen) Mondjuk gyors kanyarokat tényleg nem lehet vele venni, de a kényelemért meghozom ezt az áldozatot.
A kocsi helykínálata lenyűgöző. Még egy A8 tulajdonos is elismerte, hogy szinte hihetetlen mekkora a hely benne. Passáttal nyugodtan összemérhető, A4-est, BMW 5-t messze felülmúló!
Full extrásan igazán egy dolog ami hiányzik belőle, a kétzónás klíma. Ez pont a fázós párom miatt lenne nagyon jó. Amúgy a felszereltség is zavarba ejtő: 6 légzsák, esőérzékelő ablaktörlő, tolatóradar, fényérzékelős lámpa (ami nálunk nem sokra jó), ESP, tempomat, elektromos napfénytető, részecskeszűrő, stb.
A 2,0-s motor nagyon erős - egy Passat tulaj nem akarta elhinni, hogy lehet ebben is ugyanúgy 140 lovas a motor, mint az övében. A fogyasztás mondjuk lehetne kedvezőbb, csak a 15.000 szervíz után sikerült 7 liter alá lehozni, mostanában 6,5 l körüli.
Ami a koreai gyártmány hátránya: no presztizs, óriási amortizáció. A bajuszkapcsolók is távolkeletiesek, és az irányjelző relés, olyan a hangja, mint a Lada Samarában volt:D
A gyári mp3-as, mélyládás, 7 hangszórós hifi egyetlen hibája, hogy nincsen benne RDS, ez is mutatja, hogy amerika a fő felvevőpiaca ennek a modellnek. Amúgy elég jól szól a zene benne.
Nagyon elégedett vagyok az autóval, enniért ekkora autót kapni, jó vétel volt. Egyetlen üröm az örömben, a nagyon rosszkor felvett devizahitel, de hát ez egy másik történet, az autó érdemeit nem kisebbíti.

UPDATE 62.000 km után.
Nagyon a szívemhez nőtt az autó. Kényelmes, halk futású, viszonylag dinamikus. Egy kis teljesítmény tuning ráférne, de nem találtam még meg a megfelelőt, igaz túl intenzíven nem is kerestem.
Amit a kezdetek óta furcsállok, hogy minden váltás után veszít a lendületből. Nehéz ezt leírni, de olyan mintha irtó alacsony fordulatra váltanék feljebb. Amúgy olyan 2000-től már éled a motor, de ha felváltáskor 2000ig leesik, akkor megtorpan. Ez előzés közben tud meglepetéseket okozni, de megtanultam, ha gyorsan akar az ember előzni, akkor inkább húzatni kell akár 4000-ig is, de váltani nem érdemes.
A garancia lejárt, így már nem szakszervizbe hordom, ezzel sok időt és pénzt lehet megtakarítani.

- Két hónapos korában ki kellett cserélni a hátsó szélvédőt, mert az integrált rádióantenna nem müködött megfelelően, vagyis ha ment az ablakfűtés, akkor nem volt rádió vétel. Szerencsémre garanciális javítás volt. - - Update 62.000 km után: - Nagyobb hibája nem volt az autónak azóta sem. A tolatóradar néha megtréfál, mert nem kezd el időben sípolni, hanem csak mikor már közel vagyok. Emiatt egyszer benyomtam már egy kertkaput, azóta mindíg nagyon óvatosan tolatok. Szervízben nem tudtak vele mit kezdeni, tesztelték, de nem tapasztalták a hibát.

KIA Szervíz nyíregyháza

Kia Püspökladány