Autók » Honda » Civic (2006-2011)

Civic 1.8 Sport

A száguldó teherautó

Kezdem azzal, hogy elfogult vagyok a márka és a Civic-ek iránt ennek ellenére megpróbálok objektív ítéletet írni.

Külső:
Valakinek tetszik valakinek nem (azért még mindig rengetegen bámulják), én magamnak vettem nem másnak. Előről, oldalról csúcs, mindig is az volt a hátuljával nem voltam teljesen megbarátkozva az elején de mostmár megszerettem. Az autó kézimosása közben tűnnek fel olyan formai kis apró részletek amik messziről nem is látszanak. Érezhető h nagyon koncentráltak a jó légellenállási tényezőre. Minden szépen gömbölyödik, kis szárny hátul, no ablaktörő, az autó alja teljesen burkolva stb. stb. meg is hozta az eredményt 0,30-as cw érték ami nagyon jó! Mindez jó hatással van a végsebességre, fogyasztásra.
Negatív:illesztési hézagok átlagosak, láttam már jobbat is ill. a fényezés minősége lehetne jobb is. Könnyen karcolódik néhány helyen napfényben láthatóan foltos.

Belső:
Kimondottan rajongok az scifi műszerfalért úgy ahogy van!
Sötétedéskor utána bekell állítani a fényerőt h ne vakítson de ott a kis tekerentyű tehát semmi gond.
A kis kormány tele gombbal szuper, nagyon jó fogású.
Minden kézreesik, könnyen megszokható, este szépen ki van világítva. A zongoralakk szerű müa. a fordulatszámmérő mellett valóban könnyen karcolódik, minden ujjlenyomat meglátszik rajta de nekem ki lesz cserélve a Type-R-ére az már kevésbé érzékeny.
Sok helyre lehet pakolászni mobilt, cdket, fecniket, kulcsot mindent. Váltógomb ízlés dolga nekem tetszik.
Ülések kényelmesek, nincs brutális oldaltartásuk de megfelelőek. Lábtér van bőven, nagy emberek is simán elférnek hátul is. Aki nem az hazudik! Csomagtartó gigászi! A variálható hátsó ülések baromi jók! Minden de tényleg minden befér. Nekem a bringa a lényeg. Bekerül a hátsó ülésekhez és még mindig üres a csomtartó! Hatalmas a belső tér ami kívülről nem is látszik!
Az ülés kárpitok első pillantásra sérülékenynek tűnnek pedig annyira nem azok. Valójában azzal van a probléma, hogy minden fekete és a legkisebb por is azonnal meglátszik mindenhol. Műanyagok, ajtókárpitok könnyen, maradandóan karcolódnak tehát oda kell figyelni.
Anyagminőség redben van, összeszrelés is ok de láttam már jobbat is.
Hibalistában írtam, hogy azért nincs halál kuss néha megmeg nyekken ez az. De a 100% japán Hibrid Civic-ben legalább ennyi ha nem több zavaró hangot hallottam tehát ok, meg aztán elég érzékeny ilyenekre a fülem, akinél halkan szól a rádió az nem fog ebből semmit észrevenni.
Akit meg mégis zavar az egy kis szivacs ide-oda + 1-2 csepp szilikon és jelentősen javul a helyzet.

Kilátás:
A-oszlopok vastagok, körforgalomban biciklisre, motorosra figyelni kell! Kilátás hátra igenis megszokható! Elég sokat kitakar a szárny de a szépségnek ára van ugye és annyira nem vészes. Este pl. jól kitakarja a mögöttünk jövők lámpáit, a parkolás pedig nem nehezebb semmivel mint egy mai modern autóban, radar nélkül sem lehetetlen. Ablaktörlő hiánya esős időben csak a városban zavró mert amint kiérünk az országútra szépen lecsorognak a vízcseppek, ha pedig nagyon vészes a szitu egy kútnál semmi perc alatt le lehet tisztítani. Magamat ismételve valamit valamiért..
A legzavaróbb talán a vastag C-oszlop de nincs mit tenni óvatosnak kell lenni aztán kész.
Az oldaltülrök viszont hatalmasak és rengeteget segítenek a kilátásban.

