Hétvégi autó
Második ítélet (~10000 km):
Ahogy azt pár hónapja reméltem, megtörtént a karcos műszerfal garanciális cseréje. Türelemjáték volt, de megérte. Ráadásul az új egységet beszerelés előtt megkaptam, hogy elvihessem egy fóliáshoz, így remélem nem lesztöbbet karc probléma. :)
Az autó továbbra sem fogyasztott el egy fél deci olajat sem, a nívópálcán ugyanott van az olajszint, mint egy évvel ezelőtt. Azonban meg kell jegyezni, hogy gyakorlatilag hétvégi autózásra, utazásra, és nem dugóban ácsorgásra használom a járgányt... arra ott a kerékpár.
Kis kutatómunkával sikerült kitalálni, hogy miért zörgött a hátsó fejtámla az ülésben. Probléma megoldva.
Mindenképpen megjegyzem, hogy habár hagyományos szerelésre (motor, futómű, stb.) nem volt szükség, mert alapvetően az autó jó, azonban a tökéletes üzemállapot fenntartásához már sokszor üdvözöltük egymást a szervízzel.
Első ítélet (~6000 km):
Az autót júniusban vettem át, igazi villantós autónak számított még akkor is. Eltartott pár hétig, amíg a mellettem ülők nem azt számolták, hogy egy piros lámpánál hányan nézik egyszerre a gépet. Azóta hihetetlen mennyiségű fut belőle az utcán. Dolgom végeztével a parkolóhelyen sokszor két Civic áll egymás mellett, pedig én csak egyet hagytam ott. (...pedig ittasan az autó közelébe sem megyek) Korábban nem tapasztalt kellemes élmény, amikor néhány típustárs üdvözlésképpen rávillog az emberre, bár ezt csak a fiatalabbak teszik. Rendkívül sok 50 feletti vezetőt (főleg hölgyet) látni az új Civic-ek volánja mögött.
Hihetetlen kezesbárány, hatalmas élmény vezetni, még fél év távlatában is. Megunhatatlan. Nagyon gyorsan reagál a kormánymozdulatokra, jól gyorsul, de a fékhatás szerintem csapnivaló egy ilyen lendületes autóban. Erről bővebben is írok. "Satufék"-nél nem érezni a remélt lassulást. Ha pedig az ABS is bekapcsol (száraz úton) olyan, mintha a fék csak lassulás céljából lenne, nem a járgány megállítása miatt. Elsőre nagyon meglepő, bár hozzá lehet szokni. A fékek hangja kívülről szokatlanul "gagyizós". Mintha smirlglipapírral fát csiszolna valaki. Még nem hallottam ennyire hangos fékű autót, pláne nem vadonat újat. Ezzel túl is vagyunk az autó legkritikusabb egységén. Az apróságok, mint zörgés, műszerfal karcosodás, a francia autóim tapasztalata után, igazáből annyira nem idegesítenek. A műszerfal plexijének cseréjétől egyelőre húzódozik a kereskedés, de remélem belátják majd, ha ilyen filléres garanciális cserét nem végeznek el szó nélkül, nem számíthatnak újabb vásárlásra. Elvégre teljesen mindegy melyik kereskedésben veszi meg az ember néhány év múlva a következő kiválasztott példányt... Ahol szőröztek, ott biztos nem.
Ami nagyon jó: beltér dizájn, variálhatóság (bár a "karakuri" ülés felhajtott állapotban teljesen kitakarja a hátsó szélvédőt). A váltó puhasága. Hatékony légkondícionáló. Nálam egyáltalán nem "eszi" a motor az olajat. Nagyon precízen kell bejáratni az első 3000 kilométeren!!! Nem éri meg padlógázzal gyorsulni náhány száz kilométeres korában! Hihetetlenül jól van bebugyolálva a motortér, még alul is! Semmi kosz a motortérben!
Csalódottság: az ajtókon lévő háromszög alakú műanyag borítások hajlamosak becsukáskor az ölben landolni. Lendületesen hajtva (távolról sem versenyautó stílusban) simán 9,5 literre ugrik a vegyes fogyasztás, ami meglepő egy takarékosnak hirdetett autó esetében (...úgy megy mint egy 2 literes, de úgy fogyaszt, mint egy ezerötös, ez igaz, csak NEM egy időben)! Ja, és a fogyasztásmérő pofátlanul csal, hozzá kell adni fél-háromnegyed litert százon. Elszabott csomagtartó borítás (a szövet). Megfejthetetlen zörjek a hátsó ajtók szerkezetén belül.
Amire fel kell készülni vásárlás előtt: rendkívül alacsony hasmagasság, a méret miatt drága gumiabroncsok.
Korábban francia mini autóim voltak. Imádtam a méretüket, fogyasztásukat, de állandóan a szervízben voltam velük. A japán autó más... gondoltam. Gondolom, és remélem 3 év múlva se bánom meg a választást. Újabb beruházásnál a korábbi (öreg) autó emléke, tapasztalata a döntő... ezt sok márka és kereskedő figyelmen kívül hagyja.
- Belső burkolati egységek estek le, de garanciális a csere.
- Karcos műszerfal csere (garancia).
- Eltört pohártartófül.
A Grohoczky kereskedés nagyon szépen levezényelt egy kellemetlen karosszéria javítást, és gyorsan megcsinálták.
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 2006 |
Előző autója? | Twingo | Következő autója? | Honda FXC |