Kiskategóriás-óriás
Idei alvázszámú Citymet tavaly decemberben vettem át. Volt benne 200 kilóméter, mert a kereskedő (szervíz) volt olyan piszok, és a saját lábán vitte el egy áruházba kiállítani, hamis rendszámmal, lévén, hogy forgalomba helyezés előtt volt. Az új autó illuziója már szertefoszlott. Nem én vezetem elsőként.... Amikor kigurultam a kereskedésből majdnem kimentem a szélvédőn az első fékezéskor. Szokatlan volt a négy tárcsafék ereje. Van a családban egy Civic is, a közelébe sem ér ennek a fékerőnek.
A fogyasztása álomszerű. olvastam az értékeléseket, volt aki 8 alatt nem hozta ki...hát, vagy nagyon selejtet kapott ki, vagy nem tud vezetni az illető. Nálam 6 fölé nem megy az átlag. Klíma nélkül 5,2-5,5-el eljárok vegyes használatban. Legalább a fele város. Klímával 5,8-6. 6L fölött egyszer mértem, mikor MOL benzint kapott. 6,2 a mérő szerint. OMW Carrerra 95-öt szoktam tankolni bele, picit drágább, de bőven meghálálja. Heti 2-3 alkalommal tankolok, de sokat is megyek vele.
Az első ülés nem túl kényelmes, néhány óra alatt tényleg el lehet fáradni tőlük. A felhasznált anyagok és az összeszerelés minősége kategórián felüli. Egyszerűen más. Az ülés plüsshatású, szép, de kényes. A hátsó össze-vissza hajtogatható üléssort már többen véleményezték. A takarítást könnyebbé teszi, és egyszer elhoztam vele 2 db 3 ajtós szekrényt az áruházból. A "kisautó" méreteiről még annyit, hogy bár kiskategóriában versenyeztetik, hossza 5 cm-rel meghaladja az új Ford Focust.
Az 1,4-es motor ambivalens érzelmeket táplál bennem. Alapjáraton igazi Honda, nem hallani, nem érezni...mintha leállt volna. 3000 fölött azonban kellemetlenül hangos, kiabál a motor. Gyári adatok szerint 10 mp körüli gyorsulásra képes, szerintem messze van tőle, de soha nem mértem. Érdekes nyomatékváltozásokat produkál 75 és 110 km/h körül. Mintha nyitna a 2. torok a karburátorban.
A klímája erőtlen, nagy melegben folyamatosan járatni kell a maximumon, hogy elviselhetővé tegye a hőmérsékletet. A belső ezüstös felületek sérülékenyek, könnyen kopnak.
Rengeteg tárolóhely van benne, az egyik kesztyűtartót meghűthették volna. Kellemes és filléres megoldás lett volna. Ugyanígy az mp3 a cd-rádióba....vagy legalább egy USB port.
Kellemetlen a hátsó ablaktörlő hiánya. Azzal a felkiáltással, hogy szedánokra nem kell, mert a menetszél lefújja az esővizet. Persze...és induláskor? Ha az ember ki akar tolatni egy sötét udvaról? Az új divatú "egylámpás" rükvercek nem túl felhasználóbarátiak. De ez igaz az összes mai autóra, tisztelet a kivételnek.
Az első olajcsere 28 ezresembe került. Azt hittem rosszul hallok. Előtte egy Accentem volt, az első szervíz egy 5-ös volt.
Írtátok, hogy nincs assistance szolgáltatás. Lehet, hogy csak nem kértétek. 9 ezer forint 3 évre.
Összegezve szerintem a City jó választás, minden apró hiányossága ellenére. Kicsit többet vártam egy HONDÁtól, de összességében megfelelő, sőt kategóriájának csúcsa. Árban is, minőségben is. Családi kocsinak kiválló, hatlamas csomagtere, nagy utazósebessége, és gyüszünyi fogyasztása van, amit képes bármilyen körülmények között tartani. Egy komoly hiányossága még van, mégpedig a motorválaszték. Csak 1,4-es kiszerelésben kapható, 8 szelepes 8 gyertyás kettős gyújtású változatban. Simán elfért volna egy 1,6-os is benne. De az 1,4-es is megfelelően mozgatja az egyáltalán nem kis kasztnit.
- Még fiatal jószág, semmi sem romlott el rajta.
Honda Fedor Jászberény, Nagykátai út.
Először is megfuttatták előttem a kocsit, elmentek vele kétszázegynéhány kilométert hamis rendszámmal, mert nem volt forgalomba helyezve. Üzembehelyezés után megkötötték nekem - a megkérdezésem nélkül - életem legdrágább biztosítását. Évi 36 ezer volt előtte, fölment 80 valamennyire. Soha nem fizettem ilyen sokat, még kezdő koromban sem. Persze januártól élt a biztosítás, szóval egész évre ezt fizethetem.
Az autót este, sötétben, udvaron adták át. (Este 8 Karácsony előtt) Nem is lehetett rendesen látni. A motorház nem volt lemosva, vízfoltos volt. A biztonság kedvéért kértem egy festékmérőt, és körbemértem.
Átvételkor le akarták nyúlni a kötelező tartozékokat. a 100 ropis üzembehelyezésből erre már nem telt. "Nem kértünk bele?!" Dehogynem! Csak elfelejtetté volna, ha nem szólok. De egy garnitúra szőnyeget már a világért sem. Itt jegyezném meg, hogy egy Mitsubishi üzembe helyezése 74 ezer ft, és van benne szőnyeg is az árban!
Tettek bele -kötelezően- 50 ropiért egy rablásgátlót, ami semmit nem gátol, max idegesítően elhúzza az indítási procedúrát. Sehova sincs kötve(ülés), csak a gyújtásra, tulajdonképpen egy rádiófrekis immobilizer rablásgátlóként eladva. MABISZ minősítéssel! De, ha kiszednek a kocsiból, elhajthatnak vele, nem csinál semmit. Kurvára megérte.
Az első szervízdíj egy lelakott kocsi ára volt. Szerződés kötelezett, hogy oda vigyem, hát jól lehúztak. Hangsúlyzom, első, 5000 km-es szervíz volt. De azóta nem él a szerződés, leshetik, hogy én mégegyszer lemenjek oda.
A másik Hondámat Kispestre a Honda Éleshez (Maglódi út-Pesti út sarka) járatom, 2700 ft volt az olajcsere munkadíja.
Fenntartási költség | (7) | Évjárat | 2007 |
Előző autója? | Accent 1,3 LS | Következő autója? | Maradok a Hondánál.Szerintem Civic lesz,legalább 1,8-as |
Verdikt | (6.3/10) |