Szép is, jó is de..............
Fapados 1.4 toyota corolla után szerettem volna valamilyen igényesebben felszerelt autót. Igazából csak a japán márkák jöhettek szóba, és feltételem volt az automata váltó, valamint a tempomat, meg néhány légzsák, ja meg az, hogy valahogy nézzen ki. Nekem az autó közelekedési/munka eszköz, ezért kell az automata a városban, és a tempomat a pályán. A mitsubishi lancer (új) volt az első kiszemelt jármű, de a kereskedők áprilisban azt tudták igérni, hogy augusztusi leszállítással kapom meg az autót, reklámkampányra tartalékolt a dealer. Nem is válaszoltam, kifordultam, egyék meg az autójukat a picgazdaságban. A toyota kijött az új corollával, szép komoly autó, teszett volna, de ugyanaz a kereskedő aki a mitsubishit is forgalmazza, nem talált az országban egy fekete, vagy fehér színű, automata, tempomatos corollát. Maradt a mazda és a honda. Igazából az döntött a honda mellett, hogy kevesebb fut, civic sedanból az országban, mit a mazda 3-ból. Talán a fazonja is jobban tetszett kissé.
Megvettem, mivel a fő érv a fogyasztás különböző írások alapján szintén a Civic mellett szóltak.
Milyen az autó? Jó kérdés olyan mint egy minőségi autó, jobb mint az előző corolla, vagy az azt megelőző carisma. Eddig hibátlan. Jól megy, viszont ha pörgetjük úgy érezni mintha csúszna a kuplung, a motor bőg, de nem olyan mértékben lódul meg az autó, természetesen automatáról van szó. Kicsit zavaró, hogy a hangjelenséggel nincs összhangban a gyorsulás, de meg lehet szokni, olyan mintha a hajtásláncban elveszne a nyomaték egy része valahol. Érdekes, hogy annyira nem fogott meg a külseje, egy C osztályú mercedes, vagy egy 3-as BMW fazonja jobban tetszik, ugyanakkor az ismerősein odavannak érte. Nem a divatos szögeletes, softos alakja van. Inkább csak szögletes. A futómúvéről rosszat nem lehet mondani, igaz a vezetési stilusom közel sem mondható sportosnak, közlekedni kivállóan lehet vele, mondhatni kényelmes a futóműve és igen barátságos. A fék vagy túl jó vagy túl rossz, de ezt csak méréssel lehetne eldönteni, érzetre hamar beavatkozik az ABS, de lehet, hogy azért mivel a beavatkozásig igen gyorsan reagál a fékrendszer, vagyis gyorsan állóra fékezi a kereket. Az autó igen kénylemes, hosszú út megtehető vele különösebb fáradtság nélkül. Kicsit szokatlan a többi hasonló nagyságú járműhöz képest, hogy közel van a tető a vezető fejéhez. Ha vaklaki a műszereket szidja ne higyjenek neki, a műszerek jók, olvashatók, minden ott van ahol lennie kell, és úgy működik ahogyan kell. A rádió kezelése viszont már meghaldja a képességeimet, lehet hogy egy komoly tanfolyamra kellene beiratkoznom. Én a "két nagygombos" híve vagyok ( a gyerekek kivállóan kezelik). Egy nagy félelmem van az autóval, mégpedig az, hogy a kabátomat beteszem a csomagtartóba kulcsal a zsebben, és rázárom a tetőt. Akkor itt az út vége, amennyiben az ajtók is bezárásra kerültek előtte. 5,3 millióért elvártam volna, hogy a központizár a csomagtartót is működtesse. A fogyasztás mint lényegi kérdés nézőpont, és vezetési szokás kérdése. A saját fogyasztásmérője komolytalan egy litert hozzá kell adni. Lehet vele 7-8 liter között járni különösebb önfegyelem nélkül, csak sok város ne legyen benne (legalábbis Budapest). Az autópályát abszolválja 8 alatt, 130-140 tempónál. A várost viszont csak 9-10 között. Megérte-e elcseréném e másra? Corollára, lancerra nem, BMW 3-ra vagy C mercedesre talán igen, ha lenne felesleges kidobandó 3 millió forintom.
- belső kárpit szegélye kibújt a műanyagtakaró alól, igazából nem venni észre.
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 2008 |
Előző autója? | corolla | Következő autója? | mercedes-benz |