Autók » Honda » Civic (2006-2011)

Civic 1.4 Sport

Honda Civic, a kedves kedvenc

2008-ban vásároltam, új autóként, 120000 km-t tettem meg vele, 70%-ban autópályán. Azt gondolom, hogy ez a futásmennyiség elegendő egy korrekt értékeléshez.
Kezdjük a motorral. Olvasva a Népítéleteket erről az 1339 cm3-s, 83 Le-s motorról, az embernek az az érzése, hogy aki megvette, jobb ha harakirit követ el vezetés helyett. Nem értem a panaszokat, ugyanis ma már minden kocsit ki lehet próbálni megvétel előtt. Ha a próbán megfelelt, akkor utólag már nincs értelme síránkozni. Persze ott az 1.8-as változat, az egy más világ, ami persze meglátszott a listaárakon is. Ha valaki a piszkos anyagiak miatt választotta az 1.4-est, akkor ne várja, hogy megvásárlás után az autó majd megtáltosodik. Amúgy véleményem szerint ez a motor a “normális” használat követelményeinek megfelel, nagyon sok múlik a 6 gangos váltó használatán, nem szabad takarékoskodni a visszakapcsolásokkal, a motor nem bánja, ha pörgetik. Természetesen nem lesz egy tigris, de a mindennapi, polgári közlekedésre tejesen megfelelő. Ha ez nem elég, akkor ott az 1.8-as, vagy a 2.2-es dízel.

A következő problémás terület a fogyasztás, a vélemények erősen szórnak. Nos nekem, dinamikus, de nem száguldozó vezetési stílus mellett autópályán 120-130 körül 6.1-6.4 l/100 km, országúton 90-100-nál 5.5-5.8 l/100 km, városban forgalom függően 6,5-7.1 l/100 km értékek adódtak. Azt gondolom, hogy egy benzines motortól ezek teljesen elfogadható értékek, figyelembe véve a kocsi tömegét is. Nem elfelejtendő, hogy ez a motor dupla gyertyás, ami nyilván hozzájárul a kedvező értékekhez. ( Meg ahhoz is, hogy gyertyacsere esetén 4 helyett 8 db iridium gyertya kell bele, még szerencse, hogy 120000 km után esedékes a csere).

Ami a fedélzeti számítógépet illeti, én úgy tapasztaltam, hogy a kijelzett fogyasztási értékek kb 0.1-0.2 literrel térnek el a valóságostól, ami teljesen elfogadható. Valószínű, hogy akinek össze-vissza mutatott, ott valami hiba volt a háttérben.
Az autó belső tere kúltúrált, szép a kárpitozás, meglátásom szerint bírja a használatot is. ( Mondjuk én nem szamurájkarddal hadakozva ülök bele, így aztán nem tapasztaltam a műanyagok karcolódását sem ).
A sokak által panaszolt beltéri zörgések sajnos nálam is tapasztalhatóak, de nem brutálisak, valószínűleg az autópályás használat kevésbé viseli meg a műanyag elemeket.

A meghibásodásokról csak annyit, hogy a kopó cuccok, olaj, szűrők cseréjén kívül csak a nyikorgó kuplung pedált cserélték gariban. A rádió hibája sajnos a szervíz szerint típushiba, más kérdés, hogy nincs utángyártott, az új gyári készülék ára horror ( 6 számjegyű és nem 1-essel kezdődik ), maradt a bontó. Azt hiszem, hogy 120000 km, illetve 12 év távlatában ennyi meghibásodás nem rossz. ( Példaértékű, hogy a klíma hibátlanul üzemel, még a gyári töltéssel ).

A cserélt kopó alkatrészek, szűrők stb. ára semmivel sem drágább, mint a hssonló kategóriás német, francia stb. autóké, a márkaszervízek óradíjai viszont semmivel sem olcsóbbak más márkákhoz hasonlítva.. Az autót dícséri, hogy az egyéb alkatrészek vonatkozásában nincsenek tapasztalataim. Ugyancsak pozitív dolog, hogy rozsdának se híre, se hamva a kasztnin.

Összefoglalva, úgy érzem, hogy jó vásárt csináltam 12 évvel ezelőtt, a család is szereti a járgányt, cseréje nincs napirenden. Ha mégis akkor csakis Hondára,

- Kuplung pedál csere ( kinyomáskor recsegett ) garanciában javították - CD-s rádió csere, bontott példánnyal, munkadíjjal együtt 76.000 Ft

Duna Auto, viszonylag korrekt, nem kimondottan olcsó

Kollégám édesapja, privát szerelő, kifogástalan

Fenntartási költség (8) Évjárat 2008
Megbízhatóság (10) Vezetett km 120000