Autók » Honda » Civic (2006-2011)

Civic 1.8 ES

Amit vártam azt kaptam

Az előző autóm egy 2003-as Accord thurer 2,0 volt. Eszemben sem volt eladni. 1 évesen vettem cca. 45 000 km-el, kb. 130 000 km volt benne, amikor ellopták. Imádtam! Soha nem volt gond a pakolás, kényelmes volt, elég jól ment, 7,5-8 litert fogyasztott télen-nyáron vegyes használatban, lendületes tempóban. (Ezúton üzenem, és kívánom tiszta szívemből, hogy rákban dögöljön meg az ükunokája is azoknak a fasszopó geciknek, akik valaha loptak autót!!!)

Szóval a szomorúság után vettünk egy 2007-es Civic 1,8 ES kivitelt, melyet a vásárlást követő 6 napon belül autópályán 130-as temponál egy figyelmetlen autós váratlan sávváltással felkent a szalagkorlátra. Az egyik kerék elrepült, a 8-ból 7 légzsák kinyílt. Totálkár, nem kérdés! Csak az, hogy miért kellett 6 nap alatt 1/2 millió forinttal kevesebbet fizetni a biztosítónak a vételárhoz képest? Azt mondták drágán vettük! Aha! Akkor kérném, hogy adjanak meg legyenek szivesek egy címet, ahol EUROTAX listaáron tudok vásárolni, ugyanis pontosan ennyi a különbség a biztosító álltal fizetett összeg és a vételár között! (A fenti kívánságomat szintén kívánom az EUROTAX lista kitalálójának, és az összes biztosítónak, aki alkalmazza azt!!! Az ő esetükben engedek egy kicsit: megdögölhetnek gyorsan is!)

Szóval a kis Civicet hamar megszerettük, a baleset után 2008 augusztusban vettünk egy ugyanolyat, csak újat. Extraként tolatóradart és ablakfóliázást kértünk. Az alap extrákat nem sorolnám, a honda honlapján megtalálható.
A tolatóradart hasznosnak gondolom, az ablak sötétítés miatt a klíma sokkal hatékonyabbnak tűnik, kilátásban csekély mértékben zavaró, szokható.
Az anyagok teljesen jók szerintem. Az öcsém két éves "kárcolas mentes" audijához képest semmi hátrányt nem észlelek, hacsak azt nem, hogy a Civicet nem bámulják meg, na meg persze cca. 5 milkó plussz az audi javára.
De ez is szempont volt a vásárláskor. Nem szeretem, ha nézegetnek, ne irigyeljenek semmit, amim van rendesen megbaszódtam érte! Szürke honpolgár akarok lenni.
Néha a műszerfalnál pár percre nyöszörög valami egy kicsit télen, hidegben, de ahogy keletkezik, el is múlik akell őmelegedés után.
Hosszú távon kellően kényelmes, kellően dinamikus, nem nevezhető torkosnak. A 6 lemezes cd tár kellően szépen szól. Egyszer ki akartam próbálni a végsebességét, 209-ig viszonylag normális tempóban gyorsult, majd hirtelen leszabályozott. Ezt annyira agresszíven tette, hogy megijedtem. Gyorsan többször próbálkoztam, mindíg ez lett az eredmény. Dinamikus, nem autóversenyző tempóban még nyáron 6,5 liter volt a fogyasztás, hasonló stílusban télen 7 liter. Sportos, kissé forszírozott tempóban, sem sikerült még 8 liter fölé vinni a fogyasztást. Öregapám stílusban, megfontolt vezetéssel 6 liter volt kereken nyáron. Nem vagyok egy méregetős típus, csak azt írom amit a computer írt ki. (Csak csöndben jegyzem meg van egy 2004-es Corollánk 1,4-es benzines, hasonló használat mellet mejdnem 1 literrel többet fogyaszt, a dinamikája pedig összehasonlíthatatlan a két autónak.) A fék elegendő, még nem hiányzott erősebb hatás.
A menetdinamikája szerintem az Accordé jobb volt egy kicsivel, pedig az csak 15 lóerővel volt erőseb, és nem tudom mennyivel, de nehezebb volt. Tehát a súj-lóerő aránya elvileg rosszabb volt. Mégsem!
A csomagtartó közel sem kombi Accord, vagy más egyéb kombi, azért megfontolt pakolással lehet nyaralásra vállalkozni vele. 180 cm magas vagyok, a vezető ülést kényelmesre állítva, a mögöttem ülő kislány a gyerekülésben összekoszolja a támlámat.
Egyszer autópályán elhúztam a tetőablakot, visszahúzáskor nem záródott rendesen, süvített mint a veszedelem. Kissé megijedtem, mert többszöri próbálkozásra sem záródott rendesen. Félreálltam, kiszálltam belőle, beriasztottam, kinyitottam, becsuktam többször egymás után, aztán minden helyre állt. Talán valami falevél, vagy más egyéb beszorulhatott, sosem derül ki, de azóta sincs vele semmi baj.
Az előző - 2007-es - Civicben nem volt rds-s a rádió, és nem volt benne kipörgés gátló. Apróság, de így, hogy van nagyon hiányoznának. A kipörgésgátló szenzációs!
Összességében az autó semmiben sem a legjobb, de mindenből dinamikusan egy nagyon jó szintet hoz. Ami számomra nagyon fontos: nem hivalkodó, ár-érték arányos mindenben. Szerintem!
Nagyjából ennyi! Aki vacilál egy ilyen autó vásárlásán, csak ajánlani tudom! Az accordot sajnáltam, amikor ellpoták, de abba egy kissé zavartnak éreztem magam a mérete miatt, ebbe nincs ez az érzés. Pont jó méretű, nem ragadnak rá a tekintetek, senki nem akar versenyezni, élhetem a szürke hétköznapjaimat vele, de ha szerpentinezni szottyan kedvem egydül, simán felveszem a versenyt nagyobb, drágább, jobbank mondott autókkal. Lehet, hogy veszítek, de nem kell szégyenkeznem, mert sokat biztosan nem vernek rám hosszú távon. Bár ez a veszítés téma egyáltalán nem érdekel, mert simán lehúzódok autópályán egy suzuki, vagy astra elől, ugyanúgy, mint egy "merga", vagy "bömbi" elől. Csak bevallom a frankót az utóbbi márkák elől mindíg egy párszáz méterrel tovább tart a lehúzódásom.

- Semmi

Honda Grohoczky