Autók » Fso, Fsm » 125p

1600

Beteges Apó

A pontozást próbáltam ahhoz az időhöz igazítani amikor haszáltam (1997-től), illetve figyelembe veszem a gyártási idejét is, az akkori versenytársaihoz és nívóhoz képest értékelek, különben ha nem ezt tenném, majdnem minden egyest érdemelne.

Mivel már használtan vettem birtokba két részre kell bontani a sztorit.
1. szintrehozás, mert eléggé le volt használva, nem volt meg a megfelelő karbantartás (lásd hibalista, kivéve motorcsere)
2. az utánna történő kisebb-nagyobb szerelések. Voltak állandó betegségei konstrukciós vagy nem megfelelő szervizelés miatt, ezek az alábbiak:

- hűtővíz felforrás, sokszori hengerfej tömítés csere
- szelephézag állítgatás többször
- gyújtás állítgatás többször
- állandósult beázás esős időben. (csomagtartó pótkerék és kerékdob környékén, bal első ajtónál. sokszor szálltam ki vizes nadrággal :D)

Pozitívumok:
- tágas hely, jól pakolható "szögletes" csomagtartó
- nyomatékos motor (mikor a váltóvilla elgörbült 3 napig jártam vele úgy hogy csak 3-4-essel közlekedtem és simán lehetett egy kis csúsztatott kuplunggal indulni)
- hidegben is könnyen induló, hamar bemelegedő motor
- intenzív fűtés
- abban az időben extrák sokasága ( fűtőszálas h.szélvédő, ködlámpa elöl, időkapcsolós szakaszoló ablaktörlő, belső gázkar)
- kényelmes belső, jó kilátással (kocka jelleg)
- jó gumikkal stabil futómű (Michelin gumikkal)

- - gyújtáselosztó csere repedt fedél miatt
- - szelepállítás 2-3x is, mindig elállítódott a hézag
- - laprugótörés bal hátul
- - kormánymű globoidcsiga csere/felújítás? már nem emléxem teljesen tisztán
- - hengerfejtömítés csere vízfelforrás miatt. (szakadt ékszíj és döglött hőgomba miatt)
- - motorcsere (2 dugattyú szoknyája és a csapszeg környékén is repedt volt. gondolkodtam túlméretes dugókon + felfúráson, utólag kiderült jobb lett volna, az "új" motor is megpusztult később, az egyik dugattyúfej átégett)
- - futómű elemek cseréje (talpas, lengőkar miegymás?) + beállítása
- - karosszéria elemek cseréje és festése ( bal első hátsó doblemez, mindkét küszöb)
- - kipufogó rendszer teljes cseréje (hátsó és középső dob, leömlő csonk)
- - váltóvilla csere (elgörbülés miatt), nyelestengely csapágy csere
- - kisebb dolgok (kilóméteróra spirál, műszerfal majd´ összes izzója , hátsó ajtó zár...)

Mivel márkaszervibe nem vihettem, kisebb szerelőkhöz hordtam.
Nagy László, Debrecen. Amit lehetett jól megcsináltak rajta.
Posta Autó Kft. Futóműállítást jól elvégezték.

kisebb szerelőműhelyek. Általában lassan dolgoztak sok hibával. A hibát elhárították, a hiba okát csak nagy későn szüntették meg, így egy hiba többször is előjött.

Fenntartási költség (5) Évjárat 1984
Előző autója? FIAT Uno 55s Következő autója? FIAT Uno 55s