Autók » Hyundai » i30 (2017)

i30 1.0 T-GDI kombi

Majdnem mind a 998 cm3-ét szerettük :)

Kettőt is vettünk belőle :D

Az első egy 2018-as manuális váltós volt (az is 1.0 T-GDI), azt 3 évig használtuk, később cseréltük egy 2021-es szintén 1.0 T-GDI automatára.

Az autó kényelmes, tágas, megbízható. Mindkettővel nagyon elégedettek voltunk.

Két dolgot részleteznék, mert ezekről hallottam mindig rosszat, pedig nekem nagyon jó tapasztalatom volt vele:

Az 1 literes, 3 hengeres motor:
Ezekről csak rosszat hallani/olvasni, pedig nekünk nagyon bevált. A hosszútávú tartósságáról nem fogok tudni nyilatkozni, hiszen 85e km-nél eladtuk a másodikat is, de maga ahogy üzemel az szerintem szuper.
-Csendes, szinte minden fordulatszámon. Nem ráz, nem rezonál.
-A fogyasztása egy álom, nekünk a hosszútávú 5.6l (több pálya mint város, pályán többnyire GPS szerinti 130km/h), országúton vagy pályán 110km/h-ig bemegy 5l alá. Németországon keresztül a limit nélküli autópályán 130-160km/h közötti sebességgel csinált egy 5.3l-t.
-Ereje bőven elég, sosem volt sportautóm, de szerintem kellően fürge (többnyire ketten ültünk benne). Gyorsul is és magasabb sebességnél sem szenved (Szintén a németeknél ki akartam próbálni hol a vége, 195km/h-nál én adtam fel, a motor nem erőlködött, szépen gyorsult, hangja sem panaszkodott)

Automata váltó:
-Kevesebbet fogyasztott mint amit én korábban a manuálissal produkáltam (5.9l vs 5.6l)
-Nagyon jól lehet érezni, hogy mekkora gázra hogy reagál, agresszívan akarok gyorsulni, vagy épp komótosan autózni.
-Az egyetlen furcsasága, ahogy a tempomattal viselkedik, ha a tempomat be van kapcsolva akkor agresszívan váltogat vissza minden nehezítő körülményre, simán levált 6-ba 130-nál egy enyhe emelkedőn az m7-en, ott ahol tempomat nélkül gázadásra sem. (De volt olyan, hogy szerintem a szembeszélre váltott vissza :D )

- -Még az eggyel korábbin kellett gyertyát cserélni, mert a hivatalos szervízperiódus előtt megadta magát. Ami miatt kellemetlen, hogy utólag a szervíz közülte, hogy ez gyakran előfordul, de előre nem figyelmeztettek.

AutoPalace DélPestA kötelezőeket elvégezték rendben, de egyéb apróságokban nem tudtak segíteni, és a gyertya problémáról sem tájékoztattak, sőt utólag azt állították amikor kértem, hogy ellenőrizni azt nem szokás...

Ivanics SzékesfehévárSemmi extra. Többször rossz árajánlatot küldtek, merem naivan remélni, hogy nem átverési szándékkal. (Egyszer soron kívüli gyertyacserénél a 3 hengeres motorban 4-et akartak cserélni, a rákövetkező kötelező szervíznél meg szervízperiódusra hivatkozva k akarták cserélni a fél éve beszerelt gyertyákat...)

Fenntartási költség (4) Évjárat 2021
Előző autója? i30 Következő autója? Duster III