Autók » Honda » Civic (2001-2005)

Civic 1.6 ivtec

Feszes-nyers varázslat

Igyekszem minél objektívebben bemutatni az autót:

1. ez az első saját autóm
2. ebből az következik, hogy nem volt HONDÁM előtte, így nem vagyok/leszek elfogult sem a márkával sem a típussal kapcsolatban.
3. mivel nincs viszonyítási alapom hosszabb távon (5000km megtétel felett- ezek is családban lévő gépkocsik) így az előnyöket, hátrányokat az olvasóra bíznám, az ők addigi megszerzetttapasztalataikat állíthatják majd szembe az autóval kapcsolatban.

Tehát az autót 122e km-el vásároltam, 2. tulajdonostól. Az első tulaj, a kecskeméti Honda szalonban vette.

A külsejéről:

A civicem a face lift előtti verzió, elől nincs projektoros fényszóró (szerintem ez szebb mint az újon). A hátssó lámpa színében más, itt viszont a face liftes a szebb.
További eltérés, hogy a visszapillantó tükörben nincs index.
Spojlerezés sem ugyanaz, ködlámpa elől nincs, ettől talán még sportosabb megjelenésű az autó.

Ami hátrámny: a felni 4x100 as 15 colos, szemben a face lift 16 colljával, azonban maga a küllőzés sokkalta szebb.

Belső:
szürke üléshuzatok, szürke hímzett szőnyeg, ezeket kb. 130e km-nél cseréltem, ugyanis a vezető oldalon a sarkam és a szőnyeg találkozásánál már kilyukadt. (komplett 3 új szőnyeg 7e HUF volt)
A gombok nem kopnak, egyedül a belső kilincseken kezd megjelenni a fekete szín a szürke alatt.
A 3 küllős gyári sportkormányt újra bőröztettem 20e HUF volt, nem ajánlom senkinek 10e km után már kopottas

Váltó: amennyire ilyesztő volt elsőre, annyira hihetetlenül kényelmes, gyors és pontos.(már kényelmetlen érzés akármilyen másik autóba átülni és lent a földön keresgélni, mintha az ember a zsebéből kiesett apróért nyúlkálna)
Ülések: nagyon kényelmesek, nem töri az embert sehol, (194cm vagyok) igaz mögöttem már nem nagyon fér el senki.

Hátsó üléseket lehajtva, hatalmas a csomagtartó.
Lehajtás nélkül kényelmesen elfér 2db nagyobb méretű gurulós bőrőnd plusz 2db sporttáska. (egymáson)

Belső tartam egyetlen negatívuma a két ülés közötti tartó rekesz, mely fékezésnél- gázadásnál előre hátra csúszkált, ezt egy mágnes beszerelésével oldottam meg.

Műszaki rész:

Olajat egyáltalán nem eszik az autó.
Szilenteket kicseréltem, az autón minden kopogás elmúlt, teljesen csendes, 120 fölött hangos a menetszél.
Semmilyen ropogás nyiszergés nem tapasztalható.
A motor hangja varázslatos, főleg 3500-as fordolattól.
Fékek: véleményem szerint nagyon jól fognak, eddig mindig megtudtam állni és bőven maradt hely minden hol.
Futómű nagyon nyers és feszes, nyílván ez adja a sportossságot, aki kényelemre utazik annak nem ajánlom.
Kopó alkatrészeken kívül semmit nem kellett cserélnem. A kicserélt alkatrészek egyáltalán nem voltak drágák. (bármilyen vw konszernhez képest jóval olcsóbb)

Az autót előszeretettel hajtom, a használat 30%-ában nincs a fordulat 4000 alatt, amit véleményem szerint igényel a kocsi. Ennek megfelelően, 10-11 l közötti a fogyasztása.
Városban pörgetés nélkül nyugdíjas tempóban 8 liter.
Városon kívül (nem autópálya) 90-100 tempónál 7,2-7,5 előzések számának függvénye.
Autópálya 130-as tempó: 9liter. A fogyasztások tele tankolással mértek, ugyanazon kúton ugyanazon pisztolynál, így az adatok elég pontosak.

Teljesítményről: szerintem elég a 110 le, kényelmesen lehet előzni, gyönyörű a hangja, ha az ember 90 nél visszakapcsol 3-ba nincsellenfél.
Ugyanilyen liter méretű bármilyen szívó motor nem rúg labdába, sőt még a 2 literes dízeles mondeo - passat méretű kocsik sem, ha tudod autózni a fordulatot.

Nagyon nagyon hiányzik viszont a 6. fokozat. A kényelmes utazó sebesség szerintem a 120.

Összeségében: fürge, nyers sportos autó, elfogadható fogyasztással, alacsony fentartási költséggel, magas vezetési élménnyel, örök divatú megjelenéssel. Fiataloknak ajánlanám elsősorban, főleg fiúknak. Lányoknak azért nem, (tisztelet a kivételeknek) mert nem tudják kiautózni a teljesítményt, illetve tényleg sportos a futómű. Ha mégis ezt a típúst választják, akkor nekik az 1.4 is elég lehet.

- szilentek, fékbetét, féktárcsa, szűrő,

ismerős

Fenntartási költség (10) Évjárat 2003
Teljesítmény (7) Km vásárláskor 122000
Előző autója? Következő autója? nincs tervben
Verdikt (8.7/10)

Honda Civic 2001 (2001 - 2005)