Koreai Golf
A család harmadik Hyundai-a, előtte két Accentet hajtottunk, egy kétajtós, 1.3 benzinest, aztán egy négyajtós dízelt. Az i30 minden szempontból nagy ugrás a Hyundainak, formailag, technikailag, kényelem szempontjából szinte az európai tömeggyártók szintjére került. Jó, azért érzésre nem egy Golf, nyilván olcsóbbak a beltérben az anyagok, a műszerfal keményebb, de azt nem kell fogdosni, a kárpitok nem túl kellemes tapintásúak, engem különösen a műanyag kormány és a váltó recéje idegesít, ami egy rövid városi úton is kellemetlenül birozgálja a kezet.
Nagyon jó a CD-s hifi, kiválóan szól, magas sebességnél felhangosítva is tisztán. Nekem a kék háttérmegvilágítás is tetszik, mert modern és divatos. Vannak apró dolgok, pl. a kormány takarásában lévő műanyag elemek illesztése és kivitele inkább csak másodosztályú, de nem is a prémium kategóriáról beszélünk. Jó vezetni, a kategória egyik legerősebb 1.4-ese, 109 LE, jól megy, jól fogyaszt (7.2 a computer szerint, szerintem 7), de 120 fölött elég hangos. Kicsit jobban kellene szigetelni a motorfedelet. Mindenképpen jó választás volt a benzines, a dízel felárát sose termeljük ki, évente jó 15 ezret megyünk vele.
A váltót én nem nagyon szeretem, de ezzel egyedül vagyok a családban. Szerintem akadozik, főleg a 2-es, felváltásnál. Golfot, Megane-t és Corollát, Mazda 3-at is próbáltam, ott megoldották akadozás nélkül. Futóműve jó úton első osztályú, autópályán is kényelmes és stabil, a külső pesti kerületek kátyus útjain azért nem túl kényelmes, lehetne egy fokkal lányabb a rugózás. Egy dolog még, amit ki kell javítani a 2. generációnál, éspedig az ajtócsukásnál a lemez kicsit ócsó hangot ad, úgy fémesen csattan vagy inkább rezonál. Ezt az Accentnél elnéztük, de ebben a kategóriában ezt nem illik.
Annak ajánlom, aki a KIA Cee´d-et akar, kicsit igényesebben.
- Semmi, új a kocsi. 3 év garanciával.
Mischl Autóház, Pécs. Remek szerviz, tisztességes társaság, feltétlenül ajánlom.
Hyundai Tarján, Óbuda. Lásd fönt.
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 2007 |
Előző autója? | Accent 1.5 CRDI | Következő autója? | Hyundai i20 |