Kitartó és pörög mint Chuck Norris
Egy kis előtörténelem:
Előző autóm is egy Civic volt, megbízható, hasonlóan 1.6, csak sajnos előjöttek rajta az öregedési folyamatok így le kellett adnom. Ezek után kb tudtam mire számíthatok a márkától.
A lényeg:
Nagyon megtetszett az autó formaterve külsőre, főleg a sedan mivel nem egy tucatforma volt, manapság is elég jól megkülönböztethető. Mondjuk nekem a gyári spoilerrel tetszett, anélkül kicsit olyan volt számomra mintha nem fejezték volna be az autót.
A kocsit 83.000km-el vettem patika állapotban, minden gyári volt rajta (szerencsére ezt az állapotot a mai napig sikerült megőrizni). A 4 év és közel 60.000 km alatt egyszer sem hibásodott meg, állt meg, vagy adott ki furcsa hangot, ez a tipikus unalmas "pöcc-röff" effektus volt. A kötelező szervízeket megkapta természetesen időben, illetve az olajcseréket még annál hamarabb is. Mindenki esküdözik, hogy a kocsiba 5W30-as olajat rakjak, de állítom hogy a gyári 0W20-as kell bele, abból is a drágábbik. Közel 140.000km-nél és 10.000-es olajperiódusokkal 1 csepp olajat sem kell rátöltenem szerencsére.
A klíma jéghideg, a motor baromi pörgős, nekem bejött. Olyan mint egy kis ideges vaddisznó. Ha nyugodt vagy 2-3000ig lazában közlekedsz, ha pedig mennél feltolod 4-5000ig és úgy megy mint a golyó. Nincsen 3 másodperc alatt 100-on, de volt már, hogy a BMW kihúzodott előlem az autópályán kicsit komolyabb tempó közben, és a kisebb motoros 1.8-asok se okoznak vele gondot. Azt mondanám kiegyensúlyozott az autó. Természetesen nem egy gyorsuló világbajnok, de a hajtű kanyarokat simán veszed vele 60-al, úgy hogy stabil marad közben. Ez utóbbi köszönhető a gyárilag is alacsonyra rakott és feszes futóműnek aminek a hátránya, hogy a nagyobb kátyúkat és úthibákat azért lehet vele érezni. Normális használat mellett kb 6litert fogyaszt, ha városba lámpától lámpáig pörgeted akkor max 7,5 - 8 liter. Hosszabb útvonalakon pedig láttam már 5.5-ös fogyaszt is kiszámolva ami azért nem rossz. Az autó egy fél literrel alá saccol, de nem vészes a tévedés. Motorikusan szerintem szinte kipusztíthatatlan, a kormány közvetlensége pedig bőven hozzátesz a kocsikázás élményéhez.
Amire viszont kitérnék mint elfogadásra váró dolgok ha ilyen autóban gondolkodik valaki:
- A műanyagok hajlamosak kipattanni, főleg akkor ha nyáron napon hagyjuk a kocsit. A hőtágulás lehet az oka mert megnyomom, visszapattan és csókolom.
- A csomagtartó azért lehetne nagyobb. 1-2 személyre éppen kényelmes, de ha fesztiválra készülsz, vagy hét nyaralásra gyerekekkel, akkor vagy kevés cuccot viszel, vagy kevés lesz a csomagtartó
- A tompított fényszóró izzóját csak úgy tudod cserélni ha lebontod az első kerekeknél a dobbetétet (szerencsére 1x kellett a 4 év alatt)
- A belső műanyagok rettentő puhák, érdemes rájuk figyelni, hogy ne karcolgassa össze az ember, vagy nyomjon bele újabb mintákat.
- Ha 5-en ültök az autóban, csak óvatosan a versenyzéssel, mert fogod érezni a súlykülönbséget. Illetve ha magasabb személyek foglalnak hátul helyet mint 160 centi, egy nagyobb bukkanónál beverhetik a fejüket :)
Mindent összevetve szerintem egy baromi jó kis kocsi, rettentő jó menetdinamikával, pörgős, fürge motorral, és megbízható konstrukcióval. Én újra megvenném, bár erre nem lesz szükség mert egyenlőre el se adom :)
- Az első 2 teleszkópon található porvédő gumi elöregedett és elengedett. Cserére került, de a teleszkópnap semmi baja nem volt.
Univer-Car
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 2008 |