Autók » Honda » Civic (1991-1997)

Civic 1.6 EX Coupe

Vérbeli Japán rizsrakéta

Az autót hónapra pontosan egy éve vettem!
Őszintén megmondva nem voltam Honda fanatikus,bár számomra nem is tűnt fel hogy az előző két masinám is Honda volt, csak az kétkerekű ! Tehát immáron 4 éve vagyok Honda tulajdonos ,így elég jól megismerhettem őket és büszkén mondhatom hogy csakis ajánlani tudom!Igaz a legelső Hondám ugyebár egy 2-ütemű 125ccm-s motor volt,ami mint tudjuk elég sok javításra szorul!A Társaságomban mindenkinek különöző márkájú motorja volt és büszkén jelenthetem hogy messzemenően az enyém romlott a legkevesebbet :P
De a 4 üteműeknél ez már teljesen más tészta , és főleg az autóknál!
Én egész végig valami "nagy márkájú" autókat nézegettem magamnak mielőtt kivalasztottam volna az igazit!
Sajnos a pénztárcám határait is figyelembe véve a 90-től a 00-s évekik nézegethettem az autókat , és nem voltam boldog a kínálatok szempontjából , mert egy 19 éves gyerek Legényes és jobbik esetben Sportos autót szeretett volna magának 3 -4000 EUR -ig !
És milyenek a 90-es évek beli autók amik nagymárkájúak úgymondd! BMW , MERCEDES ...... Jók,jók , de mégis nem,nem !
Egyszerűen a divatok,amik kimennek abból egyszer,így tudnám jellemezni az én szemszögemből! és persze nemutolsósorban azok közül is csak egy "fapadosat" engedhettem volna meg magamnak , vagy egy 4000 köbös fullextrásat ami fogyaszt 100-at 100-on !
És akkor jött az hogy lemondunk a nagy álmokról!
de jöttek helyette az eddiginél nagyobb álomok, amiket eddig a pöcs tudja hol voltak! - HONDA !
- Hasznaltauto.hu
-keresés:Honda
-évjárat: 92-00
-kivitel: Coupe
_KERESÉS_
Volt kínálat rengeteg, szem szájnak ingere nevetségesen jó árakon! Közülük felis tűnt egy kiváló állaptú ´95-ös Civic Coupe Automata! 3500 Eur volt az ára ,ami kicsit borsos is volt a többihez képest!csak azért katintottam rá a hirdetésre ,mert Angrel Eyes lámpa volt benne és egy gyünyörű alufelni!
Mint később kiderült csak a lampa volt benne az Extra (optikailag,ami anno egy fiatal fasznak naná hogy nem volt elég) ,még a felnik is dísztárcsák voltak mint később az kiderült! Jót nevettem magamban amikor szembesültem mindezzel! És tovább böngésztem az olcsóbb és sokkal jobb kinézetű (optikailag megcsinált) autók között!
Fel voltam hevülve hogy nekem autó kell!
De mégsem ugrottam bele az első kiszemelt autóba , ez csak annak volt köszönhető hogy fatherom nem támogatta az ötletet,így én nem tehettem sokat!És mint utólag kiderült ez egy jó döntés volt!
És idővel elegem is lett a sok igénytelen sufni-tuning fajtákból!Ekkor énis rájöttem,hogy nem kell tuningos auto,inkább veszek egy gyári állaputút ,és igény szerint megcsinálom!
De akkor a gyári adottságai legyenek nagyon jók (extrások a maga idejében)
NO akkor fáj a faszom nézzük a "gyáriasabb" ,elit fajtákat!
És komolyabban is megnéztem azt az egyet,amin múlkor átsiklottam!
Mint mondtam kiváló állapotú volt ,elektomos bisz-basz minden, tempomat gyönyörű állapotban,a klíma szempontjából volt csak híjas és az ára ennek köszönhetően volt jóval olcsóbb is mint amit megérne valójában! És persze nem utolsó sorban az 1,6-os 95kw-os motor benne!
Hát csak a telefonálás után jöttem rá hogy nincs is alufelnije,de annyira jól nézett ki.....
Mikor felhívtuk mondtuk mi az szitu ,és hogy 300km-re vagyunk Pesttől,erre azt mondta az alak hogy menjünk el és hogyha nem fog tetszeni akkor kifizeti az útikölcségeket!
Hát amikor megláttam...... gyönyörű forma, még a mai napig megjegyzik hogy én egy vadonatúj autót vettem,abszolút nem láccik rajta hogy 90-es évek széria !
Szerintem baszkón kívül az egyik legszebb vonalvezetésű Civic fajta!
Ezután jöt a gülü-szemű széria és nállam ott beis fejeződtek a Sportosabb Civicek!
Nem azok a tipikus “rizsrakéták” mint anno 90-es évektől az ezredfordulóig! Már az újaknál az allasszer működtetésekor rájövünk,hogy ez egy modern kis akármicsoda! Meg mi a sportos bennük könyörgöm??
Most eltudjátok képzelni hogy az új Civiccel repesztenek majd a 5Fast 5 Furious-ban ? :D
Mert az első felvonásban még anno a 92-95 széria a főszereplők közé tartozott , a világ talán legjobb autós filmjében!
