Autók » Kia » Ceed (2006-2011)

Ceed SW 1.6 CRDi LX

Praktikus, megbízható, kényelmes társ

Rég óta szemeztem a típussal, és nagyon meggyőző dolgokat olvastam róla. Megbízható típus, takarékos erős motorral, 7 év nagyvonalú garanciával.

Nem kell aggódni drága javítás miatt, hiszen nincs benne kettős tömegű lendkerék, ennek ellenére kulturáltan jár a motorja. A 7 év garancia pedig nagy biztonságot nyújt, ami kiemelt szempont volt a vásárlásnál.

Csak 4 hónapig használtam, mert találtam egy jobban felszerelt példányt alig drágábban, fele annyi kilométerrel, és ekkorra már tudtam, hogy ez a típus az én autóm. 4000 kilométert tettem bele, főleg autópályán és országúton.

Nagyon megszerettem. Egyrészt nagyon jó a formája. Nagyon jól pakolható, nagy csomagtere van, és elég nagy hátul is benne a hely. Szeretek vezetni, és a Kiában kifejezetten jó érzés, mert alacsony az üléspozíció, sofőr centrikus, áttekinthető és okos a műszerfal elrendezése. Jól szól a hifije, nem olcsó vagy gagyi a beltér, nagyon jó a váltási érzet mind a 6 sebességben.

A motor sportos, jól húz, és takarékos is. Dinamikus vezetés mellett országúton 4,7-5,5 között, autópályán 5,5-6 között fogyaszt. Talán az egyes és a kettes fokozat kicsit lehetne hosszabb.

Ami miatt lecseréltem egy pont ugyanilyen, de jobban felszerelt és fiatalabb, kevesebbet futott példányra, az a tempomat hiánya volt. Persze a bőrkormány, tükör- és ülésfűtés is jó, de nem annyira fontos szempont.

Német autópályán jól tartja a tempót simán 170-180-nál is. Egészen 195-ig próbáltam hajtani, nem jött zavarba tőle. Hosszú távon is kényelmes, és viszonylag csendes, bár a második példány kicsit csendesebb.

Drágábban tudtam eladni egy 50-essel mint amennyiért vettem, ami mutatja, hogy értéktartása nagyon jó, főleg a garancia miatt, és nincs belőle túl sok fiatal eladó.

Amire oda kell figyelni, hogy tetőcsomagtartó használata esetén (pl. bicikli, síléc szállításnál) a csomagtartót óvatosan kell nyitni, mivel tág nyílása kicsit a tetőbe is "harap", így hozzáérhet a csomagtérajtó a tetősínekhez.

Mit írjak még? Szuper kis autó, a néhány hiányzó extrával együtt már olyan autó, aminél jobb igazából sosem kellene. Legközelebb csak akkor cserélek autót, ha a vezetéssegítő és biztonsági elektronikák igazán megbízhatóak és fejlettek lesznek. Ne várom. :)

- Egy garanciális apróság, amit a gyár típushibaként ingyen javított. Az izzítógyertyákat cserélték, mert indulásnál néha kicsit rángatott a motor egy-két percig, és fehér füst jött ki a kipufogón. A javítás után teljesen megszűnt a jelenség.

Pappas Autó, Pécs (Koksz utca) - korrekt, rugalmas szerviz, mindent garanciában megcsináltak és még le is mosták az autót ingyen.

Fenntartási költség (10) Évjárat 2010
Előző autója? Accent GLS 1.3i Következő autója? Cee'd SW 1.6 CRDi EX Limited