Autók » Honda » Civic (1995-2001)

Civic 1,4 IS 3 ajtós 6. gen

Autó fiataloknak. Pörgesd!

Életem els? saját tulajdonú autója volt, ezért elfogult vagyok. Imádom a formáját még mindig. Sportos, alacsony építés?, szép.

A legjobb a futóm?ve. Nem kényelmetlen, de mégis feszes, sportos, ilyen kellene (nekem) minden autóba.

A beltér igénytelen kinézet?, minimal art, de nagyon kézre áll minden. Az ajtón azért elférne több szövet, hogy ne a plasztikhoz dörgöl?zzön az ember karja. A váltókar els?re talán picit hosszúnak t?nik, de eszméletlen jól m?ködik, így tökéletes.

A fék szerintem picit gyenge, a tompított meg botrányosan szarul világított (legalábbis az enyémen).

A helykínálat normális, de a csomagtartó abnormálisan kicsi az autó hosszához képest (persze erre lehet mondani, hogy aki pakolni akar, vegyen 4 ajtósat, ne 3 ajtóst, de ha egyszer az tetszik?) - cserébe a lábtér hátul meglep?en nagy. Idegesít?, hogy ha hátulra beszáll valaki, akkor az els? ülések teljesen elfelejtik a pozíciójukat - könnyítés, hogy gyorsan vissza lehet állítani (a hátlap döntése nem teker?s, hanem karos).

Nagyon szerettem az autót, bár kicsit gyengének találtam a motort (90 lovas verzió). El is vittem mindenféle szervízbe, hogy baja van, de aztán teljesítménymérésen kiderült, hogy bennem van a hiba. Er?sebb autóra van szükségem :)
4000 alatt nagyon nem megy, viszont lelkifurdalás nélkül lehet pörgetni, mert szinte élvezi a motor a magasabb tartományokat, könyörög, hogy pörgessék. Ilyenkor azért tisztességesen megy is, de a nyomaték elég kevés. Persze a legtöbb 1,4-esnél jobban megy, de a Hondától el is várja az ember (szvsz a Rover 1,4-ese jobban megy, de annak meg az élettartama rosszabb). Azért az sem véletlen, hogy akkoriban (´99) nem is volt gyengébb Civic a kínálatban; aki hajtani akar, vegyen nagyobbat. Érzékeny a jó olajra, amib?l nekem nem is kellett utántölteni 15 ezer km alatt az olajcseréig. Ez egy jó motor, tartós is, csak "hondásan" kell hajtani, hogy menjen. Na ilyenkor eszik is. Tartós 160-nál nekem 9 felett evett, városban se tudtam 8 alá vinni. Egyszer 6 literes fogyasztás jött ki, amikor csak országúton mentem vele, spórolosan. Nem volt élvezetes, úgyhogy azután nem spóroltam többet.

Bár nem VTEC motoros autó volt, de mégis valahogy érezni lehetett a magas m?szaki színvonalat, sportosságot, szóval a Honda-érzést. Valószín?leg ezért szerettem, meg a sportos formája miatt. Ideális autó fiataloknak. Sajnos az enyémnél újabb, 7. generációs buszformájú Civic semmilyen tekintetben nem közelíti meg (forma, technika, min?ség) ezt a szériát.

Összességében egy nagyon jó autó, amelynek van néhány negatív tulajdonsága (gyenge lámpa, a fék lehetne harapósabb, elég kicsi csomagtartó, viszonylag igénytelen beltér), de a rengeteg pozitív tulajdonság b?ven ellensúlyozza ezeket.

- Zárszerkezet a bal els? ajtóban egyszer széthullott. ~1000Ft
- Klímagázt kellett tölteni. ~10000Ft
- Olajtúltöltés miatt megjelent egy kis olajfolyás.

Vilko Csepel (Simon Tibi)
Becsületes, érti az autót, nem csak egy betanított robot és baráti árakon dolgozik. Emiatt nagyon nagy a pörgés náluk, kicsit kaotikus

Fenntartási költség (9) Évjárat 1999
Megbízhatóság (10) Vezetett km 20000
Előző autója? Következő autója? Focus
Verdikt (8.3/10)

Honda Civic 1995 (1996 - 2001)