Tehát aki kirívóan , Coupe-hoz képest tágasan , és jó teljesítmennyel szeretne faktorkodni ,annak ezt mindenképpen ajánlani tudom!
Az automata ellenére az 1,6-os motor 7200Fordulatig húz rendesen!
Talán azt mondanám hogy mivel egy 1,6-os VTEC 95kw-os rizsrakéta valahol le kell hogy adja ez a teljesítményt ,ami úgy történik hogy a mechanikus szelepvezérlés nemsokkal 4000fordulat alatt bekapcsolódik ,és 7,2-ig megsem áll! Gyalázza a BMW-s kategóriámbelieket mint a szart,saját bőrömön tapasztaltam! És nem szégyenkeznék kiállni egy 320-assal szemben sem az én autómatámmal!
És kívánja a nagy teljesítményt ,sajnos csak a péztárcám nem :D (fogyasztásra kitérve autópálya ,szabályosan 100km-en 5,5L , átlagban 8 -8,5 L ,és ha városban gyalázod akkor a 12-is beveri!)
Mert egy sima szívó motrot,aminek Honda a neve LEHETETLEN legyilkolni!
Anyuci kisfiának való pöcsöknek nem ajánlom ,mert beltéri hangja az van, főleg 4000 felett!
Ezért 180nál vagy afelett nenagyon akarj beszélgetni a körulöttedlevőkkel!
A kemény ülések ellenére elég jól ellehet vele utazni,de a tengerig pihenő nélkül nem élenéd túl! :D
Kifejezetten kemény,Sportos a futóműve,de ezen korrigáltam egy csöppet, NO nem jobb értelembe ,100mm-t eresztettem rajta lefelé és egy 16” – os alufelnivel /40 –es gumival ajandékoztam meg ,ami 215 széles! Az auto most szinte a seggedet dörzsoli pár cm-el az aszfalt felett, hepehupás úton lassan kell vele menni, de mindezt visszahozza a gyönyörű imidzs és a gyorsulás-kanyar-fékezés !
Kanyarba szinte nemis kell semmit csinálnom annyira szót fogad! Optikailag egy Lexus lámpát is dobtam rá mer a gyári sárga eléggé sufni módon le volt festve feketére! Továbbá kiküszöböltem egyes helyken kisebb sérüléseit (a legjobb festőnél természetesen)! A Tűzpiros autóhoz a fébetéteket citomsárgára festettem, Továbbá megejtek majd egy ablaksötétítést és készen áll egy igényensek mondható szép autó!
Útközben levadásztam egy klímát is amit utólag szerelünk majd bele,mivel vannak olyan tuning őrültek hogy 2-3 lóerő kedvéért megválnak a világ egyik legjobb találmányától a klímától nem is túl drágáéert,már 50ezer-ért talahatsz bele!
Nem vagyok motortuning párti de egy gyári betétes Sportlégszűrővel javítottam a fordulatszámfefutásán (-15.000) -> csak igényeseknek ajánlhatom,mert a légszűrő a motor lelke,és mivel a Sport ritkább, lukas , és rendszeres takarításra szorul!
Valamint belementem egy Chiptungba is,ami „Garantáltan” nem árt a motornak!
Megis sínylette szegény,de erről majd a Hibáknál !
De ez egy igazság amit most mondani fogok!
Hogyha 6mp alatt akarsz gyorsulni 100-ra ,és 250-el hasítani ,akkor vegyél egy Lacer Evot vagy…..
De ami gyári azt ne bántsd (Chip,Turbó,faszom....) mert nem voltak hülyék azok a ferdeszműek akik mindezt megcsinálták!
Egyedül a légszűrőt nemtartom hülyeségnek, No abból sem amit legtöbbször láttok ,kiálló henger alakú fasz.... hanem mindegyik típusnál külön-külön a gyári betét helyett , óvakodva a piszkoktól megfelelő szprejjel befújva -> csak igényeseknek!
Ez a gyári Honda ígyis úgy megy mint a vaddisznó ,pörög mint az állat,nagyszerű teljesítményt nyújt!

Vegyétek ha tehetitek, mert ilyen autót az életben soha többet nem fognak csinálni!

- -a két hátsó kerék szorult (fékek) -> a betéteket ki kellett cserélni (nem volt nagy költség)
- -chiptuningoltam -> a lengőcsapágy megadta magát (hálistennek nem lett komolyabb), de ezt a SAJÁT HIBÁMNAK köszönhettem ! és hálistnnek ez sem tartozott a drágább alkatrészek közé , és a javítási idő is fél napba belefért ;-)

Egy SAJÁT jó , megbízható szerelő nem hasonlitható semmilyen más nagy szervízekhez! Sajnos tapasztaltam az autó vásárlásakor hogy előtte milyen barbár módon intézték el a hibákat!Tehát ha van egy jól ismert precíz szorgalmas szerlőd akkor az életben ne fordulj máshová ,csak ha azt mondja Kaput :D

Az Elektronikámat saját arra specializálódott mesterre bízom,aki nem barmol ,ami az elektronika esetében nagyon fontos és hogy fejből vágja hogy mi a szitu amikor felnyitja a motorházat és szembesül az esetleges hibával!

Fenntartási költség (9) Évjárat 1995
Előző autója? Következő autója? Honda Integra Type-R