Autók » Hyundai » I30 (2007-2011)

I30 1.6 CRDi HP Comfort SW

A Manó

3 hónapja van meg, ezalatt 5400 km-t mentem vele. Minden szempontból jó, hiba semmi. A fogyasztása lassan csökken, Bp-Lipcse-Bp-et (1600km) 4.7-es átlaggal jártam meg végig 120-as autópálya-tempóban. Külön kiemelést érdemel az autó dinamikája, a magas nyomaték előzésnél erős biztonságérzetet ad. Útfekvése is elsőrangú (kicsit mintha franciás lenne), belső tere pedig majdnem középkategóriás.

Eddig két észrevétel:

1. alacsony fordulatszámon, visszakapcsolásig dörömböl a motor. Mivel ez az első dízelautóm, lehet, hogy csak nekem szokatlan. Persze az idő múlásával kezdem megszokni ezt is. Valójában 1500/min fordulat alatt ez a motor kelletlenül viselkedik, de ebben nincs semmi meglepő.

2. A váltója eléggé kemény és hosszú utakon jár (bár precíz), engem kicsit a régebbi Golfok vagy Passatok váltóira emlékeztet - eltérően az egész autó karakterétől, ez nem japán jellegű.

Azóta már több mint 3/4 évet és majdnem 18 ezret mentem vele. Továbbra is nagyon meg vagyok elégedve. Az olajfogyasztás minimális (17 500-nál még a minimum fölött kb. 1/3-dal van az olajszint). A menetteljesítmények még mindig javulnak, a fogyasztás fegyelmezett vezetéssel, 80-90-nel országúton 4l/100 km alatt tartható.

Ennyi használat után persze már kifogásaim is vannak. Az egyik: koszolódós a belső, különösen az ajtók kárpitja, de a szénszálas-szerű műszerfal-anyagon is nagyon meglátszik a por. A másik: sokszor rámvillognak szemből este, úgy látszik, belülről nem lehet rendesen beállítani a fényszóró-magasságot. A harmadik: a váltót még mindig kissé darabosnak érzem, különösen ha 2-esbe teszem. A negyedik: a kesztyűtartó fedele eléggé gyenge minőségű műanyag, a legkisebb karcolás is meglátszik rajta.

Az ülés is lehetne kicsit kényelmesebb - én párnával szoktam használni, s akkor elviselhető, de párna nélkül nekem túl mély.

Egyébként minden rendben, és a motor továbbra is igen tetszik. Remélem, az adagoló a jósolt 150 ezernél tovább bírja!

Megdöbbenve olvastam, hogy a vásárlás után 2 hónappal az újabb i30-asok garanciáját kiterjesztették 5 évre. Az lenne igazán elegáns, ha ezt visszamenőleg a korábban vett ilyen típusú kocsikkal is megtennék - persze kérdés, ér-e nekik ennyit a márka iránti bizalom tovább növelése. Lehet, hogy ennyire már nem akarnak jól szerepelni. Igaz, garancia-hosszabbítást árulnak pénzért, de ennek ingyenesnek kellene lennie.

A neve Manó (mert piros és alacsony).

- Egyelőre semmi.

Forrás Kft, Veszprém

Fenntartási költség (9) Évjárat 2008
Előző autója? Primera Következő autója? biztosan távol-keleti (de nem kínai vagy indiai)
Verdikt (8.2/10)

Hyundai I30 2007 (2007)