"Tökéletes gépjármű" - mondta a robotember.
Egy autó legfontosabb tulajdonsága szerintem a megbízhatóság. Amikor mondjuk beüt a zombi apokalipszis és menekülni kell, lehetőleg mindig beinduljon, és jó messzire elmenjen egy tank benzinnel. Az új Jazz ilyen autó, ráadásul elődeivel ellentétben a külseje férfiszemnek is tetszetős.
Motorikusan rendben van: nem egy sportautó, ugyanakkor ha szükséges, lehet vele dinamikusan menni. Az 1300 köbcenti korlátait csak egyszer éreztem, leterhelt állapotban, fölfele az autópályán az Alpokban. Városban ill. megfelelő útviszonyok között csodálatosan suhan hatos fokozatban. Előzéssel sincsen gond, hármasban/négyesben van benne erő. Ilyenkor azért hangja is van persze, amúgy csendes.
A váltó tökéletes, öröm a váltás, ami nem is baj, mivel erre városban gyakran szükség is van, hiszen 50 km/h-nál már bőven hatosba lehet tenni. Fogyasztás nálam beállt 5,4 literre (télen-nyáron), vegyes, főleg városi használattal.
Már az alapfelszereltség tartalmaz minden olyan automatizálást, aminek értelme is van (tempomat, lámpa, ablaktörlő, wifi). Vészfékezés eleinte párszor némileg indokolatlanul bekapcsolt, azóta leszokott erről.
A futóművön azért érződik a kicsi kerék, lehetne picit puhább a rugózása, ez rossz utakon nem ideális.
Az egyetlen valódi negatívum, hogy rázósabb utakon néha beazonosíthatatlan zörej hallható az utastérben. A hifivel szerencsére ez jól elnyomható, mivel remekül szól.
Külső: az orra a Civic-re emlékeztet, a hátulja viszont elég egyedi, jól beazonosítható. Oldalról vízcsepp formájú. Belül tágas, hátul is simán elférnek nagyobb darab felnőttek. A csomagtér jól variálható, praktikus. Kormány/műszerfal tetszetős, nem bonyolították túl, és szerencsére az előző verziót jellemző kerekded, nőies elemek nincsenek.
Ár: nem a legolcsóbb választás (4m körül volt mindennel együtt), cserébe relatíve jól tartja értékét, és 10-15 év múlva is használható lesz, ami sok más gyártóról nem mondható el. Nem utolsósorban: Made in Japan...
Összességében tökéletes választásnak érzem, feltűnésmentes, de high-tech autó. Ha robotember lennék, valószínűleg akkor is ilyet vennék.
- Semmi egyelőre.
Fáy utca, Royal Motor. Kedvesek, készségesek voltak eddig.
Fenntartási költség | (9) | Évjárat | 2016 |
Előző autója? | Yaris | Következő autója? | Insight |