Autók » Hyundai » I20 (2009-2014)

I20 1.4 MPi Go! Brasil Sport

Vagány kisautó

Kis előtörténet (2015 évig), hogy jobban érthető legyen az ítélet: eddig vezettem kb. 120 000 km-t autóval és kb. 50 000 km-t motoron; 2000 óta van jogosítványom. Autókból a következőket vezettem tartósabban (több ezer km-en keresztül, zárójelbe a gyártási éveiket írom): Mazda 323 (1996); Peugeot 307 (2001); Nissan Maxima (2003); Fiat Ulysse (2005); Mazda 3 (2008); Peugeot 308 (2012). Azaz kisebb-nagyobb, erősebb-gyengébb, dízeles és benzines, kézi és automataváltós autókat egyaránt a fapadostól a full extrásig. Így van némi viszonyítási alapom.

Hyundai i20-ast tesztvezetni a vásárlás előtt nem tudtam, a kereskedők már a kifutó széria utolsó darabjait árulták. Így "látatlanban" előlegeztem le a 100 lóerős csúcsváltozatot, amin konfigurálni már semmit nem tudtam, mivel ekkor már hajón tartott Magyarország felé. Tehát kíváncsian vártam, hogy a valóságban milyen lesz, a környezetemben senkinek nincs Hyundai-os tapasztalata így még közvetlen véleményt sem hallottam csak amiket itt a neten olvastam.

Lényeg: sokkal jobb mint amire számítottam. Minden kezelőszerv igen finoman, aránylag kis erővel működik. A fék nagyon szépen adagolható (ez sok mai új autónál sajnos egyáltalán nem általános, rálehelsz a fékre és rögtön lefejeled a kormányt); az elektromos szervokormány kellő visszajelzést ad, szépen visszaforog magától, sebességfüggő rásegítése jól programozott; a gázpedálnak van kellő ellenállása (nem esik be kb. magától és fájdul meg a felette tartott lábfej mint az új autók többségénél); vajpuha a kuplung; igen pontos a váltó szinte magától becuppannak a fokozatok (a fent sorolt autók közül legjobban a Mazda 3 váltóját közelíti ami azért elég jó). Futómű rendben, rugózás kellemes.

A hivatalos autótesztekből anno az alábbi fő negatívumokra emlékszem: érzéketlen kormány; kényelmetlen első ülések; kanyarban dülöngélő kasztni. A tesztek óta volt egy modellfrissítés (azt hiszem 2012-ben) amikor is ezeken javíthattak mert én nem tapasztalom őket. Pl. ahhoz már elég vadul kell vezetni hogy jelentősebb oldaldőlést produkáljon az autó; de vegyük figyelembe hogy ezt nyilván nem versenyzésre tervezték. Az ülésében 1400 km-t egy nap alatt simán levezetek, így a kényelmére sincs panaszom (se nem túl kemény se nem túl puha, és anatómiailag jól formázott ülések). 183 cm magas vagyok és 75 kg, magam mögött simán elférek minden irányban a hátsó ülésen (a napfénytető ellenére a fejtér is kellően magas ami sok napfénytetős autóról nem mondható el). Belső visszapillantó tükör kellően magasan van (így nem takar ki), kéz-láb minden pozícióban kényelmesen elhelyezhető, A és B oszlopok sem takarnak ki a képből csak minimálisan; azaz az ergonómiai egészen kiváló. Minden kezelőszerv logikusan elrendezett kb. korábbi japán autók mintájára, így gyakorlatilag nem kell tanulni a használatot mert minden magától értetődik. Igaz a kocsira a mondás: kívül kicsi belül nagy, először én is meglepődtem.

A 300 l-es csomagtartó normálisan pakolható. Kis érdekesség: új autók nézésekor meglepődve tapasztaltam, hogy a hátsó utasoknak sok drágább típusban semmilyen mesterséges szellőzés nem jut, azaz sem az első ülések alatt sem középről nincs semmi, esetleg csak a drágább modellverziók esetében; na ebben viszont alapból benne van az első ülések alatti légbefúvó legalább. Bónusz: a szellőzőrendszerbe kiegészítő elektromos fűtés van gyárilag beépítve így télen is 1 percen belül meleget fúj a kocsi.

Azért is választottam ezt a típust, mert nem turbós + közvetlen befecskendezéses + kettős tömegű lendkerekes + egyéb hókuszpókuszos divatmotorja van, hanem egy kiforrott egyszerű szívó ami tartósságot ígér, a mai Hyundai benzinmotorok megbízhatóságáról még nem hallottam amúgy rosszat. Az egyszerű technika miatt a motortér egészen szellős és szépen elrendezett (mérnök vagyok így nekem bizonyos szinten ez is számít), mindenhez kényelmesen hozzá lehet férni, egy izzócseréhez sem kell nőgyógyásznak lenni vagy lebontani a kocsi fél elejét. Tettem bele a gyárilag kialakított helyre teljes értékű pótkereket is.

