Autók » Honda » Civic (2017)

Civic 1.5 Sport

Alakuló szerelem

6 évig használtam egy 2004es CLK diesel mercedest és az ő utódját kerestük elég sokáig, amit hasonlóan lehet szeretni és élvezni vele a hosszú utazásokat. Mindenképpen benzinest akartunk közel hasonló LE-vel, mint a mercedes volt. Sok használt autó megnézése után véletlenül kerültünk egy szalonba, ahol nekünk nagyon megtetszett az autó külseje és felszereltsége. 7 millió forintra sikerült lealkudni kék(minden szín feláras az alapszínen kívül) színben, ami már elfogadható volt számunkra. A külseje tényleg megosztó, van aki szereti, van aki utálja, de mindenkinek feltűnik mindenhol. Kevés van belőle itthon és kékben még kevesebb. Talán ennek is köszönhető a figyelem. Közel 2 méter vagyok és kényelmesen elférek benne, de ilyenkor már mögöttem elég kevés a hely. Nagyjából 4-5 óra utazás után azért már kissé fészkelődős lesz és nyomja a hátsómat, talán az ülőlap rövidsége miatt. A csomagtere számunkra elég és az 5 ajtós kivitelnek köszönhetően könnyedén pakolható, az ülések döntésével pedig tényleg hatalmasra növelhető. Elsőre nagyon fura érzés volt vezetni, mert elég széles autó benyomását kelti főleg ebben a kategóriában. Ezt azért meg kellett szokni, illetve a fordulókör azért nem hasonlítható egy mercihez. A váltó az első pár 100 km-en kissé nehezen mozgott, de sosem volt új autóm, így ez biztosan normális jelenség. Aztán úgymond bekopott és valóban pontos szerkezet. A kormány, a kuplung, a fék, a gáz, a váltó, a futómű tényleg nagyon összeállt és igazi egységet alkot. Egyszerűen jó vele autózni akár városban, akár szerpentinen vagy autópályán. Ennek ellenére kellett kb 5000 km mire kialakul a szerelem. Hogy miért is? Egyszerűen sok kis apróság elrontja a vezetés élményét. Vezetés közben van váltásra figyelmeztető fény, ami akár ki is kapcsolható. Nem nagyon értettem például, hogy 1600-as fordulat környékén 56 km/hnál már jelzi, hogy kapcsoljak 6-ba, mert már nem takarékosan vezetek ... És ez minden fokozatra igaz. Hamarabb jelzi a váltást, mint ahogy egy diesel autó jelezné. Még azzal se közlekednék 1400-as fordulaton nemhogy ezzel ... Egyébként a turbónyomás hamar megjön, már 2000-es fordulat könyékén jól használható az autó, 3000 fölött pedig már szépen tol viszonylag egyenletesen. Egyszer talán elforgattam 6000-ig is, de nem éreztem a késztetést, hogy folyton ott kószáljon a fordulatszámmérő. A futómű tényleg jól teszi a dolgot, de 150 fölött azért már zavarba hozható egy nagyobb fékezéssel is akár. Mivel mi főként autópályán használjuk ezért egyik fő funkció a tempomat. Nagyon jól működik a sebességtartó funkciója is, de miért nem kapcsolható ki? Ez kb. 5000 km volt mire megszoktam. Egyszerűen túl van bonyolítva az egész ... A tempomat, hogy aktív legyen, be kell kapcsolni a main gombbal, ilyenkor az a 6-8 gomb, ami a kormány jobb oldalán van aktív és lehet vele kapcsolgatni. De a sebességtartó nem kapcsolható ki, csak az előttünk haladó autóhoz képest a távolság mértéke választható. A legnagyobb távolság az kb. használhatatlan, de nekem még a legkisebb távolság is zavaró. Az kb. 30 méter 120-nál, de a könyvében ez pontosan le van írva. Megyek 130-al a pályán a külső sávban, megy előttem egy kamion 80-al. Ahogy elérem azt a távolságot már amit beállítottam már nyomja is a satuféket a kocsi. Minél nagyobb a sebességkülönbség a két jármű között annál nagyobbat fékez. Ilyenkor ha még én is belefékezek, akkor egyszerűen nem érzem mekkorát kell fékezni hiszen nem tudom a kocsi mekkorát is fékez pontosan ... Így egy előzést csak úgy tudok megkezdeni, hogy az előttem levő (a magyar viszonyokhoz képest) nagyon messze van tőlem. Ha beállított tempomatnál nyomom a gázt akkor közelebb tudok menni az előttem haladóhoz, de amint lelépek a gázról bekapcsol a tempomat távolságtartó része, érzi, hogy közelebb vagyok, mint a távolság amit ő megenged és ismét satufék ... Ha bevágnak eléd követési távolságon belül elvileg nézi, hogy aki eléd került az gyorsabb és olyankor nem fékez, de ez sem mindig van így ... Szóval ilyenkor érdemes az egész rendszert a kormányon levő gombbal kikapcsolni és akkor nem lesz ilyen probléma. És akkor még ehhez jön a sávtartó ami szintén tényleg jól működik ahol van felfestés. De mivel sok helyen van a pályán javítás és van folyamatos narancs elterelő vonal, felező, táblás elterelés és ilyenkor ha rámegyek valamelyikre nem tudja hol is van. Ha ilyenkor irányjelző nélkül váltok sávot akkor előbb csak sípol, meg ráz, aztán erővel át lehet húzni mindenen ... Egy elterelésnél annyira nem akarta, hogy sávot váltsak, hogy rendes pánikba estem, hogy mindjárt összeszedem a táblákat ... Azóta nem is volt bekapcsolva. Pedig tök jól működik, csak nálunk mindenhol terelés van, felújítás felfestés nélkül és ezeket nem tolerálja. Egyébként a gombkiosztás is számomra nagyon fura volt. Ami ösztönösen a radió hangerő szabályozó lenne a középkonzolon az itt klíma hőfokot állít, és mellette külön van +/- nyomógomb a hangerő állításához. A kormányon egyik oldalán pár gomb csak a rádiót vezérli, a másik oldalon pedig a tempomatot. A lámpa kapcsoló lefordítható off állásba, de visszaugrik a tekerő auto állásba, de ilyenkor már offoltam a lámpát ... Akkor mégis miért ugrik autoba ha offon van? Nem értem minek ez az elbonyolítás. Ha off akkor mutasson offot. Van rajta econ gomb, amivel takarékosabban lehet autózni... Biztosan jó, de sosem próbáltam ki. A tolatóradar és a kamera nagy segítség parkoláskor, mert kilátni a belső tükörből nem lehet és nehéz megsaccolni hol az eleje és a vége. Ennek ellenére próbáltam csak kamerából betolatni, de nem igazán sikerült. Mintha csalna egy kicsit, de szerintem csak én vagyok hozzá béna. Az autohold funkció remekül működik és tényleg úgy akkor engedi el a kocsit amikor kell. Próbáltam más kocsikban is és nem mindig voltam vele elégedett. Kár hogy a start/stop-ot nem lehet állandóan offra rakni. Azt sajnos minden induláskor ki kell kapcsolni. Amúgy sem sokat segítene nekem az autópályán. 130-as utazónál 6-6,2 közötti fogyasztásokat mértem, de fix 150nél is 7 alatt maradt ami szerintem igen elfogadható. Az ablaktörlőhöz szerintem 50 oldalas leírás kellene .. Egy kar amin van auto, intervallum, első, hátsó tekerő stb. Igazi kis útvesztő számomra nagyon kevés logikával. Az automata távolsági fényszóró egyébként remekül működik. Tényleg észleli a várost, ha valaki elhalad szemből városon kívül máris kapcsolja fel, ha valaki jön szembe kapcsolja le. Persze ez sem 100%-os ... Amit viszont külön imádok az a műszerfal. Amikor ráadom a gyújtást, kb 5 másodperc mire kirajzolja az egészet, de minden alkalommal élmény végignézni. Engem lenyűgöz az ilyen parasztvakítás, pedig sok értelme nincs. Rendeltünk még bele belső hangulatfényeket. Az elég nagy csalódás, mert sajnos jóval gyengébbek a fények, mint amit vártunk, így azt nem ajánlom senkinek megvenni. És nem is volt olcsó a plusz 200.000 forint. Összességében az autót most már nagyon szeretjük és imádunk utazni vele. Nem lett kevésbé bonyolult a tempomat vagy bármi ami az elején zavart, egyszerűen csak a vezetési élmény jóval nagyobb, mint amit a felsorolt apróságok elvesznek. Az éves átlag futásunk eddig 15.000 km volt max. Most két hónap alatt tartunk 7000 km-nél. Ez szerintem mindent elmond és egyre gyakrabban van az érzés, hogy mikor megyünk már vele ismét.

