Autók » Fso, Fsm » 126p

650

Nagyapám konzervált kispókja

Nagyapám kispókja. 1981 Polski Fiat 650
Nagypapa három év várakozás után átvehette a Merkur telepen a Kispolszkit. A széles (?) gyári színskálából a narancssárgát választotta. A következ? útja a munkahelyére, az Ikarus gyár (azóta már régen megsz?nt) zuglói telepére vezetett, ahol a m?szakvégi fusimunkában egy komplett alváz és üregvédelmet kapott Misi bácsi és a westdeutsche Teroson jóvoltából, mellyel a buszalvázakat kezelték. Aztán következett a sonderausttattung gegen mehrpreis beszerelése: h?mér?, töltésjelz? ("akku?r"), illetve az egészséges autózás szocialista megoldása, a büdös kétütemekkel kapcsolatban: a leveg?ionizátor beszerelése, mely a 80-as évek nagy slágere volt, a számzáras kézifék mellett. Ez utóbbi máig m?ködik. Nagypapa egészen 1999-ig használta az autót, majd miután kicsit lekoccolta az els? sárvéd?ket, úgy gondolta, hogy ennyi id?sen és nyugdíjas BKV bérlet mellett már nem fogja használni.
Ekkor vettem át t?le a garázsban tartott, alig 60000 km-t futott autócskát. Úgy gondoltam, ez jó lesz bejárni dolgozni, az alkatrészellátás kevesebbe fog kerülni hozzá mint a Renaulthoz. Az elképzelés beigazolódott, a kisautó máig is jó partner, most már kezd youngtimer feelingje is lenni, ritka az olyan kispók, amelynek csillog a krómlökhárítója és a gyári fényezése (eltekintve az elöl lév? horpadástól).
Amit javítani kellett: dinamó forgórész csere, azóta benne van 20000 km- és tök jó, motorblokk hátsó szimmering: a gyári teljesen használhatatlan, egy speciális duplaél?, szuper h?álló versenyautó szimmering megoldotta ezt a problémát. Mire erre a rájöttem, addig négyszer szedtem ki a váltót, és raktam vissza, most már olyan rutinom van ebben, hogy 35 perc alatt leveszem egyedül. A motor tök jó: csak a vezérm?lánc és kerék csere volt eddig aktuális. A benzinjeladó a tankban hajlamos megdögleni: az érintkez? szép lassan elf?részeli a tekercs szálait. Könny? cserélni. A km bowden hibája szerintem egyedi: az eltelt közel negyedszázadnak köszönhet?en, a bowden burkolata múmiaszárazságúra változott, és ráfeszült a sodronyra. A gázbowden tök szar: egy szál drót. El?nye hogy házilag is bele lehet kendácsolni valami hasonlót. A lámpák szintén a kort nyögték: de az újak olcsók voltak. Gömbfej kormánym?beállítás csak házilag az igazi, ha valakinek jó a szeme, elegend?en be lehet l?ni a kerékgeometriát.. A féltengelycsillagokat gyorsan eszi: köszönhet?en a kiemelked? (?) utángyártott min?ségnek. Rohadás: hihetetlen de alig rohad, összehasonlítva az újabb szériákkal. Persze a kerékdobokat ajánlott évente egyszer átkenni alvázvéd?vel.
Ami jó a kispolszkiban: minden olcsó hozzá, ha van egy minimális m?szaki érzéked és rendszeresen karbantartod, akkor t?rhet?en megbízható társ. A karbantartást viszont komolyan kell venni: ajánlott beszerezni Klimecki-Zembowicz könyvét az autóról, és a benne leírtak szerint eljárni. Az autóban minden könnyen javítható. Szerethet?, csak nem szabad túl nagy igényeket támasztani felé. Arra készült, hogy kispénz? tulajdonosát elvigye A-ból B-be, és a két hely között nincs 20km -nél nagyobb távolság. Efölött ajánlott füldugót beszerezni, és az utazás után elmenni gyógytornára, az ülések kényelme nem igazán marasztaló. (Bár házilag meg lehet tömni ?ket de Recaro nem lesz bel?lük.)

- lásd szöveg

Fülöp Sanyi 1171 Pesti út

Fenntartási költség (10) Évjárat 1981
Megbízhatóság (4) Vezetett km 20000
Előző autója? Következő autója?
Verdikt (6.1/10)

Fso, Fsm 126p