Átlag fölötti átlagos, de már nem az a HONDA
Ismét Honda mellett döntöttem. Egy ´97-es 1,5 ILS Civic után vásároltam ezt a vasat, mivel azt megbízhatónak találtam kora ellenére is, és eddig ezt saját tapasztalataim tekintetében sajnos nem sok márkára mondhatom el.
Hát akkor vágjunk is bele.
Külső: A külseje engem megfogott, de ezt mindenki döntse el maga. Jó a forma, és illik rá a gyári alufelni.
Vásárlás utáni első bosszantó megállapítás, hogy a jobb oldali ajtók nincsenek normálisan beállítva, így, valamivel nehezebben csukódnak. A csomagtartó is lehet, hogy hasonló problémával küzködik. A beállítások megtörténtek, így most már rendesen csukódik minden.
Belső tér és kezelőszervek: Sokkal visszafogottabb mint a 3 illetve 5 ajtós testvére. Kellemes kékes műszerfal (bár számomra kissé zavaró, hogy állandóan állítgatni kell a fényerőt, mert éjjel vakít, viszont ha csökkentem a megvilágítáást, akkor nappal pedig nem is látom), kellemes kárpitok, számomra kényelmes ülések hátul is (175cm 75 kg), jó fogású bőr kormány, bár egy picit kisebb mint a megszokott méret, de jó a helyzete, magasságában illetve mélységében is állítható. Minden kezelőszerve könnyedén elérhető, és egyértelmű. A CD/MP3 rádió teszi a dolgát, hangzása közepesnek mondható. Az automata klíma vegyes érzéseket keltett bennem, Napsütéses nyári időben tökéletes, viszont amint elbújik a nap egy nagyobbacska felhő fölé, bizony, pár perc alatt izzasztó meleget képes csinálni ha nem avatkozunk közbe. Ha kevésbé befolyásolná a napsütés a hűtést, talán tökéletes is lehetne ebbe a kategóriába. A váltó kézre esik, könyöklőről is elérhető, a mozgáshossza közepesnek mondható, kissé furán kopogós erőteljes hangja van (ez mindegyikben ilyen). A kézifék elhelyezése sokaknak furcsa lehet, de bevallom, ez eddig a legkényelmesebb elhelyezés számomra. A kijelzők egyértelműek. Az autóból való kilátást kicsit megnehezíti az "A" oszlop vastagsága, még kellemetlen helyzetbe is kerülhetünk egy gyalogos vagy egy kerékpáros miatt ( róluk nem is beszélve ). A tükrök jól használhatóak, az autó eleje könnyebben érezhető, a hátulja valamivel kevésbé. Pakolórekeszek is bőséggel találhatóak ( nők előnyben :-) ). A csomagtér közepes méretű, aránylag alacsony, viszont hosszabb. Az alacsony csomagtér mentségére legyen mondva, hogy teljes méretű pótkerék található a burkolat alatt, melyet szükség esetén lecserélhetünk un.: mankókerékre illetve javítószettre. Továbbra sem küzdötték le a zsanérok benyúlását, ami egy esetleges családos nyaralásnál kellemetlen is lehet. A hátsó ülések 40:60 arányban, a csomagtérből könnyedén dönthetőek.
Motor-erőátvitel: Motor kellemes járású, alapjáraton azért némi rezgés érezhető, de nem kellemetlen, csak éppen annyira, hogy nem indít rá az ember. Gázadásra nyugodtan felpörög, és még nyugodtabban ejti vissza a fordulatot....hát nem versenyautó, de ilyet nem is vártunk el tőle. Váltója kopogós, elméletileg precíz, gyakorlatilag valamiért néha akad, de akkor nagyon. A tolatást Japánokhoz méltóan ez sem szereti, bizonyos helyzetekben egyszerűen nem fogadja el, hogy tolatni szeretnék. Nyugodtan közlekedve, csöndes kényelmes autó, öregurasan bármikor el lehet vele zötyögni bárhova. Erősebben taposva megjön a hangja, a kipufogó kellemesen zenél, a motor alacsony fordulaton elég nyomatékos, magasabb fordulaton kevésbé meggyőző. Sajnos úgy érzem innentől már nem a vezetési élmény Hondáéknál az alapelv. A ´97-e 1,5-ös nem volt erősebb, de vezetési élményben sokkal többet adott, nem beszélve mondjuk egy TypeR-ről de ez nem ide tartozik. A váltó áttételezését egészen jól eltalálták, normál közlekedés mellett tökéletesen használható. Ötödikben elautózhatunk vele 50km/h-tól, míg autópályán 140-nél 4000-et pörög, ahol a maximális nyomatékot biztosítja a motor. A leszabályozás valahol 6800-as fordulat könyékén következik be, de idáig fölösleges pörgetni, valahol 5500 környékén kezd veszíteni az erejéből. A üzemanyag adagolását elektronika szabályozza, így a gázpedálkezelés némi megszokást igényel.