Az új autó vásárlását egyébként személy szerint csalódásként éltem meg. Le se szarják az embert, nem hívják amikor megérkezik a kocsi, neked kell mindenért telefonálni, intézkedni stb. Ennyi pénzért azt hittem kapok legalább egy minimális figyelmet, de semmit. Átadáskor a bevezető annyi volt, hogy majd kitapasztaljuk és amúgy is biztosan többet tudok a kocsiról, mint ő ... Semmit nem mondtak el mi hol van rajta. Elhoztuk a kocsit, azóta nem is kaptam választ a későbbi mailjaimra a kereskedéstől ahonnan vettük ... Az meg külön jól esett, hogy a 215.000 forintos forgalomba helyezést amikor kifizettem, nem akarta visszaadni a kereskedés pénztárosa az 5000 forintot ... Amit hagytam volna pénzt azt sem neki adtam volna, hanem az ügyintézőmnek. Nagy hisztivel visszakaptam az 5000-et, majd amikor beszélt az ügyintézőm ezzel a pénztárossal, közölte, hogy nem hagytam ott a pénzt és visszakértem. Az ügyintézőm csak annyit mondott, hogy "Nem baj, majd a szerviznél lehúzzuk". Kár, hogy nem figyelték, hogy barátnőm ott áll mellettük és az egészet hallja ... Szerintem mindenki nézze meg, hogy hol vesz autót, mert az új autó vásárlásának élményét, az átvételt jelentősen rombolják az ilyen dolgok.

