Autók » Ford » Transit, Tourneo (2000-2005)

Transit, Tourneo 1,8 Tdi

A második otthonom a TRANSIT CONNECT

Vezetési tulajdonságok:
Üresen a kanyarban óvatosan mert dobja a fenekét a kicsi.
A fékek rendben vannak és jól fognak. A gyorsulás nem szőnyegcsavarós de tud még kettesben csikkani üresen.
Pakolva pedig ha eléri a lendületet akkor biztosan tartja de az emelkedők és a föld ellenkező irányú forgása is képes lassításra bírni.
A vezető ülésben jó magasról lehet nézelődni viszont az "A" oszlop biztonságos méretei ki tudják takarni a gyalogost vagy akár még egy keresztbe haladó biciglis kisgyermeket is ezért jól be kell nézni.
Minden furgonnal kényelmetlen ha egy kereszteződésbe nem merőlegesen lehet behajtani mert jobbra nincs kilátás a puttonyból. Aki teheti az oldalsó tolóajtót üveggel rendelje.
KÉNYELEM:
Az autó alapjaiban kényelmes. Az álltalam napi szinten tesztelt kocsi rendelkezik klímával, bőrülésekel, gyári tolatóradarral ami muszály! 6 lemezes CD tárral ami jó lenne csak a gyár egy viszonylag kis teljesítményű papírhangszórót tett az ajtókárpitba pühögni.
A rendeléskor előnynek véltem a kihajtható rácsot de hibás döntés volt mert télen nagyon kevés a fűtés hatékonysága, nyáron pedig a klíma hűti feleslegesen a rakteret.
Az első fűtött szélvédőt aki teheti rendelje meg mert a jégkaparót egy életre elfelejtheti azonban számítson arra, hogy a szélvédő cseréje csillagászati összegre rúg majd egy esetleges csere során.
A műanyag alkatrészek azok rendesen össze vannak rakva de a kivitelezés és az anyag az olyan "Jól van fiam kettes alá. Leülhet!" típusú és gyakran mutatkoznak a maradandó alakváltozás jelei itt ott egy kis törés repedés formályában.
Az autóban nagyjából minden kézre esik és jó kis tároló helyek is vannak. A fej feletti rakodó polc kimondottan jó dolog de ésszel kell pakolni rá mert gyorsításkor hamar leugranak róla a dolgok.
(Az új Connectnél már igényesebb belsővel találkozunk)

Összegezve az elmondottakat: A meghibásodások és apró nyűgök ellenére imádom az autót és megvenném újra!
Biztos vagyok benne, hogy a mai autógyártásben ezek a problémák nem olyan nagyok és másik típussal is van ennyi gond.
Az autót szereti az egész család és a költözködésre fejüket adó kollégák és barátok is.
Kicsit talán az fáj, hogy a rengeteg extra ellenére is nagyot zuhant az ára amit az új model megérkezése még jobban a földbe tiport. 2003 óta gyakorlatilag 2,5 Milliót buktam rajta

- A szalonban az átvételkor a kereskedőelégedetten nyitotta fel a motorháztetőt, hogy a lovakat megmutassa az istálóban.
- A motorháztető felnyitásakor egy reccsenés hallatszott és a zsanér rudazata abban a pillanatban eltörte a szélvédő alatt található műanyag rostélyt. Ezen a kis konstrukciós hibán jót derültünk és kölcsönösen megeggyeztünk, hogy ez most garis csere lesz.
- Kissebb meghibásodás volt amikor a kátyus úton haladva a döccenőbe érve a fényszórómagasság állító potméter elforgott és a lámpa magasság önálló életet kezdett élni. Ezt a hibát a kapcsoló cseréje megoldotta ami szintén garis volt.
- Az első komolyabb meghibásodás a hátsó futómű gumibak csere volt amiből azóta még két garnitúra fogyott el 47000-ért az első szintén garis volt.
- Kissebb hibák vannak jelenleg is pl a hajtogatható anyósülést senkinek nem ajánlom mert kihasználni nem lehet csak ritkán de 10 hajtogatás után atomjaira hullik és a rajta történő utaztatás már felkerült a klasszikus kínzási módszerek listájára.
- A klíma rendszeresen ereszti el a hűtőközeget. 1 nyár 1 töltés de megvigasztaltak olcsóbb így mintha megkeresnék a hibát.
- Kissebb konstrukciós hiba még a ketté nyíló ajtók felső zárhorga ami nagyon jól működik de olyan magasságban van, hogy időnként acélosan simogatja meg a koponya boltozatot. Az újjaknál már tettek rá UV-sárga műanyagot ami nagyon hasznos csak kiesik a perifériális látókörből és ugyanúgy megfejeli az ember.

Az Auto-Fort-hoz hordtam a 3. kerületbe ahol eléggé készségesnek mondható a kiszolgálás de többször is becsaptak.
Minden javításról számlát kérek és a fénymásolatot lefűzöm a szervízkönyv füzetben mert azon nyomonkövethető a felhasznált anyagok és munkák élettörténete.
Az első csalódásom akkor volt amikor a 3. klímagáz töltésnél egy másik szervízben a kezembe adták a pollen szűrömet amire a rárakódott sármennyiségből itélve egy tanyát építhettem volna, és az oldalán ott figyelt az autóval azonos gyártási év és hét.
A fent említett számlákon 3 alkalommal cseréltek már pollen szűrőt 12000-ért.
Az olajcserékben sem vagyok biztos főleg mióta meghallgattam az egyik szerelő srác anegdotáit arról miként kerül a WESCO gazdaságos olaj a hordókba és az hogyan vállik nekik folyékony arannyá.
Sajnos a praktikusnak és könnyen tisztán tarthatónak vélt bőrülések kirepedeztek ezért a következő plüssös lesz.

Mióta lejárt a garancia azóta nem látogatom az igen impozáns épitészeti jelleggel felruházott ámde méregdrága márkaszervízt.

De helyette életem legjobb csalódását kell bejelentenem mert még létezik ilyen is.
NAGYKOVÁCSIBAN van a falu elején egy AUTÓ-KAR TEL. névre hallgató műhely ami már a külső megjelenésében is megtestesíti a nyugati kultúrát. A műhelyben dolgozó fiatal srácok pedig vélhetően arra az álláspontra helyezkedtek, hogy hosszú távon jobb megélni. Mióta hozzájuk járok azóta amit kérek az megjavul, amit mondanak az annyiba kerül, és vannak tételek amik pontosan a felét teszik ki a márkaszervíz árainak. És mindezt egy hipermodern jól felszerelt tiszta kultúrált műhelyben teszik.
Őket ajánlom mindenkinek nyugodt szívvel.

Fenntartási költség (6) Évjárat 2003
Előző autója? Következő autója? Ford Transit Tourneo connect