140 hófehér vadló a távolkeletről
Ez a 3. civicem, sorrendben, motorméret 1.4, 1.6, 1.8, gyártási év 2000, 2005, 2008, gyártási hely Japán, Töröko., Töröko. Az első kettő kiváló autó volt, az 1.6-os jobban ment de minden egyébben az 1.4-est jobban szerettem. Pláne formára, az nagyon bejött. Ezt csak azért írtam le, mert igazából ezzel a két autóval tudom összehasonlítani az 1.8-ast.
Az autó a karakterisztikájában engem az 1.4-esre emlékeztet, abban éreztem ezt a sportos filinget, persze az 1.8-as lényegesen jobban megy, de ugyanaz az érzés vezetés közben ahogy ülök, ahogy elérem a váltót, ahogy előttem van a kormány, illetve a motor is arra emlékeztet, ahogy kipörög a pirosig.
Először sorolnám az előnyöket. Csendes, minden olyan simán működik benne, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga, nagyon finoman lehet vele közlekedni, de ha kell indul, mint egy megbokrosodott versenyparipa. Ami meglepett, hogy nincsenek benne műanyag zörejek, csendesen veszi a futómű a durvább akadályokat is. A belsőben a kényelem sokat fejlődött az előzőekhez képest. Nagyon jól vannak méretezve a levegő befújások, a fűtés és a hűtés. A légzsákoknak se szeri, se száma. A napfénytetőt külön kiemelem, az minden autóba kellene. A fogyasztása több, mint az előzőeknek. Kb 0,7 literrel több, mint az 1.6-osnak, de ez így is ritkán megy 8 l fölé. Ezt betudom a nagyobb súlynak (+~100 kg) és a +30 lóerőnek, ami, mint mindenki tudja nem tejszínhabból van, hanem benzinből. Az autó nagyon csendes és a motorja sem morog, így aztán könnyű hozzászokni a vehemensebb gyorsításokhoz. Amikor az ember elkezdi neki nyomni a gázt, a kocsi csak visszakérdez „Na mi van csak ennyi telik tőled, ez nekem még semmi!” Olyan ez, mint amikor egy szép nő folyton kacérkodik és bűnbe csábítja a lenyugodott, megállapodott, törvénytisztelő férfiakat a gyorshajtás bűnébe. A hat fokozatú váltóval lényegesen jobban és gazdaságosabban kihasználható a motor teljesítménye.
Elég a fetesizálásból, most jöhetnek a hibák. Félelmetes, hogy a kocsi egy idő után bezárja magát. Ha egyszer bennehagyom a kulcsot, nézhetek. Kár, hogy záráskor nem húzza fel az ablakait, az előző kettő ezt megtette, igaz, hogy nem gyári felszereltségben. A 6. sebességet nehezem szokom meg, időnként megkeveredek, amikor előzésnél vissza kell váltani és ezt a jól megszokott rutinnal próbálom tenni. Ez utóbbi inkább az én hibám, mint a kocsié. A belsőben nagyon hülyén néz ki a műszerfal. Iszonyatosan erőltetett a formavilág. Az egész olyan távolkeletiesen esetlen. A digitális sebességmérő a fordulatszámmérőtől elszakítva a formatervezői sarlatánság magasiskolája. A külsővel se vagyok kibékülve. Oldalról nézve egy lendületes, sportautót látok, azonban szemből olyan, mint egy valamikor jól kinéző autó viaszszobra, ami éppen olvadozik a melegben. A hátsó lámpák pedig borzalmasak. Megcsinálták az amerikai változatot normális lámpákkal és, hogy ne ugyan olyan legyen, az európait elkezdték buggyantgatni.
Ha egyszer az európai designereket és a japán mérnököket egy cégbe fogná valaki, akkor letarolhatná az autó piacot.
A kocsi műszakilag hibátlan.
2009.03.02. A kocsiban 12.000 km van, még mindig hibátlan. Ez utóbbin nem lepődök meg, mivel ezt a korábbi autóimnál már megszoktam a Hondától. Imádom vezetni. Októberben egy hétre elutaztam külföldre kocsi nélkül. Szégyenlem bevallani, de szinte elvonási tüneteim voltak, alig vártam, hogy újra vezethessem. Az olvadozó viasz formájával és az otromba hátsó lámpáival továbbra se békültem, ki, valószínűleg soha nem is fogok, de annyira jó kocsi, hogy ezt megbocsátom neki.
2009.07.08. Elolvastam a kategóriáról szóló vélemények nagy részét és döbbenten tapasztalom, hogy a 3 és 5 ajtós angol szerelésű civic-ekkel ismét mennyi idegesítő kis probléma van. Az én kocsim most elérkezett a 20 000 km-hez és lehet, hogy sokan nem hiszik, de semmi probléma nincs vele. Semmi nem zörög és semmi sem romlott el. Ugyanolyan minden, mint amikor 7 km-el kihoztam az üzletből. Kivéve a fogyasztás, az kb 0,7 l-t javult. Így most a nagyrészt városi használattal 7,3 –ra jön ki az átlag. Ez nem az, amit a computer mutat (az nálam 0,6 l/100 km-el szebb értéket mutat, így azt utálom és soha nem is használom), hanem amit én számolok a tankolt mennyiség / megtett km alapján. A 2000 km-es nyaralás alatt, aminek a 2/3-a autópályán 140-el, klímával, 4 személlyel, tele csomagtartóval, Alpokban volt, evett 6,8 l-t 100-enként átlagosan. Fogyasztásban most kb ott tart, mint az 1,6-os civic. A reklámszlogen igaz „Úgy megy, mint egy 2 l-es és úgy fogyaszt, mint egy 1,6-os”. Olajfogyasztás egyáltalán nincs. A korábbi civic-em, az 1,6-os 4 ajtós is török összeszerelés volt és az is teljesen hibátlan. Habár annál a generációnál is a 3 és 5 ajtós angol szerelésűekkel volt jónéhány idegesítő apróság (a szerelőktől ezt hallottam). Egy szó, mint száz, továbbra is a legnagyobb megelégedéssel vezetem. Belül keleti kényelem, de ha akarom, megy mint a rakéta. Az életben ritkán találkozik az ember tökéletes dolgokkal. Azt hiszem, hogy ez a török Honda ezek közé tartozik. Ha az emberek tudnák, hogy ez milyen jó kocsi, csak ilyet vennének, de a Honda keveset költ reklámra. A jó bornak nem kell cégér. A formájával kezdek megbarátkozni, bár még nem tölt el rajongással.
- A kocsi műszakilag hibátlan a kezdetektől.
Honda Éles (még nem voltam náluk, de ide fogom vinni)
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 2008 |
Megbízhatóság | (10) | Vezetett km | 20000 |