Praktikum és vidámság
Látva, hogy a Sport verzióról még nem született vélemény, azt gondoltam ez az autó mindenképpen említést érdemel.
Agilis, viszonylag kis méretű de mégis családi autót kerestem, így jutottam el a HR-V Sport-hoz, de mire megvolt az elhatározás addigra már nem lehetett újonnan hozzájutni az autóhoz, mivel azt 2020-ig gyártották és a márkakereskedésekből 2021 nyarára már kifutottak az utolsó új példányok.Hosszas keresgélést követően egy németországi példányra esett a választás, kevés kilométerrel és friss forgalomba helyezéssel.Több mint 30.000 km megtételét követően továbbra sem bántam meg ezt a cserét és minden alkalommal örömmel ülök a kormány mögé, mert a Sport HR-V-t vezetni jó dolog. Az autó nem sportautó, de elég sportos ahhoz, hogy színesebbé tegye a megtett kilométereket miközben vidáman pörög és húz. Mi kell ahhoz, hogy egy autó sportos legyen? Természetesen kell a megfelelő teljesítmény, amelyet a Civic-ből átemelt 1.5T blokk tud is nyújtani, legalább annyira mint azt a Civicben is teszi. Az összehasonlítási alapot a családban lévő 1.5 Sport Civic adja. A másik amely elengedhetetlen, az a jó váltó, amely véleményem szerint a HR-V-ben legalább annyira jó mint a Civicben lévő, ha nem jobb. Pontos és rövid úton jár, nem sokan tudnak ilyet. Aki kicsit is szeret vezetni az a manuális váltóval választja ezt az autót. A HR-V Sport futóműve feszesebbre hangolt a szívó motoros verziónál de a tapasztalatom alapján nem lett túl feszes, jól veszi az úthibákat és nem kellemetlen a vezetése az itthoni utakon.
Az autó a mérete ellenére meglepően tágas belül, gyerekek számára bőven van hely a hátsó ülések előtt is. A csomagtartó számunkra elegendően nagynak bizonyult ahhoz, hogy külföldi nyaralásokra elvigye a családot (4 fő) hosszabb utakra is, és hazafelé beférjen megfelelő mennyiségű olasz tészta és Moretti. A Magic-Seat miatt a hátsó ülések padként funkcionálnak, így a pad alá is lehet pakolni kisebb dolgokat, valamint az elveszettnek hitt dolgok is elő tudnak kerülni innen. A hátsó üléseket lehajtva sík felületet kapunk ahol üres csomagtartó esetén aludni is lehet (tapasztalat).
Az autó nálunk városban (Budapest) nagyon keveset van használva (erre a villamos sokkal hatékonyabb) így a városon kívüli és autópályás fogyasztás 6,4l-es számolt átlagot hoz. Főúton takarákosan vezetve tudja hozni a 6l alatti fogyasztást, ekkor érdekes, hogy az kijelző szerinti fogyasztás kissé felfelé csal vagyis a valós fogyasztás alacsonyabb az autó által jelzettnél. Ezt többször is tapasztaltam. Autópályán rendre 0,3-0,4l-el kevesebbet mutat a valós fogyasztásnál, itt 120 kmh sebességnél hozhazó a 6,5 alatti átlag. A motor elegendő teljesítményt nyújt autópályára telepakolt csomagtartóval is.
Az infotainment rendszer rendben teszi a dolgát, sosem fagyott le, de csodát ne várjunk. Nekem sosem volt gondom vele. Az érintőgombos klímapanel szintén teljesen jól kezelhető és szép a kialakítása is.
Az autó márkaszervízekbe jár, mindegyikkel jó a tapasztalat. Kedvesek a kollégák és segítőkészek (Budaörs, Dunaautó, Éles).1 év vagy 10e km-es olaj és szűrőcseréken kívül a megtett km alatt semmilyen meghibásodás nem volt az autón.
Ami nem tetszett? Az infotainment lehetne gyorsabb is, bár ez alapvetően egy 2015-ös modell 2018-as frissítése. Mint írtam teszi a dolgát, bluetooth hibátlanul működik, még CD lejátszó is van benne:)
Az USB csatlakozók a leadott alacsony Amper miatt érdemben nem tudnak telefont/tabletet tölteni, de ezzel is együtt lehet élni (pl powerbank ha annyira kell - márpedig nem kell).
Néhol időnként zizeg de nem zavaró, összességében elég jó az összeszerelés minősége.
Az autót szeretjük, sosem volt rá panaszom.
- Nem volt meghibásodás, remélhetőleg így is marad. - Ahogy a szervízben mondták: Nem lesz baja. Ha elromlik akkor meg gyújtsa fel és tolja az árokba. De nem fog.
Honda Budaörs
Dunaautó