Vezetési élmény: az Alpok szerpentinjein élvezetesen lehet vele fűzni a kanyarokat, a haladáshoz persze forgatni kell a motort (4000 fölé) aminek egyébként egész jó fickós, morgós hangja van, kiautózható a 100 LE; a váltó jó partner; a fékek igen jó bírják a strapát (pl. ahol más autóm már régen elfüstölt ott ez gond nélkül végigment). Az autópályás egyenesfutással sincs gond; itt azonban a tempósabb gyorsításhoz célszerű visszaváltani 6.-ból 4.-be vagy akár 3.-ba. A lámpák meglepően jól világítanak, vetített képük egyenletes szórt fény éles átmenetek nélkül ami igen kellemes. A kocsi belseje nem zörög, a menetzaj átlagos, nyugodt közlekedésnél a motort nem is hallani. Olajfogyasztás nem mérhető. Benzinfogyasztás 5,6...7,6 között a körülményektől függően; nyugodt közlekedéssel nem kunszt 6 l/100 km alatt tartani (vegyes város/közút/autópálya). Számomra fontos, hogy az első ajtókban normál méretű térképtartó zsebek vannak ahova A4 formátumú akár több 100 oldalas anyagok is szépen beférnek, középkonzolban és a váltó körül is több normális tároló rekesz van, csak itt összesen 6 (!) db.

A felszereltség (főleg a 3,6 M Ft-os új vételárért) cserébe a kategóriában (2014 évben) szerintem pazar, csak néhány fontosabb: elektromos napfénytető, LED-es nappali menetfény + ködlámpa; 16-os alufelnik Pirelli gumikkal, médiarendszer hangvezérléssel és Bluetooth funkcióval (telefonkihangosító is) + usb, aux, CD; sebesség-limiteres tempomat; multikormány; automata klíma; mindenféle balesetvédelmi rendszerek; elektromos tükrök és ablakok; sötétített ablakok; bőr kormány és váltó; automata tompított fény; 6 sebességes kéziváltó; riasztó.

Néhány feature amivel együtt kell élni de megszokható: a kipufogódob eléggé melegíti a csomagtér fölötte lévő részét (étel-melegentartónak ideális, de a hűtőtáskát a másik oldalra tegyük); az utastérben hátulra nem jutott mennyezetvilágítás a napfénytető miatt (más gyártó ezt meg tudta oldani); nem lehet irányonként függetlenül kiválasztani a szellőzés irányait (azaz pl. nem lehet olyan hogy a szélvédőre és mellkasra menjen csak a levegő; hanem van vagy 5 mód és annyi); szólhatna igényesebben a hifi (ebben a kategóriában persze jó ez de mivel zenélek is meg van más autós tapasztalat tudom hogy itt még van fejlődési potenciál); egyik tükör sem aszférikus (így pl. sávváltásnál különösen figyelni kell); a középkonzol éjjel kékes fényben világít ami nem a legszerencsésebb szín az emberi szem számára. Aki szeretne egyedi formájú autót annak sem a legjobb választás mert az elölnézetet (meg persze a belteret) leszámítva gyakorlatilag egy-az-egyben megegyezik egy bizonyos Opel Corsa szériával.

Ítélet: összességében csak ajánlani tudom. Engem a döntésben az 5 év km korlátozás nélküli gyári garancia és a mellé nyújtott 5 év Assistance is segített. A Hahu-n alig egy tucatnyi használt példányt hirdetnek általában, látszik hogy tulajok nem nagyon akarják eladni...

- Egy izzó kiégett a beltérvilágításban. A kézifék bowdent kb. 50 000 km-enként utána kell állítani. A gyári lengéscsillapítók bírtak 175 000 km-t, a gyári fékbetétek 100 000 km-t, a gyárilag szerelt Pirelli nyárigumik 90 000 km-t.

Hyundai Észak-Pest márkaszerviz: kissé drágán, de pontosan, jól, gyorsan és tisztán dolgoznak. A szerviz ajtajából élőben is lehet nézni a beavatkozást, ha valami kérdésed van korrektül elmagyarázzák, megmutatják a dolgokat. Kár hogy már rég megszűntek.

Hyundai Vác: gyors és korrekt csapat, közepes árakon dolgoznak, üvegajtón keresztül akár itt is lehet nézni a munkafolyamatot. 1 héten belülre gyakorlatilag mindig kapok időpontot.

Fenntartási költség (8) Évjárat 2014
Előző autója? Maxima Következő autója? i30
Verdikt (8.3/10)

Hyundai I20 2009 (2009 - 2010)