Suttogó gyilkos
Nos, egy csörömpölő műanyagokkal megáldott Scénic után, egy erős és megbízható autóra vágytam. Szerettem volna, ha a zenét nem a kárpit aláfestő zenéje élénkítené, hanem a saját hangom :-)
Ekkor kaptam egy kifejezetten jó ajánlatot, egy 0 km-es, fekete CR-V-re. Bár feszengtem a terepjárók (jó, SUV) mára kialakult bicskanyitó image-e miatt, de első látásra szerelem volt. Nyavalyogtam a kárpit láttán, mert irtózom a műszálas haj- és szőrszál meresztő anyagoktól. Nem akartam úgy csengetni, hogy hozzá sem érek, mert az üléskárpit feltötött 20,000 Amperrel. De a japánok tudják mibe nem pöffed bele az ember (de a többi kárpithoz képest kevésbé) és elfogadtam. Aztán idulás és jött a következő élmény...az első hallás után torkon akartam döfni magamat, mert a gyári rádiós-cd hangja az öngyilkosságra ösztönzött. A látványáról már nem is beszélek... De hála a hi-fi világában tevékenykedőknek, az utólag beépíthető cd játszókat is lehet vezérelni a gyári, kormányra helyezett kütyüvel és már egy koncerten érezhetem magam. Egy próbléma kilőve. Ami viszont egy kicsit feszítette az idegeimet az a gyári, garanciális hibák. Első alkalommal az EGR szelep hibája gitározott az idegeimen, mert 4 (!) alkalommal vittem szervízbe, de minden esetben a computer hibakódjának törlésével oldották meg a problémát, mivel lövésük sem volt mit tegyenek. Majd jött az infó, a szelept cserélni kell. Megtörtént, azóta óramű szerűen működik. Hibátlan. A szervízben 4 alkalommal bénáztak. Egy vidám hét eltelte után, a klíma bekapcsolás után.... kikapcsolt. Vissza a szervízbe, panel csere, azóta hibátlan működés.
Aztán a vég... A hátsó kerék felől egy eléggé sajátos, örlődő hang, és a gumik sodródása jelezte, hogy ismét irány a visszafogott hangulatú Honda Buda. Bármilyen furcsa, egy olajcserével intézhető a baj. Mert eredetileg valami vacak olajat tesznek bele és kanyarban zár (!) a "difi"!!!! Ennyi. Sajnos ezeket a Hondákat már nem Japánban gyártják, hanem Angliában. Azt pedig tudjuk, hogy az angolok az öltönyön túl, kevés precízen összerakott dologgal tudnak példálózni. De ha megfigyeljük a világon futó autókat és azok problémáit, akkor ezek nem is problémák. Legalabbis így utólag. De...ha az EGR szelep beáll, ha klíma kipurcan, ha a "difi" leég, akkor olyan váratlan költség szakad a nyakunkba, amit senki sem fogad mosollyal az arcán. Tréler, gumik, idegbaj, stb. De azért ezek Hondák, haláluk után is elvisznek a szervízbe, mert tudják, ez a dolguk. Gondolom én, mert bele sem gondolok, hogy Bécsből leéget "difivel", halott klímával és nem működő motorral kell egy tréler hátán savanyú arccal, 50 km/h-val repesztünk haza. De soha nem válnék meg tőle. Ostoba arcú, betyárhasonmások nem járnak vele, ha lenne gyerekem biztosan az első ülésről dobnom kellene felé a gumicukrot, mert olyan nagy a beltér. A csomagtartót még nem tudtam zavarba hozni, pedig még egy Harley blokkját, vázát, tankját és hátsó kerekét is be tudtam pakolni. Tisztán olyan szép, hogy még most is megnézik. Jó döntés volt megvenni, nem bántam meg. Ennyi hiba, ami garanciális, 2 év alat nem sok. Az új nem tetszik, mert nyomott, nyamvadt, kisebb, meg egyébként is ez már nem az... Amit senkinek nem javaslok: ne fóliáztassa le kóklerrel, jampec fiatal csibészekkel, mert az ajtó kárpitokat egy életre tönkretehetik, de a bolhákat biztosan. 2 zacskó új bolhával oldottam egy nagynevű fóliázó kókler munkáját. De egy biztos, a motorja, váltója, futóműve némán teszi a dolgát. Végtelenül kényelmes, jó érzés naponta Vele menni. A bizalmam nem vesztette el. Ó és még valami! A HONDA család, japán egyik legősibb szamuráj családja, így és az autó tulajdonságai, meg a a leírtak alapján már jogos a Suttogó Gyilkos. Honda forever! ;-D
- Gyári, garanciális hibák: EGR szelep cseréje, klíma vezérlő panel csere, diff.mű olaj csere.
Honda Buda
Fenntartási költség | (8) | Évjárat | 2005 |