Autók » Kia » Ceed (2006-2011)

Ceed 1.4

Egy szerethető autó

Az autó a 3 millió-1 Ft-os változat, a klima nagyon hiányzik nyáron, de nagyon jó áron (-25%) vettem egy ismerős helyről (az előző tulaj beszámítatta egy klimásba...). Az autót amúgy nagyon megszerettem. Olvastam a más itéletekben, hogy a 109 le 6200 fordulaton nagyon magasan van, de inkább a 6500 leszabályzás van nagyon alacsonyan, egyébként nem is értem a Focus lazán leforogta a 7000-t pedig 5000-nél érezhetően vissza esett az ereje, 5500 fölött pedig egy döglött lajhár vehemensebb volt nála gyárilag. (Aztán csináltam hozzá egy átalakított ram air-es szívórendszert, meg kapott egy csiptuningot, és az ős lajhár 6500-ig nem is nagyon jelentkezett egyébként ha lóerőt akarsz és nem csak hangot a szívórendszert tuningold és felejtsd el a kipufogót, 121 Le-t adott le 6100-nél és 156 Nm 4300-nél)
A Ceednél is a Focusnál már bevált kurát végeztem el, (a kötelezőre mindig vissza rakon az eredetit :)) először csak a szívó rendszert csináltam meg (saját számolás alapján:)), aztán vittem fékpados tuningra, csip nélkül 118 Le 6500-nál és 141 Nm 5400-nál jött le a főtengelyről, aztán a leszabályzás 7500-ra való eltolásával és némi állitgatás után !132! Le 7350-nél és a 144 Nm 5200-nál lett a végeredmény. (a változó szelepvezérlés miatt nem kell veztengelyt cserélni vagy elfokoltatni a fordulatszám nyeréshez :)) Elvileg már ugye egy régebbi 2 literes motor erejével gazdálkodika gép, de 5000 alatt csak annyit tud mint bármely másik 1.4-es. A gyorsulása a rossz talajfogás, és a 97-nél elfogyó 2-es miatt 10,5 másodperc körül van 100 km/h-ig. A végsebessége a kiloméertóra szerint 217 km/h, a GPS szerint 208 km/h. A Focusnak 100 km/h-ig 9,5 másodperc elég volt, a vége pedig,(igaz, hogy csak a kilométeróra szerintit tudom), de 225 km/h volt. Modjuk a Ceed 1263 kg-t nyom a Focus meg csak 1127 kg-t. A fogyasztás, abszolút láb függő, 6 litertől 13-ig minden tud lenni, a 13 egy hegyi túra átlaga, autópályán szabályosan kb. 8 liter, belsősáv söprögetősen (nem tisztelik egyáltalán ezt az autót) 10-11 liter körül nyel. A futóműve a Focushoz képest kemény, de nem sokkal stabilabb, rossz úton néha kicsit pattogós (ezt nem bántottam), de a súlyelosztása sokkal-sokkal jobb, és ha egyszer egy szerpentire téved, hihetetlen gyors tud lenni (Seat Leon Cupra, sőt új TT is elmaradt már :)). A fékek elegendőek, kicsit melegszenek, de 1.4 autóhoz képest világajnokok. A száguldozás legnagyobb ellenfele a váltó, a Fordé sokkal gyorsabban kapcsolható, de monjuk egy Opel vagy Fiat váltóhoz képest elég barátságos. A kormányzás épp hogy elég informatív, a Focusban többet éreztem az útból, de annál ha túl gyorsan akartam (kellett) tekernem a kormányt akkor felkeményedett, pontosabban késett a rásegítés, a Ceednél ilyet nem tapsztaltam. Az utastér 4 személynek még elég, de a csomagtartó csak 4 férfi csomagjait tudja befogadni (a barátnőm képes egyedűl a kalaptartóig megtölteni.) Az ülések kényelmesek és hosszú távon sokkal jobbak mint a Focus ülései, az oldartartásuk lehetne jobb, de átlagos használatra megfelenek. A kasztniban nagyon tetszik, hogy nincs bunker érzésem benne, de azért ott van bennem a tudat a sok lufiról meg csillagról, meg főleg arról, hogy még ESP nélkül is nagyon szófogadó a jószág. Utazáshoz kicsit hangos mert rövidek az áttételek, meg a gyári magnó nem szól túl szépen (az enyémben még pendrive dugó sincs :(), meg nem túl jó benne a vétel, de nekem elég.
Ha végre becsülni is fogják a márkát, akkor egyenlőre nem tudok jobb közép kategóriást, illetve ha a Kia is elkezdené turboval vagy kompresszorral felfujatni a motorjait, akkor még preztizs nélkül is a közép kategória királya lenne.
Így kell bele egy leszabályzást kiiktató csiptuning meg némi szívtelenség hogy a 110 pacit ki is lehessen autózni...
Jó gép, mindenkinek ajánlom, pontosaban mindenki akit egyszer egy körre elvittem azonnal kiváncsi lett, hogy miféle furcsa Corollában ülnek.

- Eddig semmi

Fenntartási költség (9) Évjárat 2007
Előző autója? Focus 1.6 Következő autója? ?
Verdikt (7.9/10)

Kia Ceed 2006 (2006)