Autók » Hyundai » i30 (2017)

i30 1,5 DPI

Ideális nagypapa-autó

Eleve bizalommal közeledtem az új i30-as kombihoz, mert korábban több évig vezettem egy 1,4-es kombit az első, 2007-es típusból, és azzal teljesen meg voltam elégedve. Azzal az első sorozattal csak egy bajom volt: hiányoltam a 6. fokozatot, mert 130-nál 4000-4100-es fordulatszámon üvöltött, már rádiót sem lehetett mellette hallgatni. Akkor méltatlanul alulértékeltnek láttam a Hyundai brandet; mostanra látszik, hogy presztízsben is sokat emelkedett. Azóta az i30-nál két modellváltás volt: előnyére.
A 2020-as facelifttel még szebb lett. Jót tett neki a 6. fokozat és a kicsit erősebb 1500-as motor, ami még így sem egy rakéta (133 Nm). A kombi csomagtartó hatalmas, de ez már a korábbi típusnál is így volt.
Ez talán az utolsó igazi hagyományos autó 4 hengeres benzines szívómotorral, manuális botváltóval.
A tesztek itt a Totalcar-on is megírták, hogy a robusztus, hengerenként két kisnyomású injektoros kialakítás révén kiváló a fogyasztása, és ezt a gyakorlat alapján meg tudom erősíteni. Városban 6-7 liter klímával/fűtéssel, dugós belvárosban akár 8 is, autópályán 5,5-7,0 a sebességtől függően, de nyugodt országutakon legalább 20 km-t autózva gyakran lemegy 4,7-4,8-ra is. Ennek persze az az ára, hogy nem túl dinamikus, de eddig minden helyzetben elegendő volt, amit menetteljesítményben tud.
Első ablak fűtés, ülés- és kormányfűtés, nagy teljesítményű klíma, tempomat, vezetéstámogató csipogó rendszerek, tolatókamera, kanyarban forduló egyik fényszóró (amit valaha a legendás Citroen DS 21-en láttam először) stb.: igazán sok a kényelmi szolgáltatás.
Egyetlen rossz tulajdonságaként azt tudom megemlíteni, hogy vastag kábellel is nehezen párosítja Androidról a Waze-t, sokszor csak maga a térkép megy át a szép nagy kijelzőre, ezért a mobilt kell letámasztani és időnként lefelé nézegetni, ha használni akarom a navigációt.
Három és fél év folyamatos, majdnem mindennapi használat alapján összességében nagyon jónak és megbízhatónak tartom az autót: tökéletesen kiszolgál, keveset fogyaszt, hibátlanul működik, miközben szerényen belesimul az utcaképbe. Nagyon megérte az árát.

- 2 éves korában beázott a jobb hátsó lámpatest (kb. 110 eFt). 3 éves korában elromlott a rendszeresen használt kulcs távirányítójának elektronikája (kb. 90 eFt). Összesen ez a két hiba volt 3,5 év alatt.

Gaál Autószerviz, Üllő, Bimbó utca 20. Családi vállalkozás egy családi házas övezetben. Gyors, udvarias ügyfélkezelés. A viszonylag szerény ügyfélváróból üvegfalon át lehet nézni a munkát. Korrekt árak.

Hyundai Palace Buda, Budaörsi út 227. Gyors, udvarias ügyfélkezelés. Luxuskivitelű, autószalonnal egybekötött hatalmas ügyfélváró, italt kínáló csinos hostessek. A váróból nem lehet nézni a munkát. Úgy érzékeltem, hogy magasabbak az árak, mint a kis szervizben, viszont ők márkaszervizként meg tudták oldani a második problémát, amit az első szerviz, bár becsületesen próbálkozott, nem tudott.

Fenntartási költség (8) Évjárat 2020
Előző autója? Focus kombi Következő autója? ki tudja, hogy sok év múlva milyen típusok lesznek?
Verdikt (8.7/10)

Hyundai i30 2017