Autók » Honda » HR-V (2015)

HR-V 1.5 Turbo Sport 6 MT

Praktikum és vidámság

Látva, hogy a Sport verzióról még nem született vélemény, azt gondoltam ez az autó mindenképpen említést érdemel.
Agilis, viszonylag kis méretű de mégis családi autót kerestem, így jutottam el a HR-V Sport-hoz, de mire megvolt az elhatározás addigra már nem lehetett újonnan hozzájutni az autóhoz, mivel azt 2020-ig gyártották és a márkakereskedésekből 2021 nyarára már kifutottak az utolsó új példányok.Hosszas keresgélést követően egy németországi példányra esett a választás, kevés kilométerrel és friss forgalomba helyezéssel.Több mint 30.000 km megtételét követően továbbra sem bántam meg ezt a cserét és minden alkalommal örömmel ülök a kormány mögé, mert a Sport HR-V-t vezetni jó dolog. Az autó nem sportautó, de elég sportos ahhoz, hogy színesebbé tegye a megtett kilométereket miközben vidáman pörög és húz. Mi kell ahhoz, hogy egy autó sportos legyen? Természetesen kell a megfelelő teljesítmény, amelyet a Civic-ből átemelt 1.5T blokk tud is nyújtani, legalább annyira mint azt a Civicben is teszi. Az összehasonlítási alapot a családban lévő 1.5 Sport Civic adja. A másik amely elengedhetetlen, az a jó váltó, amely véleményem szerint a HR-V-ben legalább annyira jó mint a Civicben lévő, ha nem jobb. Pontos és rövid úton jár, nem sokan tudnak ilyet. Aki kicsit is szeret vezetni az a manuális váltóval választja ezt az autót. A HR-V Sport futóműve feszesebbre hangolt a szívó motoros verziónál de a tapasztalatom alapján nem lett túl feszes, jól veszi az úthibákat és nem kellemetlen a vezetése az itthoni utakon.
Az autó a mérete ellenére meglepően tágas belül, gyerekek számára bőven van hely a hátsó ülések előtt is. A csomagtartó számunkra elegendően nagynak bizonyult ahhoz, hogy külföldi nyaralásokra elvigye a családot (4 fő) hosszabb utakra is, és hazafelé beférjen megfelelő mennyiségű olasz tészta és Moretti. A Magic-Seat miatt a hátsó ülések padként funkcionálnak, így a pad alá is lehet pakolni kisebb dolgokat, valamint az elveszettnek hitt dolgok is elő tudnak kerülni innen. A hátsó üléseket lehajtva sík felületet kapunk ahol üres csomagtartó esetén aludni is lehet (tapasztalat).
Az autó nálunk városban (Budapest) nagyon keveset van használva (erre a villamos sokkal hatékonyabb) így a városon kívüli és autópályás fogyasztás 6,4l-es számolt átlagot hoz. Főúton takarákosan vezetve tudja hozni a 6l alatti fogyasztást, ekkor érdekes, hogy az kijelző szerinti fogyasztás kissé felfelé csal vagyis a valós fogyasztás alacsonyabb az autó által jelzettnél. Ezt többször is tapasztaltam. Autópályán rendre 0,3-0,4l-el kevesebbet mutat a valós fogyasztásnál, itt 120 kmh sebességnél hozhazó a 6,5 alatti átlag. A motor elegendő teljesítményt nyújt autópályára telepakolt csomagtartóval is.

Az infotainment rendszer rendben teszi a dolgát, sosem fagyott le, de csodát ne várjunk. Nekem sosem volt gondom vele. Az érintőgombos klímapanel szintén teljesen jól kezelhető és szép a kialakítása is.
Az autó márkaszervízekbe jár, mindegyikkel jó a tapasztalat. Kedvesek a kollégák és segítőkészek (Budaörs, Dunaautó, Éles).1 év vagy 10e km-es olaj és szűrőcseréken kívül a megtett km alatt semmilyen meghibásodás nem volt az autón.

Ami nem tetszett? Az infotainment lehetne gyorsabb is, bár ez alapvetően egy 2015-ös modell 2018-as frissítése. Mint írtam teszi a dolgát, bluetooth hibátlanul működik, még CD lejátszó is van benne:)
Az USB csatlakozók a leadott alacsony Amper miatt érdemben nem tudnak telefont/tabletet tölteni, de ezzel is együtt lehet élni (pl powerbank ha annyira kell - márpedig nem kell).
Néhol időnként zizeg de nem zavaró, összességében elég jó az összeszerelés minősége.

Az autót szeretjük, sosem volt rá panaszom.

- Nem volt meghibásodás, remélhetőleg így is marad. - Ahogy a szervízben mondták: Nem lesz baja. Ha elromlik akkor meg gyújtsa fel és tolja az árokba. De nem fog.

Honda Budaörs

Dunaautó

Fenntartási költség (9) Évjárat 2020
Megbízhatóság (10) Vezetett km 32000
Előző autója? CR-V Következő autója?
Verdikt (9.1/10)

Honda HR-V 2015 (2015)