Autók » Honda » Civic (2006-2011)

Civic 1,8 ES (sedan)

Papás

Összehasonlítási alapom az előző autóm, ami egy ’99 Civic 1,5 iLS VTEC volt. Nagyon-nagyon szerettem, az új szerzeménnyel való kapcsolatom azonban nem ennyire felhőtlen… bár a mérce magas volt.

Az autó kinézetét nem nagyon ecsetelném - nekem tetszik – ezt ítélje meg mindenki saját maga. Enyém galaxy grey színű, szerintem szép.
Amit nem láthat mindenki, arról írnék inkább.

Belül normális anyagok, és kényelem fogad (ez nagy előrelépés az elődhöz képest), viszont nagyobb emberkéknek kicsi a fejtér. A könyöklő, váltó fogása és a bőrkormány külön dícséretet érdemel, a napfénytetőt is nagyon szeretem. Ergonómia nagyon jó, minden kézre esik. Kapcsolók finoman, jól működnek, kormányról vezérelhető rádió, tempomat is tetszik. Jól érzem magam benne, megszokást igényel a műszerfal.
Jó pár hülyeséget azonban találtam: az egyik a már előttem vázolt kopogó biztonsági öv probléma (ezt megoldottam egy szivacs felragasztásával :-D ), aztán a tükörfűtésnek és a hátsó ablakfűtésnek egy a kapcsolója. A tükörről a jég már rég leolvadt, a hátsó ablak pedig még sehol sem tart… Egyébként a hátsó ablak fűtőszálai nem végzik valami fényesen a dolgukat, nem is tudnak teljesen jégmentesíteni. A külső tükröknek kis holttere is van sajnos. Hogy az első szélvédőről is mondjak valamit: a szélvédőre irányított meleg levegő NEM olvasztja le a jeget az esetlegesen menet közben odafagyott ablaktörlő lapátokról, így biza meg kell állni jeget kaparni. Még ilyet!!!!! Szintén télen tapasztaltam, hogy a szélvédő alsó részén a műanyag takaró burkolat ha egy kis víz került alá, és fagy, akkor veszettül kopog!!!!
A fűtés szellőzés rendszer állítómotorja (szerintem) furcsán búg, gyújtás ráadásakor.
Minőségérzet egyébként a fentiektől eltekintve jó. Vannak benne egyébként apróbb okosságok, amik tetszenek: helytakarékos kéziféknek köszönhetően pohártartók, zárható tárolórekeszek, ajtó aljába épített világítás, külön világítás a tetőn elől-hátul… (mármint lehet,hogy ezek csak nekem újdonságok)

Na most már menjünk is vele:
Sajnos az A oszlop elég sokat takar, az autó elejét alig látni (érezni kell mmm…).
Motor szépen jár, szólnék róla:
Nem annyira élményautós már, mint a másik volt. Ez alul sokkal nyomatékosabb, így a mindennapokban jobban használható, viszont pörgetve nem jön már a plusz erő, ez nagyon hiányzik. Szépen megy az egész fordulatszám tartományban, húzza a kb 1200kg-os gépet, végül is tetszik, de… hiába pörgetem. Papíron 9,3 a gyorsulás, még nem mértem saját kezűleg, a végsebesség engem nem érdekel, csak gyorsuljon a gép…
Fogyasztás: kb 20-25% lakotton belül, többi kívül: átlag nyáron 6,4, télen 6,7. (tud sokkal kevesebbet: lakotton kívül 5,2-t is, de többet is persze). Teletankolással érdemes mérni a fogyasztást, mert a kompjúúter szépít nekem is 0,5 litert.
A sebességváltó szuper, eddig jó. A 6. sebességi fokozat nem nagy dolog, nem nagy a fordulatszámkülönbség, nem hiszem,hogy rettenetes mennyiségű üzemanyagot takarít meg, de valamennyit biztos.
Fékek szerintem jól adagolhatóak, eddig nincs rossz tapasztalat.

No és elérkeztünk ahhoz a részhez, ami számomra nagyban rontja az összképet:
A futómű.
Egy ítéletnél már előfordult, ami nálam is: nem nagyon bír egyenesen menni…
Egyszer már beállíttattam garanciában a vásárlás után, valamivel jobb lett, vártam, hogy majd az új téli felnivel és gumival, de sajna nem lett jobb. Valószínűleg így nem a felni és a gumi a ludas. (a felni, gumi nem gagyi). Majd szerintem megyek még beállításra…
Egyébként sem a sportos fajtából való a futómű, sokkal kényelmesebb mint az előd, az biztos, az úthibákkal elég jól elbánik szerintem, viszont én a sportosabbat jobban szeretem. Ezt ha egy kicsit megrángatom egyenes úton, akkor számomra félelmetesen imbolyog. Nem tetszik. Sajnálom. A hirtelen kormánymozdulatoknál nem partner. Nem mintha úgy vezetnék, hogy 120-nál csak úgy rángatom a gépet, de léteznek kátyúk, vadállatok, hülyék, gyalogosok, biciklisek a sötétben…
Kanyargós úton viszont meglepő módon nem olyan rossz, szeretek, és szoktam kanyargós úton vezetni. Nem annyira élményautós mint a másik volt, de nem kidobnivaló.

Kieg.: 2011.03.12.
Sokadszorra állították be, és kenték meg a kuplungpedált, sajnos eredménytelenül.
Melegben nyikorog, mint a hintaszék.

Kieg.: 2011.04.29.
toronycsapágy csere garanciában ( eddig azt sem tudtam, hogy létezik toronycsapágy. pfff )
nyikorgó csomagtartózsanér

- futóműbeállítás garanciában - kuplungbeállítás, kenés (sokszor) - toronycsapágy csere garanciában -

Honda Eger (gyors, átlagos ár, jó fejek)

Fenntartási költség (9) Évjárat 2008
Előző autója? Civic 1,5 iLS VTEC Következő autója? sokára lesz, nem 2 évente váltogatom
Verdikt (8.7/10)

Honda Civic 2006 (2006)