Nagyautós kisautó
Az autó új, nincs még benne több 10 ezer kilométer, amelynek alapján hiteles(ebb)nek látszó véleményt lehetne alkotni. Viszont nagyon szívesen megosztom eddigi tapasztalataimat, amelyeket reményeim szerint folyamatosan frissíteni is fogok.
1. Várakozás az autóra. Egyes kereskedésekben mindjárt azzal indítanak, hogy 2-3 hónapot kell várni. Akinek nincs ennyi ideje, hívja fel az ország Honda kereskedéseit, szinte mindig lehet találni raktárkészleten lévő autót. Ha utazni is kell érte 2-300 km-t, akkor is megéri.
2. Alku, ajándékok. Nem könnyű Hondára alkudni, de finoman azért lehet. Nekem a riasztót adták ajándékba.
3. Bejáratás. Az előző autómat sem kíméltem túlzottan az első időszakban, ennek meg is lett a következménye, rendkívül jól gyorsult...-:) Őt sem pihentettem túlságosan, de 3500 fölött nem forgattam az első 500 km-en. Aztán úgy 600-nál elvittem autópályára.
4. Menettapasztalatok. Az első autópályás úton 170-ig hajtottam, de még bírta volna bőven. A 140-es utazó tempót lazán tartotta. Az erősebb oldalszélre érzékeny, de szerintem a magassága és a kormány érzékenysége miatt ez természetes. Meg kell szokni!!! A nyomaték csúcsa 3-4.-ben hozható ki az autóból, de 5.-ben is képes értékelhetően gyorsulni. Előzéshez nagyon ritkán kell visszakapcsolni. Leginkább a 90-110 km/h közötti tartományban dinamikus, ilyenkor a fogyasztása is kellemes, a motor kb. 3000 fordulattal, csendesen jár.
A menetzajok nem zavaróak, normál tempóban kifejezetten csendes, jól elszigeteli a kültér zajait. Autópálya tempónál is nyugodtan lehet beszélgetni, a zaj nem nyomja el.
A futómű jó, az úthibákat jól csillapítja, kanyarokban jól viselkedik, sem alul- sem túlkormányozottnak nem éreztem, jól bírja a körforgalmakat nagyobb tempónál is. A gyári 15"-os Bridgestone nyári gumik jók. Télre 14"-os Barum Polaris 2-ket raktam rá, acélfelnikkel.
A tárcsafékek jól teszik dolgukat, egyenletesen elosztva, nem hirtelen jelentkezik a fékhatás. Vészfékezéskor a négy tárcsafék hatékony, volt szerencsém kipróbálni.
A fogyasztása nagyon jó, autópályán sem ivott meg 7,5-nél többet, és eddig még a tankolások közötti átlag fogyasztása sem volt 7 liternél magasabb ( szinte csak Budapesten, csúcsidőben használva ). Legutóbbi fogyasztási érték 6,1 liter volt, vegyes használatban. Általában 500 km-enként tankolok, a fogyasztást mindig kiszámítom.
Figyelem! Addig kell benzinkutat keresni, ameddig nem sikerül azt megtalálni, ahol a számítógép által szolgáltatott átlagfogyasztási adat és a kézi számítás stimmel. Nekem sikerült, azóta csak annál a kútnál tankolok, és mindig stimmel!
5. Kényelem. Már sokadik beírást olvasom, hogy magasaknak nem kényelmes a vezetőülés, mert nem lehet eléggé hátratolni. Az eddigi csúcs egy huzamban egy 3 órás igazi pesti dugóban araszolgatás volt, mindez a sűrű kuplungozások és a kiszállás nélküli, javarészt 1-es és 2-es váltogatott kapcsolgatások közepette sem viselt meg annyira, mint az előző autómban. Nagyobb távolságon is vezettem már, ott még kevésbé volt gond. Meg kell találni a helyes tartást az ülésben ( én a 184 centimmel kényelmesen el tudok helyezkedni ).
Hátul nagy a hely, egy C4 volt vetélytársa vásárlás előtt, de hátul abban sem volt ekkora lábtér, mint a Cityben.
A kárpitok nagyon szépek, de kényesek. Gyakran kell takarítani. A műanyagok a szokásosak, a kormány bár nem bőr, nincs rossz tapintása. Az összeszerelésre egyelőre nincs panaszom, egyetlen kicsit bosszantó dolog a csomagtér kárpitjának lazasága, azt egy kicsit minőségibb módon is meg lehetett volna csinálni.
6. Csomagtér. A csomagtartó hatalmas, viszont a rakodónyílása kicsi. Ezen segít a hátsó ülések variálhatósága, amely nagyon praktikus. Csomagrögzítő hálóval megoldható a csomagok csúszásának akadályozása, érdemes belerakatni, mert a háló rögzítőhorgait más megfogására is lehet használni. A világítás megfelelő.
7. Audio. A gyári CD rendkívül jól szól, a mély hangokat nagyon jól közvetíti. A nagy sebességgel írott CD-ket viszont nem szereti. A rádió nem túlzottan érzékeny, az antennájának hosszát és dőlésszögét nem lehet állítani.
Közel 15.000 km után semmi zörgés az utastérben, megy szépen csendben.
A klíma a 42 fokban is elegendő teljesítményt nyújt, bár 3-4. fokozatban már kicsit zajos.
Mostanában prémium üzemanyagot tankolok, megéri mert kedvezőbb lett a fogyasztás.
A fékeket kénytelen voltam letesztelni, sikerült 100-ról megállni vele egy igen rizikós helyzetben.
Adalékul a hezitálóknak: az egyik pesti szalonban azt mondják, a török Hondák sokkal jobbak az angoloknál. Nem csak a legendás angol munkakedv miatt, hanem az alkatrészek miatt is. Az EU-ban készült autók alkatrészeinek megadott %-át az EU-ban kell készíteni. Viszont a Cityben sokkal több a japán alkatrész, mert ott nem kell helyben gyártatni előírt %-okat.
2007. december 20. Citym sorsa megpecsételődött, a kereskedésben egy Accord 2.4 Exe gépre becserélődött.
Jó kis kocsi volt!
- Eddig semmi.
- Egyszer egy kb. 2x3 cm-es kis műanyag idomot találtam a jobb első ülés alatt. Azóta sem tudom ki ő és honnan keveredett oda...
Honda Szallerbeck
Fenntartási költség | (10) | Évjárat | 2006 |