Autók » Hyundai » Elantra (2011)

Elantra Life 1,6 MPI

Meglátni és megszeretni

Az év autója 2012 (Észak-Amerika)

Egy autó, melyből nem sokat látni a magyar utakon. Ha van is hasonló, az az i40, ám az a modell sem olyan gyakori, mint az ember várná. Megfordulnak utána, méregetik, hogy ez vajon mi lehet. Vannak szögek, ahonnan sportos, vannak ahonnan elegáns, ez a sokoldalúság adja meg az ízét az egész járműnek.

Egy dolgot fontos az elején leszögezni. Ennél kényelmesebb autóban még nem ültem! Az ülések olyanok, hogy az ember ki sem akar szállni belőlük.
A téli hidegben a fűtés ereje hamar kiolvasztja a fagyott végtagokat, de ha nem figyel az ember és nem kapcsolja ki, hamarosan gatyára kell vetkőznie, annyira fújja a meleget a legnagyobb hőfokon. Az erősség skálák szintúgy nagyon jól el vannak találva, a 4-es fokozaton még a műszerfalról a port is leviszi.
Másik hatalmas pozitívuma (nem is értem, hogy miről beszélnek a totalcar tesztben), hogy az autónak nincs hangja. Beleültem, beindítottam a motort és csak füleltem, de semmi. A motornak kérem, nincsen hallható hangja az utastérben.
Felszereltség tekintetében pedig rendkívül ott van a topban a "fapad". Nappali fény, ködlámpa, könyöktámasz, manuális klíma, 6 fokozatú kézi váltó, fejlett fedélzeti komputer számtalan hasznos aprósággal (pl. sebességváltás tájékoztatóval).

Negatívum, hogy a a kapható autók leginkább a metálkék festés + bézs belső összeállításban jöttek és mindkettő roppant kényes. A legkisebb kosz is meglátszik a kék festésen, ráadásul a jármű oldala, mint a mágnes, úgy vonzza a sarat. A bézs szövet (ülés, ajtók) pedig rendkívüli mértékű óvatosságot igényel. Az ülésekhez érdemes huzatot rendelni, ezzel is lehet óvni őket a szennyeződésektől.
Itt említeném meg, hogy a rádióadók nevét nem tudja lekérni a beépített multimédiás rendszer, ez egy amerikai vonás. Hozzá kell szokni, hogy a szükséges adóknak ismerjük a frekvenciát, vagy meg kell várni, hogy bemondják a csatorna nevét, addig nem tudjuk beazonosítani.
Az autóhoz a 15-ös kerék is jó, de aránytalan lesz a testhez viszonyítva. Ajánlott a 16"-os, de inkább a 17"-os papucs.

A fogyasztás pedig pozitív csalódás. ECO módban városon kívül 4,9 liter, városban 6,5 liter, vegyesben ~5,5 liter.

Egy igazi szépséghibája van. Idehaza már nem kapni, az a pár darab, amely az országba jött, már mind szerető gazdiknál van, akik véleményem szerint jó ideig nem válnak meg majd tőlük.

Manapság 4.100.000 forintért ilyen autót nehéz vásárolni. Az árak nálunk az égbe szöktek az elmúlt pár év során, ám ha valaki jó áron hozzá tud jutni újonnan, vagy akár egy keveset futott példányhoz, egész biztosan bele fog esni és nagyon jól jár a vétellel.

- Egyelőre még semmi. (lekopogom)

Fenntartási költség (7) Évjárat 2012
Előző autója? Cee'd Következő autója?
Verdikt (8.9/10)

Hyundai Elantra 2011 (2011)