Futómű, kanyartulajdonságok:
Hát nem franciásan puha de nem is Type-R módjára kemény de inkább az R modellhez áll közelebb. Mondjuk úgy még éppen nem rázza ki a fogtömést. Rossz úton nagyobb tempónál képes el el pattogni, főleg a hátulja. Érezni az "igényes" csatolt hídból eredő nagyobb rugózatlan tömeget. Na de ez a felépítés elállítódni sem fog ugye nagyon.
A 2,25 kopp-kopp kormány hajszálpontos és iszonyatosan direkt pont ahogy szeretem.
Lassú éles kanyarokban orrtolós, nagyobb íveken magabiztosan fordul, semmi ideges kitörés stb. Oldaldőlés van valamennyi de nem zavró mértékű.
Az autó feneke kimondott bosszantásra (lengetés, gázelvét..) is alig alig akar mocorogni, még a Hungaroringem sem lehetett kihozni a sodrából, nagyon kiszámíthatóak a reakciói.
Kézifék nagyon gyenge ezzel fordulni szinte lehetetlen.
Persze mindezt kikapcsolt VSA-val.
Apropó VSA (Bosch gyártmány amúgy :-/ ) finoman dolgozik, elég sokat enged játszani, csak ha nagyon muszály akkor lép közbe valamint van benne utánfutó stabilizáció is.
A gyári méretű 225/45 R17-es gumik a fogyasztásnak biztosan nem tesznek jót viszont kanyarokban, féktávokon annál többet segítenek. A 2007-es modelléven már a Michelin Pilot Primacy van. Bár maradtak volna a Pilot Sport-nál!
Ha abból az energiából amit ez a gumi csikorgásra fordít tapadást csinálna már nem is lenne rossz így viszont nem tetszik. Csak nagy melegben tapad igazán, valószínűleg a nagyon kemény keverék miatt. (Amint lekerül jön a Potenza RE50A mint a Type-R-en!)

Fék:
Hatékony, nagyon is! Jól adagolható, nem kis pedálerőre beharpós (mint a francia autókon). ABS jól teszi a dolgát száraz aszfalton is be-be lép néha de ez inkább a gumi hibája és nem túlbuzgóság.

Váltó:
Precíz pontos ahogy ez egy Hondától elvárható. Hidegen kicsit nehezbben veszi a 2.t de aki ismeri azt nem zavarja ill. pár km után már minden a régi -> vaj puhán beesik a fokozat a helyére. A 6. takarékfokozat.

és a lényeg a Motor:
Talán az autó gyöngyszeme! 3500ig csendes puha finom, kellően nyomatékos de 4000től bújik igazán elő a kisördög. Megjön a hangja, elkezd derekasan húzni 5000-nél rövid szívócsőre vált és vadul pörög tovább míg a pirosba beleforogva épp 7000 előtt ledadog.
A legjobban azt tetszik benne, hogy óvatosan is lehet vele menni ilyenkor alig fogyasztviszont ha 4e fölé forgatom és sűrű visszaváltásokkal ott tartom akkor meglepő vehemenciával rángatja a bódét. Szerintem élvezetesen autózható átlag feletti menetteljesítményei vannak, a "tömeget" bőven ki lehet kerülni és a "nagyhalak" tükréből sem fogunk csak úgy eltűnni.
Fogyasztással nagyon meg vagyok elégedve keveset megyek városban, javarészt országút, autópálya, sok nyugodt szakasz tempomattal na de ha jönnek a kanyarok vagy/és rámtalál valami tuningarc és kicsit játszunk akkor odalépek neki keményen. Ebben a stílusban 7L-en belül eljárok néha több nagyobb hajsza, "hegyiverseny" után azért felmegy 7,5-ig de utána egy nyugodt hazaút mindig "leátlagolja".
Kipufogóhang megfelelő hallani, hogy ott van, nem villanyautóban ülünk mégsem zavró.
Az E-gáz ha minden autóban ilyen lenne nem is szídnám soha. Ez a motor egy jól hallható szippantás után -ahogy a levegöbe "harap"- úgy pörög fel (pl. egy gázfröccsre üresben) hogy sok "bovdenes" szégyenkezve elbújhat mögötte. Az élénk gázreakciónak meg is van a hátránya mert alacson fokozatban a gázról lelépve ill. visszalépve képes egyet egyet rántani de hát ez van én megbocsátom neki.

Összegzés:
Amit én vártam az autótól azt megkaptam, pontokon túl is teljesíti, nem egy 100% tökéletes szerkezet de számomra ez áll hozzá a legközelebb ebben a kategóriában. És mivel nagyon szeretem a kis apróságok felett simán szemthúnyok! Hatalmas belső+csomagtér, váltót+motort szó nem érheti, futómű hátul jobb lett volna ha független de végülis ok, anyagminőség, összeszerelés lehetne jobb de így sem panaszkodom rá különösebben.
Ajánlanám-e ismerősömnek barátomnak? Igen, a modellfrissítés után meg főleg.
(Csak ne vegyetek sokat nehogy tömegautó legyen, mert akkor már nem lehet majd villogni, integetni a másik Civ-nek úgy mint most.)

ptr-555@freemail.hu

- -CD lejátszó erős mechanikus zajt adott, mintha beleért volna valamibe a lemez, ennek ellenére tökéletesen működött. Mielőtt meghalt volna teljesen gar.ban kicserélték. Cseh gyártmányú Panasonic fejegség valószínű egyedi eset nem a Honda tehet róla
- -Kuplung pedál visszatoló rugó egyik végén ahol be van akasztva egy műanyag perselyben ül. Ez a kis persely megrpedt, kiugrott a helyéről. Most kicsit nyekereg emiatt a pedál de filléres darab, a héten kicserélik.
- -Műszerfal+szellőző rostélyok hőmérséklet függvényében úthibákon képesek meg meg nyekkeni, kicsit zörögni de javarészt csendben vannak

Honda - Kanizsa

Honda - Zalaegerszeg