Autók » Ford » Transit, Tourneo (2000-2005)

Transit, Tourneo 125 T350

125 LE-s megbízható csodagép

Bő egy éve vettem, mert a vállalkozás már kinőtte a személyautó+utánfutó felállást. Hónapokig hirdették az autót, nem kellett senkinek, mert nem a szokásos 4,2 m hosszú platója van, hanem csak 3,2 m. Cserébe 1,7 tonnával terhelhető (legálisan).

Aki teherautóban gondolkozik, annak csak ajánlani tudom. Nekem szerencsém volt, mert nem egy széthajtott példányt fogtam ki, sikerült kinyomoznom az előző tulajt, akinél újkoránál volt és csak ő vezette. Mivel magának vette az autót, nagyon jó a felszereltség: ABS, klíma, állítható deréktámasz, könyöklő, elektromos ablakok, fűthető ülés ami télen csodás, és hát maga a csoda, a 125 LE-s legerősebb motor. Aki teheti csak ezzel vegye. Üresen alázza a személyautókat, a legális teher kvázi meg sem kottyan neki. Ritkán viszek nagy súlyokat, de 2,5 tonna azért már ennek a motornak is kezd sok lenni.

Megbízhatóság:
Az egy év és 30.000 km alatt semmi baja nem volt, egy hátsó izzó égett ki. SZerintem a 25.000 km-es olajcsere ciklust el kell felejteni. Én 15.000 km után cserélem, cserébe még min. szintig sem csökken az olaj. Nagyon megbízható. Az előző cégnél ahol dolgoztam új transit volt, 140 LE legerősebb motorral. MINDENKI FELEJTSE EL AZ ÚJ TRANSITOT! EGR szelep többször megadta magát, meg egyéb apró problémák is voltak sorozatosan. A csúcs, hogy 2 év 3 hónaposan, 107.000 km-rel komplett motorcserés lett az autó. Amikor megláttuk az 1.000.000 forintos ajánlatot leültünk tőle. A FORD széttárta a kezét, hogy 3 hónapja, ill. 7000 km-rel ezelőtt lejárt a gari, fizessünk. Amikor fogysztóvédelemmel meg bírósággal fenyegetőztünk, akkor nagy nehezen 20%-át állták a számlának. És ez nem egyedi eset, több ilyenről hallottam ismerősöktől. CSAK EZT A FAJTA TRANSITOT SZABAD VENNI (2000-2006). Apósomék ségénél 5 ilyen autó van 200000-3000000 közötti futásteljesítménnyel, minimális hibalistával.

Kényelem:
Az állítható gerinctámasznak, a klímának és a fűthető ülésnek köszönhetően teljesen jó. 3 embernek viszont már szűkös.

Amit nem szeretek:
- Télen könnyen párásodik az abklak, amit a klímával egyszerűen lehet orvosolni, de nélküle szerintem katasztrófa.
- Nagyon hiányzik a tempomat. Sajnos utólag sem lehet beleszereltetni a gyár szerint. Valaki biztos meg tudná oldani, de anyire nem életbevágó.
-Nincs egy nyomorult akasztó, amire egy kabátot fel lehet akasztani. Csak azért nem nagy gáz, mert legtöbbször max. ketten megyünk benne.
-Iszonyatosan tehetetlen "terepen", főleg ha meg van rakva. Felázott füvön üresen is úgy beragadt, hogy traktorost kellett szerezni már kétszer is.
-Télen az ABS miatt nagyon figyelni kell a fékezéssel, mert igen megnő a fékút. Cserébe persze irányítható marad.

Fogyasztás:
Magas ponyvával, légterelővel 90-100-as tempónál 10-et eszik. 120 felett 12 már simán lecsúszik.
Az esetek 90%-ában egy olyan ponyva van rajta, ami az oldalfalakra megy rá. Nyáron 100-as temót 7-7,5 (!!) liter gázolajjal abszolválja, ami szinte hihetetlen. Télen téli gumival, fűtéssel viszont 9, tempósabban 10 liter a fogysztás.
(Dobozos középmagas transit apósoméknál sofőrtől függően szintén 7-9 között eszik.)

Összességében csak ajánlani tudom mindenkinek.

- -1 db hátsó helyzetjelző kiégett

Helyi szaki, aki utálja az autót, mert túl magas és nem fér be a garázsába. Így mindig be kell kéretszkednie vele máshoz amikor olajcsere van. Mert amúgy máskor nem találkozunk...

Fenntartási költség (10) Évjárat 2003
Előző autója? Transit 2006 Következő autója? Transit