Felfüggesztés, fékek: Országúti forgalomban kellemesen ringatózik, kanyarokban elég stabilnak érezhető. Egy normál családi autó. Városi forgalomban gyorsabb kormánymozdulatokra is semlegesen viselkedik. Az úthibákat kellőképpen, de hallhatóan tolerálja. A fékek nehezen adagolhatóak, kis mozdulatra is harapnak. Nagyobb sebességről dinamikusan ( nem vészfékezés ) fékezve valószínűleg felmelegszenek, és kellemetlen dohogó hang mellett berázzák az egész karosszériát. Lehűlés után újra normális minden.
Az autó továbbra is tulajdonomban van. Imádni valószínűleg sohasem fogom. Hondát szerettem volna és egy átgondolt, jól összerakott kényelmes átlagautót kaptam, de semmi többet. Persze lehet kérdezni, hogy mégis mit várok egy 1,6-os autótól? És jogos a kérdés. Egy átlagos 1,6-tól semmi többet. Átlagosnak nagyon is jó, de ez sajnos már nem az a HONDA amit évekkel ezelőtt oly sokan megszerettek, megszerettünk!!! Hiányzik belőle a pezsgés, a V-tech váltás, de nem csak ebből, hanem az 1,8-ból is. Persze lehet mondani, hogy ha valaki arra vágyik, ott a TypeR vagy az S-2000 -es. Igazuk is van! Az aprócska különbség csak az, hogy régen bele tudták építeni a kisebb autókba is a vezetési élményt, akár 1,5-ös 115 lovas, és főleg ha 1,6-os 160 lovasról volt szó. Senki ne értsem félre, nem az hiányzik, hogy feltétlenül jobban menjen. Csak az a picike plusz amit az eddigi Hondáktól kaptam.
Azoknak ajánlom akiknek a száguldozás nem kenyere, viszont kényelmesen szeretnének eljutni "A" -ból "B" -be. Összegezve egy nagyon jó autó, csak én vagyok maximalista. Szeretni tudom, csak nem vágyom perverzül rá, hogy ismét beleüljek.
- -Jobb oldali ajtók gyári beállítása nem volt megfelelő. Ez orvosolva lett, most könnyen csukódnak, cserébe látszólag nem illeszkednek pontosan. - -Futómű az elejétől kezdve kopogott. Többszöri átnézetés után megállapították, hogy jobb oldali kormányösszekötő lehet a hibás, cserélték. Kopogás halkabb, de maradt. - -Váltó kezdetektől kezdve ritkán ugyan, de akadozik. Váltócserét ajánlottak -
Honda Grohoczky Budapest Segítőkészek, de valahogy nem igazán sikerül megoldani a problémákat. A futómű kopogás miatt többször is visszamentem, a váltó probléma pedig mivel épp nem produkálta magát, így elismerni nem tudták.
Honda Sommer Veszprém Segítőkészek. Mindenképp szeretnék megoldani a problémát. Ők ajánlottak váltócserét, pedig a probléma náluk is csak részben jelentkezett.
Fenntartási költség | (9) | Évjárat | 2007 |
Előző autója? | Civic ´97 1,5 ILS | Következő autója? | ez egy nagyon jó kérdés |
Verdikt | (7.6/10) |