A kék kombi
Az előző autóm is Hyundai i30 volt, nem is néztem utána mást a Hyundai/Kia pároson kívül. Kombit akartam venni a család bővülése miatt (a SUV-okhoz még nem érzem magam elég öregnek és hátfájósnak).
Tetszik az autóban, hogy bár kombi, 4,5 méternél rövidebb, így nem egy nagy batár, parkolni is relatíve egyszerű vele. A csomagtartó nagy, rendesen lehet bele pakolni, ha kell, bútort is szállítani.
Az autó a jól bevált 1.4-es szívó benzinmotor, 100 Le-vel, Euro VI normával. A teljesítménye nem sok, ennek igazából országúton láttam eddig hátrányát, ahol egy előzést nagyon meg kell gondolni, hiába vált vissza az ember és húzatja ki 6000-es fordulatig, rettentően sokáig tart egy előzés. Mindenhol máshol viszont teljesen rendben van ez a teljesítmény, városi ritmust fel lehet vele venni, autópálya-tempót nyugodtan tartja.
A beltér csendes, a gördülési zaj relatíve nagy, de a motorhangot jól leszigetelték. Az ülések kényelmesek, 196 cm-rel jól elférek, kényelmesebb, mint az előző generáció. Érdekes, hogy nem kell teljesen hátratolnom az ülést, abban az állásban már nekem is messze van a kormány. Hátul is jó a helykínálat, feleségem mondjuk csak 163 cm, így jól elfér. Isofix bekötési pontok vannak, az ajtók nagyra nyílnak, így a gyerkőcöt is könnyű ki/be tenni. Az ülések háttámlája kemény műanyag, így nem nagy gond, ha összerugdossa. Jó pont hátul a könyöklő (ami elöl is van, szeretem, kényelmes, jól állítható). Van benne bluetooth-os kihangosító, ez jól működik, a hangminőség is rendben van. A hi-fi is szépen szól. A menürendszer kicsit kusza, de megszokható.
Az autóban rengeteg rekesz, tároló van, nekem kifejezetten tetszik a középkonzol kialakítása és az ottani nagy tárolórész. A könyöklő is egy nagy üreget rejt, jól pakolható. Ez a csomagtartóra is igaz, ahol rengeget kis rekesz van, köztük egészen mély is, szerszámok, jégkaparó, stb. mind eldugható. 12 V-os aljzat van a csomagtartóban is.
Ebben az autóban van parkradar, ami jól jön, mert hátrafelé nem túl jó a kilátás és vonóhorog is van. A start-stop rendszer gyors és hatékony, nekem ülés- és kormányfűtés is van, utóbbit nem használom, előbbi elég gyorsan felfűti az ülést. A nappali LED-es menetfény jól mutat az autón, de a fényszórók is jól világítanak. Izzót cserélni könnyű, jól hozzá lehet férni.
Az autót könnyű vezetni, erősen túlszervózott, könnyen járnak a pedálok is. A kilátás már nem annyira jó, nagyon vastag az A oszlop, gyalogost, biciklist simán kitakar. Nekem nagyon zavaró, hogy a műszerfal napsütésben erősen tükröződik a szélvédőn - emiatt egy törölközőt tettem a műszerfal tetejére, így elviselhető. 6 fokozatú a váltó, szerintem jó kiosztással, sokat segít az autó csekélyke erejének elosztásában. 6. fokozatban 90-nél kb. 2800-at forog, 130-nál kb. 3400-at, így nem hangos és még van kis tartaléka gyorsításra (150-es tempóig kb., utána elfogy). Pályán 120 körüli tempót tartva a fogyasztás 3 fővel, megpakolva 6,1-6,3 l/100 km, országúton 5,5 l/100 km körül szoktam menni. Városban elkér 7,5 litert. Érdekes, hogy nekem a saját fedélzeti kompjúter mindig felfelé csal, tankolásnál rámérve kb. 2-3 dl/100 km-t.
Nekem nagyon bejöttek a Hyundai-ok, következő autónál is ebben a márkában gondolkodom, ha arra kerül majd a sor. Nem használom sokat az autót, de mindig megbízhatóan teszi eddig a dolgát és a szervízköltségek sem magasabbak egy hasonló kategóriájú autóhoz képest. Plusz kék és kombi, a kisfiam imádja :)
- Vételkor cserélni kellett az összes féktárcsát és a betéteket; a csomagtértartó gázrugókat és volt olajcsere is: ez a mutatvány együtt közel fél millió Ft volt (2022-ben). - Elinduláskor a kuplung felengedésekor kicsit vonyítós hangja van, máskor ez nem tapasztalható.
Extra Autó (https://extraautoszerviz.hu/), évek óta ide járok, könnyű időpontot egyeztetni, gyorsan és szakszerűen dolgoznak.
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 2015 |
Előző autója? | i30 | Következő autója? | i30 (valószínűleg) |