Közben belement újabb 7000 km. Ez idő alatt elég sokat ment az ablaktörlő ami a koszos, sáros vizet nem igazán törli le hiába használom az ablakmosót. Ami nagyobb probléma, hogy a vizet amit letöröl a szélvédő aljára az azonnal felhozza a menetszél. Sebaj törlöm újra. Viszont amit oldalra tol az ablaktörlő azt a menetszél viszi át az oldalablakokra. Olyan szinten, hogy egy idő után a tükörre is jut és nem lehet sem oldalra kilátni, sem a tükröt használni. Persze ezek csak tartós esőben, több órás vezetés közben jönnek elő. Illetve téli körülmények között a havazás betakarja a szenzorokat. Ez a havazás mértékétől függően egy fél óra alatt is megtörténhet. Mivel adaptív a tempomat és nem kikapcsolható ezért ő nem tudja ezt a funkció használni és letiltja a sávtartóval és az ütközésmérséklővel együtt. Ilyenkor ezek lámpái elkezdenek világítani és nem műkődik egyik sem. Ebből legidegesítőbb a tempomat hiánya. Ami még felmerült a téligumi megvásárlása esetén, hogy milyen méret legyen? A gyári 235/45R17 jelentősen drágább, mint a 225/45ös gumi pedig alig van különbség. A 215/50R17 váltó szintén nem olcsó. Sokan emiatt inkább csak 16ost vesznek és azzal védik magukat, hogy az úgyis jobb... Én megvettem a gyári méretet, ha már ennyit költöttem kocsira legyen gumira is, főleg úgy, hogy guminyomás ellenőrzőhöz nem kell külön szenzorokat venni, így azon is sokat lehet spórolni. Nekem a téli szett 17es felni+gyári méretű prémium gumi 300.000 volt, de elég sok kedvezményt kaptam. Lassan közeledik az első kötelező szervíz, remélem pozitív tapasztalatokkal távozom.

- Jobb oldali az ajtó felől valami zörgést lehet hallani néha... Egyelőre még nem voltam vele szervizben. Ez a zörgés szerviz nélkül is megszűnt pár 1000 km elteltével. Azóta semmi probléma.

Első ajánlott olajcsere+szűrő Bojtár utca 33.000 ft0w20 olaj helyett 5w30 került bele természetesen nem gyári honda olaj amit reklámoznak, hogy mennyire jó, hanem más, mert hogy ők mindenbe ezt teszik. Én pedig külön nem jeleztem, hogy Honda olajat szeretnék szóval a szerviz szerint az én hibám. Univerzális és ez mindenbe jó .... 4x kellett leengedni a beletett olajmennyiségből, mert azt hitték, hogy diesel és abba több olaj kell, így ebbe az a mennyiség került. Persze az olaj amit beletettek azt mondták annyira univerzális, hogy mindegy is, hogy dieselbe teszik vagy benzinesbe, jó lesz az bele. A környékre se megyek többet ... Beálláskor fél centire álltak meg valami doboztól, így csak a szerencsén múlt, hogy nem lett sérülés a kocsin. Mindig is nézni akartam hogyan dolgoznak a márkaszervizben, hát nagy élmény volt az biztos, de inkább ne láttam volna. Az motorolajhoz nem értek, de mégis fura, hogy minden jó mindenbe ...

Fenntartási költség (9) Évjárat 2018
Előző autója? CLK 2.7 CDI Következő autója? Civic TypeR