okos ember autója
Egy barátom „fertőzött” meg vele, a sajátja bemutatása részemre meggyőző volt. Pár hónap múltán egy nyílt napon /M6 Kft.-Difer/ ki is próbáltam ezt a típust, de a próba út nem volt igazán meggyőző. Minden patent volt egyenletesen húzott semmi extra. Ettől függetlenül becseréltem a régi „mérgezett egeret” /swift 1.3/. Kezdetekben kétségeim voltak döntésem felől mert nem igazán iparkodta a kerekeit, de ahogyan múltak a kocsi alatt a kilométerek egyre inkább előjött az ereje. 1500 km után már szépen pörgött a kicsike. Kis üröm is vegyült a vásárlásba mert ennek a szériának nem része a riasztó, hát beszereltettem a szalonban. A kocsi átvétele után pár nappal derült ki, hogy a mozgásérzékelőt kihagyták /egy szakember ellenőrizte le nekem/ és a riasztó minősége is kívánni valót hagy maga után. Az érzékelő hiányát elismerték és felajánlották pótlólag a beszerelését. Én viszont úgy gondoltam, hogy egy 1500 forintos vacakért ne bombázzák szét a műszerfalat. Ezért szakemberre bíztam a riasztó kicserélését, most már nyugodtabban alszom egy lcd mindent jelez a kocsival kapcsolatosan és van benne több rejtett védelem is /olcsóbb volt mind a szalon által beszerelt/. Ennek ellenére azt elmondhatom, hogy nagyon segítő készek voltak, helyben mindent lerendeztek nekem, a kocsi /a régi is/ papírokkal együtt, a biztosítást is korrekten elrendezték. Volt egy érdekes hiba jelenség még az elején. Mikor a telefonomat a boxba raktam és rám csörögtek előfordult, hogy a műszerfal megzakkant, a világítás le fől majd elmegy ez háromszor történt meg, megoldást senki nem talált a dologra, de azóta nem is jelentkezett a hiba. A kocsi kialakítása belül mind kívül nagyon ideális. Bár az anyag választás nem mindenhol volt szerencsés. Nagyon nehéz tisztítani a kárpit alsó világos részét! Az újlenyomat már már gusztustalanul nyomot hagy az ajtó belső fogantyúján, és ugyan ebből a gagyi kopogósból csinálták a műszerfal konzolt is. Bár a műszerfal nagy részét igényesebben szerelték a műszerfal kárpitját belehet nyomni nem kopogós műanyag. A kényelmi szintje megfelelő az ülés se kemény se puha, plusz a derék támasz az első ülésekben. A gombok érzékenyek nem kell tövig nyomni őket, az ablak törlőt 80 fölött bajos használni, mintha valami lefújná a szélvédőről, ellenben a szélvédő gyárilag vízlepergetős és az ablak törlés idő intervallumát állítani lehet! A belső hely hatalmas annyira, hogy három felnőtt ember kényelmesen elfér a hátsó ülésen, a csomagtartó tele van apró rekeszekkel a pótkeréken felül. A kormányt minden irányba dönteni lehet és ahogyan nő a sebesség úgy lesz egyre nehezebb a kormány. A hifi is jól sikerült, nem kell tuning, hogy a hétköznapi ember megtudja küldeni akár vagány dübörgésre, arról nem is beszélve, hogy a sebesség növekedésével a hangerő is automatikusan nő. 1,4-es a motor 109LE, de bizony viszi a 200km/h-át, egyszer ki kellett próbálni :) , vitte kétszázig annyi elég is volt nekem. Szerviz tapasztalatom nincs, nagyon remélem nem is lesz, mert a magyar állapotokat ismerve, kocsi márkától függetlenül szívások tömkelege az eredmény. A fogyasztása 7,6-tól 8,7-ig, a fogyasztási eredmények időjárás /fagy <-magasabb fogyasztás/ , nem hajtás függő, tehát még akkor sincs gond ha oda kell lépni, már pedig oda kell, mert kicsi a motor és pörögnie kell, hogy szépen menjen. A leírás szerint 5000-nél adja le a maximális nyomatékot az enyém nem sokkal 4000 alatt teszi. Az autó összehasonlításoknál hiányolom a Ford Focus és Mondeo összehasonlítást hasonló felszereltségű és motor választékú Cee´d-el. Summa-summarum nagyon megszerettem a járgányt. 21 éve vezetek teherautótól a sport kicsiig mindenben ültem már, ezért úgy gondolom akinek ez a sebesség és gyorsulás a magyar utakon nem felel meg, az vagy nem tud vezetni vagy fejelje meg a a Cee´d vételárát még jócskán mert neki egy 200LE-s autó sem felelne meg. A kocsit annak ajánlom aki nem tartja magát sznobnak, tojik a márka jelzésre, és semmi másra nincs szüksége, csak egy megbízható kényelmes és gyors autóra, mondjuk mindezt 7500 km után még lehet, hogy korai írnom, de írásomat még kifogom egészíteni a későbbiekben.
- még nem volt
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 2008 |
Előző autója? | Swift 1,3 | Következő autója? | Cee´d jobban felszerelt nagyobb motorral |
Verdikt | (8.4/10) |