Menj a hosszabb úton!
Sok év nézelődés és autók tesztelése után sikerült hozzájutnom. Elsősorban japán és koreai autók között nézegettem. Próbáltam Accordot, régebbi 6os, új 3as Mazdát, Kia Ceedet, Hyundai i30at. Tartottam az 1 literes motortól ezért elmentem egy tesztvezetésre. Nem vagyok rally versenyző, de azért szeretek haladni és nem árt, ha előzni is tudok vele, ha szükséges. Azt kell, h mondjam meglepett az autó. Dinamikus volt, jól feküdt az úton, kanyarodni élmény vele. Kis gondolkodás után belevágtunk.
Az autó külseje, főleg az eleje gyönyörű, a hátulját szoknom kellett, de már az is egyre jobban teszik. Élőben tényleg más, ahogy többen is írták. Előtte egy 7.gen. 3ajtós Civicünk volt, ahhoz képest ez kétszer akkora!! Nagyon széles! Mivel egy fővel bővül kis családunk, szükséges volt a +2ajtó, nagyobb raktér és a pakolhatóság. Többek közt emiatt is lett ez a nyertes. Az Accord és a 6-os kivételével a többinek közel 80-100 literrel kisebb a csomagtere.
Ha már Accord (sokáig ő volt a kedvenc)…. összehasonlítva a menettulajdonságokat az 1 literes turbóhoz képest lomhának éreztem a 2.0-at!! Abban a tartományban, ahol az ember 95%-ban közlekedik dinamikusabb a „kis” Civic. Persze az Accord is beindult, de csak 4500-5000 felett. Városban, országúton 2500-5000 között használva nagyon fürge a Civic. Korábbi 1.5ös Fiesta dízelünkhöz tudnám hasonlítani.
Összeszerelés tekintetében az utastér remek, nem zörög, nyikorog semmi, az ülések jól tartanak, nagyon egyben van a kocsi. Az ülés anyaga az tényleg érdekes, nem a legjobb, cserébe könnyen takarítható. A vezetői pozíció nekem nagyon tetszik. Mélyen ülsz, körbe vesz az autó. Tetszik h széles a középkonzol, jól lehet könyökölni a kartámaszon, szinte csak a csuklódat mozgatod a váltáshoz. Maga az utastér is széles, nem érnek össze a vállak. Hátsó ülés is tágas. A szőnyegek elég könnyen koszolódnak, azokat gyakran kell takarítani. A csomagtér rolót egyszer sem használtam!!
A motor hidegen, indításkor kicsit rezeg, utána jobb lesz. Egy alkalommal éreztem h kevés a motor. Hegyi úton 90 es tempónál emelkedőn ne nagyon akarj már előzgetni. (Összesen talán háromszor nyomtam 5500ig 4 hónap alatt) Ettől eltekintve nagyon élvezetes vele szerpentinen, meg se moccan a kanyarokban. A fordulóköre lehetne egy kicsit jobb. A motorhang nekem kifejezetten tetszik, morgós gázadáskor, nehéz is néha visszafogni magad. A fék pár ezer km-ig nekem sípolt, most már ok.
Fogyasztás! Elég tág tartományban mozog nekem: 5,5-8,5L. Autóúton szuper, városban rövid szakaszon (4km) 8 felett. Pályán 6,3-6,8L 130-140-es tempónál. Hozzáteszem ezek mind télen mért adatok. A fedélzeti computer annyit mér, mint amit visszatankoláskor tapasztaltam.
Össz.Átlag 6,6L.
A vezetés támogatókat pályán használom, nagyon kényelmes vele, többnyire a tempomatot kapcsolom be. Írta valaki, h zavaró, nekem a legkisebb távolság pont optimális, magától lassít, majd visszagyorsít. Úgyis közbe nyúlsz, ha valaki bevág eléd. A ráfutás gátló városban már többször jelzett, mentett meg!!! Az Econ gombot az elején használtam, de felesleges sztem, nélküle is lehet spórolósan menni. Az auto fék nagyon jó találmány, ahogy az autó fényszóró is. Sosem téved. A start-stop jól működik.
Telefon párosítás könnyű és gyors. Apple carplay hibátlan, Waze-t hssználok és Spotify-t. A kijelző grafikája lehetne szebb. Gyakran porosodik, egy törlő kendőt rendszeresíteni kell. A hangerő gomb(klasszikus) nagyon hiányzik!!
Összeségében csak ajánlani tudom, vannak hibái persze, de engem meggyőzött. Kértem be sok árajánlatot különböző típusokról, a lista árak nem mérvadóak. mindenhol hozzájön még ilyen olyan csomag. Az elegance felszereltséggel, azokkal az extrákkal, méretekkel ami nekem kellett ár-érték arányban nekem nem volt jobb. Valszeg a köv az 1.5T lesz négyajtósban.
- semmi
Fenntartási költség | (9) | Évjárat | 2018 |