Szittyó, a szívós városi gyerek
Szeptemberben vettük kedvesemmel. Nem volt konkrét autó tehát nézelődni akartunk. Két autó volt a fejemben, Ford Focus és Honda Jazz. Tehát elmentünk egy Honda kereskedésbe ahol feltettem a kérdést, hogy CVT váltós Jazz van-e? a 2-3 hónapos válasz lelombozott nagyon. Jó kereskedő megkérdezte, hogy a City nem érdekel-e minket? Mivel a Jazz alapjaira épül és van benne CVT is. Megfordultam és megláttam. Szép-szép.. nézzük meg.. csomagtartó kinyitásakor ért az első döbbenet. Iszonyatosan nagy! Kiváncsiságom fokozódott és beültem.. megnéztem.. kérdeztem.. ott töltöttünk kettesben a szép fekete (érdekes kékes színe van napfényben) City-vel legalább 2 órát és közben kedvesemmel tanakodtunk. Édesapám közben már el is döntötte, hogy ez kell nekem, tehát ő az accordal szemezett inkább.. Azután amikor gyújtást adtam rá és felvillant az addig teljesen sötét és láthatatlan műszerfal minden kétségem eloszlott és melette döntöttünk!
Jól tettük. nem bántam meg! az automata CVT (fokozatmentes) váltó egy álom a budapesti csúcsforgalomban. Nem egy versenygép de azért vicces amikor a melettem gyorsuló autók egy-egy váltás alkalmával mindig egyre hátrébb csúsznak miközben én egyenletesen gyorsulok. Okos a váltó, ha teheti akkor 1500-as fordulaton járatja a motort. Csak akkor van egy kisebb gondolkozás amikor hirtelen rálépek a gázra. Mivel ilyenkor elöbb fel kell pörgetnie a motort akár 5500-as fordulatra érezni egy pillanatnyi gondolkozást mielött megindulna az autó. De megszokható a dolog. Mivel van motorom is ezért kelett az automata váltó. Egy autó sem tudja visszaadni a motoron érzett lendületet és sebességet (mármint megfizethető autó). Tehát ha vezetési élmény kell akkor motorozok. Ha közlekedni akarok akkor City.
A fogyasztás nekem rendre 7-8 liter között jön ki. Igaz a dugók rontanak ezen és én sem tojásokon lépkedve kezelem a gázt.
A gyári cd és hangfal szett meglepően jól szól ahoz képest, hogy gyári "olcsó" szett. Vannak mélyek, magasak és még csak nem is zizeg az ajtóba építve.
rendesen össze van rakva. semmi sallang, semmi pontatlanság.
Egyetlen negatívum ami előjött:
a japánok kicsik és rövid lábuak. az én 175cm-el képtelen vagyok olyan üléspozicíót találni amiben a lábfejem kényelmesen állna a pedálokon. egyszerűen olyan szinten hátra kell feszítenem, hogy egy óra alatt eléggé kényelmetlenné tud válni. Az első hónapban hoszabb utakon meg is kellet állni nyújtozkodni. Szokható a dolog, de akkor is... vannak hosszabb lábuak is nálam!!
alig egy hónapos korában (nem volt benne 2k km) hátulról beletenyerelt egy kis colt. rendesen megdöngette a hátsóját és a kötelező megítélt egy hátsó lökhárítót. Furcsa, hogy a törökök nem szállítanak gyárilag fényezett elemeket.. ezért itthon kellet fényezni. Szervíz jó volt, mivel hagyta, hogy amíg az ügyintézés és szállítás tart használhassam az autót és röpke 3 nap alatt meg is csináltak rajta mindent. mivel sajnos egyengetni kellet a hátfalat, nem lett hajszál pontos az illesztés. dühítő amikor vadonat új, féltve örzött autót összetörnek. ráadásul nem is mi voltunk a hibásak! barátnőm megállt, a mögötte jövő meg elfelejtett fékezni.
- mivel alig 1 hónaposan belemásztak hátulról, egy hátsó lökhárító cserén és hátfal egyengetésen kívül még semmi
Honda Éles
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 2006 |