Autók » Honda » Jazz (2002-2007)

Jazz 1.4

Ha nem lenne, kitalálnám

Elöre bocsátom, hogy „A Honda tévedése” címü értékeléssel teljesen egyetértek, ezért csak az egyéb szubjektív tapasztalatot és véleményt írom le. (Hosszú ö és ü nélkül.) 2007-ben került a garázsba az akkor Mo.-on szinte egyáltalán nem ismert típus, 3,5 évesen 69,000 valós km-rel, szervízkönyvvel, bemérve sérülésmentesen. Akkor drága volt, de most 160,000 km körül azt mondom, megérte.
Forma: Inkább helytakarékosan logikus kialakítás. De tetszetös, idötálló (sokan még ma is új autónak nézik). Szerethetö forma, és talán csak a sztereotípiák miatt (sok nöi soför) mondják nöies formának. A belsö tér szerintem áldozatul esett az olcsón jót szemléletnek, kicsit túlegyszerüsített, de jó.
Vezethetöség: Ebben egyértelmüen jó a Jazz, ezért van ennyi nöi Jazz tulaj. A motor szinte dízelként viselkedik, nagyon nehéz lefulladni vele, alapjáratról húz, 2800-as fordulaton már erösnek mondható. A kezelöszervek nagyok és egyértelmüek, logikusak, könnyen kezelhetöek, semmi cicoma, semmi felesleges extra, vagy million gomb. A fék jól adagolható, bár határhelyzetben lehetne harapósabb (hátul örök életü dobfékek vannak). A váltó kiváló.
Kényelem: Sokkal több hely van benne, mint az egy-két kategóriával nagyobb autókban. Nem is értem miért van a kisautó kategóriába sorolva. Persze emiatt gondolom az ütközésvédelme nem ötcsillagos. Az ülések kényelmesek, kevés oldaltartással, huzatuk tartós, könnyen tisztán tartható, középen kartámasz nincs, de nem is hiányzik. A fejtér óriási. A klíma nagyon hatékony. Hátul 2 kategóriával nagyobb lábtér.
Menettulajdonságok/fogyasztás: Megfelelö menettulajdonságok a kategóriában. Városban a kellö dinamika mellett sem eszik sokat (6.0 l), de országútra van kitalálva, ahol elörelátóan (nem lassan!) vezetve a fogyasztás extrém alacsony (4.7-5.0 l). Autópályára nem ajánlom. Szépen forog, tud gyorsan menni, de a nagy homlokfelület miatt 130 km/h fölött már magasabb az étvágy (max 7,2 l). 160 km/h fölött nem szabad vele menni, de nem is nagyon lehet. Àtlagfogyasztás nekem 5,3 liter, amit szerintem nem lehet alulmúlni, csak egy drága, müszakilag sokkal megbízhatatlanabb (bonyolultabb konstrukciójú) dízelmotorral, amelynél bármely hiba javítása elviszi a több 10,000 km alatt megspórolt üzemanyag árát.
Helykínálat: Ebben tényleg nagy a Jazz. Amikor kell kisautó, amikor kell az ülések variálhatóságával kialakított teljesen sík raktér miatt egy kis furgon. IKEA Manstad kanapé befért hátra (plussz ketten elöl)! Milyen okos! Ez jellemzi az egész autót a legjobban. Minden belefér, még az is, ami egy sokkal nagyobb kombiba nem megy bele.
Megbízhatóság: Szerintem ezen a téren sincs vetélytársa. 8 éve alatt évente egyszer volt szervízben, csak olaj, szürök, gyertyák (hengerenként 2!), féktárcsa (150,000 km után) és fékbetét volt cserélve. Illetve tompított ízzók. Semmi különös. A fenntartási költség minimális.
Sokszor olvasom itt a Népítéletben, hogy megannyi típus eszi az olajat. Nekem még a Punto-nál sem fordult ez elö, a Jazz-nél már meg sem nézem, nincs értelme, nem csökken a motorolaj szintje soha.
Àr: A magyar piacon magasnak számít, értéktartása viszont jó, ár-érték aránya pedig messze a legjobb.
Következö autó: Ez a legnehezebb kérdés. Sajnos a Jazz annyira elkényezteti az embert, hogy nem találok igazán minden téren versenyképes alternatívát. Persze van erösebb, van gyorsabb, van nagyobb, van olcsóbb és olcsóbban fenntartható, van szebb és van kényelmesebb, de ezt az átütö kombinációt, amit a Jazz tud, egyetlen autógyártó (a Honda sem!) tudta megcsinálni. Amit várok, az egy Honda Jazz, 1.6-os benzin-gázos, vagy 1.6-os dízelmotorral, minimum 110 LE-vel. Megvenném. Mert jó.

Update:
Meg kell hagyni, hogy a kormány rettenetesen könnyen kopik. Mivel az elmúlt 90 ezer km alatt a kezem alatt kopott meg, ki merem jelenteni, hogy nem az óratekergetés miatt látható a komoly kopás a Jazz kormányokon, így ez alapján futásteljesítményt megítélni lehetetlen.
Egy másik jellemzö probléma esöben az ablakok párásodása, ami leengedéssel vagy kis klímával orvosolható.
A felhajtható hátsó ülés fém lába az ülés normál állapotában terhelés nélkül nem mindig illeszkedik tökéletesen a helyére, ezért néha ciripelhet. Egy erösebb helyretétel segíthet a dolgon. Csak azért írom le, hogy más esetleg ne keresse hetekig a zaj forrását.

- 3. féklámpla, csomagtér világítás: az 5. ajtóban az elektromos kábelezés hossza valószínüleg alsó határméretre készült, mert a kábelköteg egyes kábelei megtörtek,ez azonban könnyen javítható akár házilag is. - 0 Ft - Akkumulátor - a 6 éves gyári akku megadta magát, csere - kb. 18,000 Ft (gyári Honda). - Féktárcsa (2db)- 150,000 km után, fékbetétek elöl minden 80,000 km után. - Kb. 120,000 km után tompított fényszóró-ízzó csere. - Semmi abnormális dolog, az autó rendkívül megbízható.

Honda Consalba (Szfvár, Kadocsa u.)Jó munka, gyorsan. Szinte mindig megnéztem, mi történik a jármüvel. Jó hozzáértés, korrekt hozzáállás.

Fenntartási költség (10) Évjárat 2003
Előző autója? Punto Következő autója? Nehéz felülmúlni, de egy izmosabb lesz
Verdikt (9.3/10)

Honda Jazz 2002 (2002 - 2007)